Ocena jakości ziarna różnych form owsa na podstawie składu chemicznego
Wioletta Biel
dziekanat.biot@zut.edu.plKatedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)
Krum Petkov
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)
Robert Maciorowski
Zakład Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)
Zygmunt Nita
Hodowla Roślin Strzelce, Sp. z o.o. (Poland)
Izabela Jaskowska
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)
Abstrakt
Materiał badawczy stanowiło ziarno pochodzące z doświadczenia poletkowego przeprowadzonego w RSD Lipnik k. Stargardu Szczecińskiego w 2003 roku. Do badań jakościowych wybrano rody: STH 15944, STH 7091, STH 16316 i porównywano je z odmianami nagoziarnistymi (Polar i Akt) oraz z odmianą oplewioną — Chwat. Owies nagoziarnisty zawiera około 20% więcej białka ogólnego w ziarnie i ponad 66% tłuszczu surowego. Mniejsza zawartość włókna surowego oraz strukturalnych frakcji włókna w odmianach owsa nagoziarnistego stwarzają nowe możliwości wykorzystania tego zboża w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Badane rody krótkosłome owsa nagoziarnistego tylko sporadycznie wykazywały gorsze parametryi jakościowe ziarna w porównaniu z wzorcowymi odmianami nagoziarnistymi Akt i Polar.
Słowa kluczowe:
frakcje włókna, makroelementy, owies, podstawowy skład chemiczny, skład aminokwasowyBibliografia
Barneveld R. J. Szarvas S. R., Barr A. R. 1998. The apparent ileal digestibility of amino acids and the digestible energy content of naked oats (Avena sativa cv. Bandicoot) fed to growing pigs. J. Sci. Food Agr. 76: 277 — 284.
DOI: https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199802)76:2<277::AID-JSFA946>3.3.CO;2-R
Google Scholar
Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 a. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych, Cz. I. Ogólna charakterystyka owsa. Białka, tłuszcze. Biul. IHAR 215: 209 — 222.
Google Scholar
Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 b. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych, Cz. II. Polisacharydy i włókno pokarmowe, składniki mineralne, witaminy. Biul. IHAR 215: 223 — 237.
Google Scholar
Borecka-Jamro D., Tobiasz-Salach R. 1999. Ocena wartości gospodarczych nowych rodów owsa nagoziarnistego, uprawianego w województwie rzeszowskim. Żywność 1 (18) Supl.: 90 — 96.
Google Scholar
Brand T. S., Cruywagen C. W., Brandt D. A., Vijoen M., Burger W. W. 2003. Variation in the chemical composition, physical characteristics and energy values of cereals grains produced in the Western Cape area of South Africa. South Africa J. Anim. Sci. 33 (2): 117 — 126.
DOI: https://doi.org/10.4314/sajas.v33i2.3765
Google Scholar
Brand T. S., van der Merve J. P. 1996. Naked oats (Avena nuda) as a substitute for maize in diets for weanling and grower — finisher pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 57: 139 — 147.
DOI: https://doi.org/10.1016/0377-8401(95)00827-6
Google Scholar
Czubaszek A. 2003. Wybrane cechy fizyczne i skład chemiczny ziarna kilku odmian owsa. Biul. IHAR 229: 307 — 316.
Google Scholar
Fabijańska M., Kosieradzka I., Bekta M. 2003. Owies nagi w żywieniu trzody chlewnej i drobiu. Cz. I. Owies nagi w żywieniu tuczników. Biul. IHAR 229: 317 — 328.
Google Scholar
Fabijańska M., Kosieradzka I., Sokół J. L, Bekta M., Bobel B. 2002. Polskie odmiany zbóż nagoziarnistych w żywieniu zwierząt. Zesz. Nauk. PTZ Przegląd Hodowlany 60: 197 — 210.
Google Scholar
Givens D. I., Davies T. W., Laverick R. M. 2004. Effect of variety, nitrogen fertiliser and various agronomic factors on the nutritive value of husked and naked oats grain. Anim. Feed Sci. Tech. 113: 169 — 181.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2003.11.009
Google Scholar
Kwalczyk J., Żebrowska T. 1997. Włókno w żywieniu przeżuwaczy. W: Włókno pokarmowe — skład chemiczny i biologiczne działanie. Mat. Konf. Nauk. Radzików: 119 — 127.
Google Scholar
Kozłowska-Ptaszyńska Z. 2000. Owies nagi — agrotechnika, wartość użytkowa i perspektywy uprawy. Biul. Inf. JUNG. 12: 33 — 37.
Google Scholar
Maciejewicz-Ryś J., Sokół J. 1999. Wartość pokarmowa ziarna owsa oplewionego (Avena sativa L.) i nagoziarnistego (A. sativa var. nuda). Żywność, Technologia, Jakość 1 (18). Supl. 273 — 277.
