Zastosowanie indeksu restrykcyjnego do oceny materiałów wyjściowych kukurydzy

Henryk Bujak

henryk.bujak@upwr.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Stanisław Jedyński


Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Jan Kaczmarek


Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Abstrakt

W pracy przeprowadzono ocenę wartości hodowlanej linii wsobnych kukurydzy na podstawie klasycznego i restrykcyjnego indeksu selekcji. Materiał badawczy stanowiło 20 linii wsobnych kukurydzy. Indeksy selekcyjne wartości własnej (IS) i restrykcyjny (IR) linii obliczono na podstawie komponentów wariancji dla pięciu cech użytkowych: wysokości roślin, długości kolby, liczby rzędów ziaren w kolbie oraz liczby i masy ziaren z kolby. Indeks wartości własnej pozwala na wyróżnienie najbardziej wartościowych linii pod względem kompleksu analizowanych cech. Wśród biorących udział w badaniach można wyróżnić linie: 1450-9, 1470-12, 1487-1, 1511-1, K 182 i K 324 o najwyższych wartościach indeksu. Wprowadzając ograniczenie w selekcji dla długości kolby obliczone indeksy restrykcyjne pozwalają na wyróżnienie linii K 324, K182, 1470-8, 1470-12 i 1450-9, dla których uzyskano najwyższe wartości tego indeksu. Linie posiadające wysokie wartości obydwu indeksów nadają się do tworzenia formuł mieszańców pojedynczych i podwójnych kukurydzy.


Słowa kluczowe:

indeks restrykcyjny, indeks selekcyjny, linie wsobne, kukurydza

Bujak H., Jedyński S., Kaczmarek J. 2004. Zastosowanie indeksu selekcyjnego do oceny wartości hodowlanej. Rozprawy i Monografie Instytutu Genetyki Roślin PAN Poznań 11: 207 — 222.
Google Scholar

Harville D. A. 1975. Index selection with proportionality constraints. Biometrics 31: 223 — 225. DOI: https://doi.org/10.2307/2529722
Google Scholar

Hazel L. N. 1943. The genetic basis for constructing selection indexes. Genetics 28: 476 — 490. DOI: https://doi.org/10.1093/genetics/28.6.476
Google Scholar

Holbrook C. C., Burton J. W., Carter T. E. Jr. 1989. Evaluation of recurrent restricted index selection for increasing yield while holding seed protein constant in soybean. Crop Sci. 29: 324 — 329. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1989.0011183X002900020019x
Google Scholar

Kempthorne O., Nordskog A. W. 1959. Restricted selection indices. Biometrics 15: 10 — 19. DOI: https://doi.org/10.2307/2527598
Google Scholar

Rossielle A. A., Frey K. J. 1975. Application of restricted selection indices for grain yield improvement in oats. Crop Sci. 15: 544 — 547. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1975.0011183X001500040028x
Google Scholar

Rossielle A. A., Eagleas H. A., Frey K. J. 1977. Application of restricted selection indexes for improvement of economic value in oats. Crop Sci. 17: 359 — 361. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1977.0011183X001700030004x
Google Scholar

Rossielle A. A., Brown A. G. P. 1980. Selection for resistance to Septoria nodorum in wheat. Euphytica 2: 337 — 346. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00025132
Google Scholar

Smith H. F. 1936. A discriminant function for plan selection. Ann. Eugenics. 7: 240 — 250. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1469-1809.1936.tb02143.x
Google Scholar

Tallis G. M. 1962. A selection index for optimum genotype. Biometrics 18: 120 — 122. DOI: https://doi.org/10.2307/2527716
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/29/2006

Cited By / Share

Bujak, H., Jedyński, S. i Kaczmarek, J. (2006) „Zastosowanie indeksu restrykcyjnego do oceny materiałów wyjściowych kukurydzy”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (240/241), s. 217–222. doi: 10.37317/biul-2006-0054.

Autorzy

Henryk Bujak 
henryk.bujak@upwr.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Autorzy

Stanisław Jedyński 

Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Autorzy

Jan Kaczmarek 

Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Statystyki

Abstract views: 7
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Henryk Bujak, Stanisław Jedyński, Jan Kaczmarek

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>