Wpływ zróżnicowanego udziału pszenicy ozimej w zmianowaniu i poziomu agrotechniki na cechy jakościowe ziarna

Andrzej Woźniak

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Dariusz Gontarz


Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstrakt

W badaniach przedstawiono kształtowanie się wyróżników jakości ziarna pszenicy ozimej w zależności od jej udziału w zmianowaniu i poziomu agrotechniki. Wykazano, że przebieg warunków pogodowych w latach badań istotnie różnicował cechy technologiczne ziarna pszenicy ozimej, tj. zawartość białka ogółem, glutenu mokrego, wskaźnik sedymentacji Zeleny’ego, liczbę opadania oraz gęstość i wyrównanie ziarna. Z badanych czynników doświadczenia większy wpływ na cechy technologiczne ziarna wywarł poziom agrotechniki niż udział pszenicy ozimej w zmianowaniu. Intensywny poziom agrotechniki istotnie zwiększał zawartość białka ogółem i glutenu mokrego oraz wartość wskaźnika sedymentacji Zeleny’ego w ziarnie pszenicy ozimej, w stosunku do poziomu zminimalizowanego.

Instytucje finansujące

Praca naukowa finansowana ze środków budżetowych na naukę w latach 2003–2006 jako projekt badawczy

Słowa kluczowe:

cechy technologiczne ziarna, poziom agrotechniki, pszenica ozima, zmianowanie

Achremowicz B., Borkowska H., Styk B., Grundas S. 1995. Wpływ nawożenia azotowego na jakość glutenu pszenicy. Biul. IHAR 193: 29 — 34.
Google Scholar

Biskupski A., Grabski J. 1979. Jakość technologiczna ziarna 5 odmian pszenicy ozimej przy zróżnicowanym nawożeniu mineralnym. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu 124: 5 — 11.
Google Scholar

Budzyński W., Borysewicz J., Bielski S. 2004. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł. 135: 33 — 44.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T. 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotowego. Pam. Puł. 118: 45 — 55.
Google Scholar

Chrzanowska-Drożdż B., Gil Z., Liszewski M., Malarz W. 2004. Wysokość i jakość plonu pszenicy ozimej w zależności od dawki i sposobu nawożenia azotem. Biul. IHAR 233: 29 — 38.
Google Scholar

Dziki D., Laskowski J. 2002. Wpływ nawożenia azotowego pszenicy na właściwości reologiczne ciasta. Mat. XXXIII Sesji Nauk. Kom. Techn. i Chem. Żywności PAN nt. „Nauka o żywności osiągnięcia i perspektywy”. Lublin: 68.
Google Scholar

Johansson E., Prieto-Linde M. L., Jonsson J. O. 2001. Effects of wheat cultivar and nitrogen application on storage protein composition and breadmaking quality. Cereal Chemistry 78: 19 — 25. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2001.78.1.19
Google Scholar

Klimont K., Osińska A. 2004. Wpływ herbicydów na wartość siewną i zawartość niektórych składników w ziarnie pszenicy ozimej, jęczmienia jarego i pszenżyta jarego. Biul. IHAR 233: 49 — 58.
Google Scholar

Klockiewicz-Kamińska E., Brzeziński W. J. 1997. Metoda oceny i klasyfikacji jakościowej odmian pszenicy. Wiad. Odmianozn. 67: 2 — 17.
Google Scholar

Nowak W., Zbroszczyk T., Kotowicz L. 2004. Wpływ intensywności uprawy na niektóre cechy jakościowe ziarna odmian pszenic. Pam. Puł. 135: 199 — 212.
Google Scholar

Rozbicki J. Jakość ziarna zbóż na potrzeby przemysłu przetwórczego. Mat. konf. nt. ”Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania jakości płodów rolnych”. Fundacja „Rozwój SGGW”, Warszawa 1999: 13 — 27.
Google Scholar

Stankowski S., Podolska G., Pacewicz K. 2004. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i jakość ziarna odmian pszenicy ozimej. Annales UMCS, Sect. E, vol. 59, 3: 1363 — 1369.
Google Scholar

Vereijken J. M., Klostermann V. L. C., Beckers F. H. R., Spekking W. T. J., Graveld A., Sherry P. R., Tacham A. S. 2000. Wheat gluten. Proceedingsof the 7th International Workshop Gluten 2000. Royal Society of Chemistry, Cambridge: 421 — 424.
Google Scholar

Wooding A. R., Kavale S., MacRitchie F., Stoddard F. L., Wallace A. 2000. Effects of nitrogen and sulphur fertilizer on protein composition, mixing requirements, and dough strength of four wheat cultivars. Cereal Chemistry 77: 798 — 807. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2000.77.6.798
Google Scholar

Woźniak A. 2003. Wpływ zróżnicowanego udziału pszenicy jarej w zmianowaniu na plon i jakość ziarna. Biul. IHAR 228: 41 — 50.
Google Scholar

Woźniak A. 2004. Wpływ przedplonu na wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł. 135: 325 — 330.
Google Scholar

Woźniak A., Gontarz D. 2003. Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej. Biul. IHAR 228: 33 — 39.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2005

Cited By / Share

Woźniak, A. i Gontarz, D. (2005) „Wpływ zróżnicowanego udziału pszenicy ozimej w zmianowaniu i poziomu agrotechniki na cechy jakościowe ziarna”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (237/238), s. 3–11. doi: 10.37317/biul-2005-0001.

Autorzy

Andrzej Woźniak 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Dariusz Gontarz 

Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 11
PDF downloads: 4


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Andrzej Woźniak, Dariusz Gontarz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.