Google Scholar
Nita Z. T. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywność. 1 (18). Supl. 186 — 191.
Google Scholar
Nita Z., Werwińska K. 2003. Efekt zastosowania genów karłowatości w owsie. Konferencja Naukowa „Nauka w hodowli zbóż”, Zakopane 27–31 styczeń 2003 r, poster.
Google Scholar
Pawlik I. 1972. Oznaczanie zawartości metioniny w niektórych materiałach paszowych. Biul. Cent. Stacji Oceny Pasz. Czechnica 2: 39 — 42.
Google Scholar
Petkov K., Piech M., Lubowicki R., Łukaszewski Z., Jaskowska I., Biel W. 2001. Ocena wartości pokarmowej ziarna owsa nieoplewionego i oplewionego w żywieniu trzody chlewnej. Rocz. Nauk. Zootech. 28 (2): 165 — 173.
Google Scholar
Piech M., Petkov K., Maciorowski R. 2003. Plon ziarna i składników pokarmowych owsa nieoplewionego i oplewionego uprawianego przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Biul. IHAR 229: 103 — 113.
Google Scholar
Skibniewska T., Kakowska-Lipińska J. 1970. Oznaczanie tryptofanu w produktach spożywczych. Rocz. PZH. 21. 3: 303 — 310.
Google Scholar
Skulmowski J., 1974. Metody określania składu pasz i ich jakości. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar
Van Soest P. J. 1963. Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. Preparation a fiber residues of low nitrogen content. J. A. O. A. C. 46, 5.
DOI: https://doi.org/10.1093/jaoac/46.5.825
Google Scholar
Van Soest P. J. 1967. Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. Determination of plant cell wall constituents. J. A. O. A. C. 50, 50.
DOI: https://doi.org/10.1093/jaoac/50.1.50
Google Scholar
Autorzy
Wioletta Bieldziekanat.biot@zut.edu.pl
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland
Autorzy
Krum PetkovKatedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland
Autorzy
Robert MaciorowskiZakład Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland
Autorzy
Zygmunt NitaHodowla Roślin Strzelce, Sp. z o.o. Poland
Autorzy
Izabela JaskowskaKatedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland
Statystyki
Abstract views: 29PDF downloads: 9
Licencja
Prawa autorskie (c) 2006 Wioletta Biel, Krum Petkov, Robert Maciorowski, Zygmunt Nita, Izabela Jaskowska

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Piotr Stefański, Patrycja Siedlarz, Przemysław Matysik, Zygmunt Nita, Krystyna Rybka, Przydatność źródeł światła zbudowanych w oparciu o diody charakteryzujące się widmem ciągłym światła białego wzbogaconym o pasmo niebieskie w hodowli zbóż , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 284 (2018): Wydanie regularne
- Przemysław Matysik, Zygmunt Nita, Ewelina Matysik, Skuteczność kryteriów selekcji pszenicy ozimej w pokoleniu F4 na podstawie komponentów plonu , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 244 (2007): Wydanie regularne
- Patrycja Siedlarz, Piotr Stefański, Przemysław Matysik, Zygmunt Nita, Krystyna Rybka, Wpływ różnych oświetlaczy LED na indeks kiełkowania ziarna pszenicy uzyskanego w etapie szklarniowym procesu hodowlanego SSD , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 282 (2017): Wydanie regularne
- Tadeusz Śmiałowski, Maria Bogacka, Zygmunt Nita, Edward Witkowski, Wykorzystanie wieloczynnikowej analizy wariancji do oceny przezimowania wybranych rodów pszenicy ozimej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 259 (2011): Wydanie regularne
- Krystyna Rybka, Zygmunt Nita, Nowoczesne fenotypy zbóż do uprawy na obszarach zagrożonych suszą , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 273 (2014): Wydanie regularne
- Bogusław Łapiński, Zygmunt Nita, Aleksandra Szołkowska, Patrycja Wieczorek, Mieszaniec owsa uprawnego z dzikim gatunkiem Avena macrostachya jako nowe źródło zmienności do poprawy jakości plonu owsa nagoziarnistego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 270 (2013): Wydanie regularne
- Zygmunt Nita, Wspomnienie: Mgr Tadeusz Rydzewski (1925-2022) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 297/298 (2022): Wydanie regularne
- Grażyna Podolska, Leszek Maj, Zygmunt Nita, Wielkość plonu i komponentów plonu u nagoziarnistej formy owsa karłowego w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Robert Maciorowski, Zygmunt Nita, Krystyna Werwińska, Sławomir Stankowski, Plonowanie nowych krótkosłomych form owsa nagoziarnistego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Tadeusz Śmiałowski, Zygmunt Nita, Edward Witkowski, Ocena współzależności cech pszenicy ozimej na podstawie analizy ścieżek , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 240/241 (2006): Wydanie regularne