Ocena jakości ziarna różnych form owsa na podstawie składu chemicznego

Wioletta Biel

dziekanat.biot@zut.edu.pl
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)

Krum Petkov


Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)

Robert Maciorowski


Zakład Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)

Zygmunt Nita


Hodowla Roślin Strzelce, Sp. z o.o. (Poland)

Izabela Jaskowska


Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)

Abstrakt

Materiał badawczy stanowiło ziarno pochodzące z doświadczenia poletkowego przeprowadzonego w RSD Lipnik k. Stargardu Szczecińskiego w 2003 roku. Do badań jakościowych wybrano rody: STH 15944, STH 7091, STH 16316 i porównywano je z odmianami nagoziarnistymi (Polar i Akt) oraz z odmianą oplewioną — Chwat. Owies nagoziarnisty zawiera około 20% więcej białka ogólnego w ziarnie i ponad 66% tłuszczu surowego. Mniejsza zawartość włókna surowego oraz strukturalnych frakcji włókna w odmianach owsa nagoziarnistego stwarzają nowe możliwości wykorzystania tego zboża w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Badane rody krótkosłome owsa nagoziarnistego tylko sporadycznie wykazywały gorsze parametryi jakościowe ziarna w porównaniu z wzorcowymi odmianami nagoziarnistymi Akt i Polar.


Słowa kluczowe:

frakcje włókna, makroelementy, owies, podstawowy skład chemiczny, skład aminokwasowy

Barneveld R. J. Szarvas S. R., Barr A. R. 1998. The apparent ileal digestibility of amino acids and the digestible energy content of naked oats (Avena sativa cv. Bandicoot) fed to growing pigs. J. Sci. Food Agr. 76: 277 — 284. DOI: https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199802)76:2<277::AID-JSFA946>3.3.CO;2-R
Google Scholar

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 a. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych, Cz. I. Ogólna charakterystyka owsa. Białka, tłuszcze. Biul. IHAR 215: 209 — 222.
Google Scholar

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 b. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych, Cz. II. Polisacharydy i włókno pokarmowe, składniki mineralne, witaminy. Biul. IHAR 215: 223 — 237.
Google Scholar

Borecka-Jamro D., Tobiasz-Salach R. 1999. Ocena wartości gospodarczych nowych rodów owsa nagoziarnistego, uprawianego w województwie rzeszowskim. Żywność 1 (18) Supl.: 90 — 96.
Google Scholar

Brand T. S., Cruywagen C. W., Brandt D. A., Vijoen M., Burger W. W. 2003. Variation in the chemical composition, physical characteristics and energy values of cereals grains produced in the Western Cape area of South Africa. South Africa J. Anim. Sci. 33 (2): 117 — 126. DOI: https://doi.org/10.4314/sajas.v33i2.3765
Google Scholar

Brand T. S., van der Merve J. P. 1996. Naked oats (Avena nuda) as a substitute for maize in diets for weanling and grower — finisher pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 57: 139 — 147. DOI: https://doi.org/10.1016/0377-8401(95)00827-6
Google Scholar

Czubaszek A. 2003. Wybrane cechy fizyczne i skład chemiczny ziarna kilku odmian owsa. Biul. IHAR 229: 307 — 316.
Google Scholar

Fabijańska M., Kosieradzka I., Bekta M. 2003. Owies nagi w żywieniu trzody chlewnej i drobiu. Cz. I. Owies nagi w żywieniu tuczników. Biul. IHAR 229: 317 — 328.
Google Scholar

Fabijańska M., Kosieradzka I., Sokół J. L, Bekta M., Bobel B. 2002. Polskie odmiany zbóż nagoziarnistych w żywieniu zwierząt. Zesz. Nauk. PTZ Przegląd Hodowlany 60: 197 — 210.
Google Scholar

Givens D. I., Davies T. W., Laverick R. M. 2004. Effect of variety, nitrogen fertiliser and various agronomic factors on the nutritive value of husked and naked oats grain. Anim. Feed Sci. Tech. 113: 169 — 181. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2003.11.009
Google Scholar

Kwalczyk J., Żebrowska T. 1997. Włókno w żywieniu przeżuwaczy. W: Włókno pokarmowe — skład chemiczny i biologiczne działanie. Mat. Konf. Nauk. Radzików: 119 — 127.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z. 2000. Owies nagi — agrotechnika, wartość użytkowa i perspektywy uprawy. Biul. Inf. JUNG. 12: 33 — 37.
Google Scholar

Maciejewicz-Ryś J., Sokół J. 1999. Wartość pokarmowa ziarna owsa oplewionego (Avena sativa L.) i nagoziarnistego (A. sativa var. nuda). Żywność, Technologia, Jakość 1 (18). Supl. 273 — 277.
Google Scholar

Nita Z. T. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywność. 1 (18). Supl. 186 — 191.
Google Scholar

Nita Z., Werwińska K. 2003. Efekt zastosowania genów karłowatości w owsie. Konferencja Naukowa „Nauka w hodowli zbóż”, Zakopane 27–31 styczeń 2003 r, poster.
Google Scholar

Pawlik I. 1972. Oznaczanie zawartości metioniny w niektórych materiałach paszowych. Biul. Cent. Stacji Oceny Pasz. Czechnica 2: 39 — 42.
Google Scholar

Petkov K., Piech M., Lubowicki R., Łukaszewski Z., Jaskowska I., Biel W. 2001. Ocena wartości pokarmowej ziarna owsa nieoplewionego i oplewionego w żywieniu trzody chlewnej. Rocz. Nauk. Zootech. 28 (2): 165 — 173.
Google Scholar

Piech M., Petkov K., Maciorowski R. 2003. Plon ziarna i składników pokarmowych owsa nieoplewionego i oplewionego uprawianego przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Biul. IHAR 229: 103 — 113.
Google Scholar

Skibniewska T., Kakowska-Lipińska J. 1970. Oznaczanie tryptofanu w produktach spożywczych. Rocz. PZH. 21. 3: 303 — 310.
Google Scholar

Skulmowski J., 1974. Metody określania składu pasz i ich jakości. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Van Soest P. J. 1963. Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. Preparation a fiber residues of low nitrogen content. J. A. O. A. C. 46, 5. DOI: https://doi.org/10.1093/jaoac/46.5.825
Google Scholar

Van Soest P. J. 1967. Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. Determination of plant cell wall constituents. J. A. O. A. C. 50, 50. DOI: https://doi.org/10.1093/jaoac/50.1.50
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2006

Cited By / Share

Biel, W. (2006) „Ocena jakości ziarna różnych form owsa na podstawie składu chemicznego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (239), s. 205–211. doi: 10.37317/biul-2006-0090.

Autorzy

Wioletta Biel 
dziekanat.biot@zut.edu.pl
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland

Autorzy

Krum Petkov 

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland

Autorzy

Robert Maciorowski 

Zakład Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland

Autorzy

Zygmunt Nita 

Hodowla Roślin Strzelce, Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Izabela Jaskowska 

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland

Statystyki

Abstract views: 29
PDF downloads: 9


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Wioletta Biel, Krum Petkov, Robert Maciorowski, Zygmunt Nita, Izabela Jaskowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>