Ocena rodów jęczmienia browarnego na podstawie wyników doświadczenia wstępnego

Zbigniew Bystry

phr@phr.pl
Poznańska Hodowla Roślin, SHR Nagradowice (Poland)

Elżbieta Adamska


Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu (Poland)

Wojciech Rybiński


Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

W badaniach wstępnych oceniano 42 rody jęczmienia browarnego. W przeprowadzonych doświadczeniach polowych wzorzec stanowiły trzy odmiany Stratus, Blask i Scarlett. Badano następujące cechy: plon ziarna, masę 1000 ziaren i wysokość roślin. Uzyskane wyniki opracowano, wykorzystując jedno i wielowymiarowe metody statystyczne. W porównaniu z wzorcami wykazano szeroki zakres zmienności rodów pod względem analizowanych cech. Dokonano wyboru obiektów istotnie przewyższających plonowaniem średnią wzorców oraz wyodrębniono grupy pochodzeniowe rodów (miejsce hodowli). Na podstawie porównania trzech najlepszych rodów z każdej grupy pochodzeniowej stwierdzono, że rody z trzech firm hodowlanych plonowały na poziomie wzorców a plon rodów z pozostałych grup pochodzeniowych był istotnie niższy.


Słowa kluczowe:

doświadczenia wstępne, jęczmień browarny, ocena statystyczna, plonowanie, rody

Caliński T., Dyczkowska A., Kaczmarek Z. 1976. Testowanie hipotez w wielozmiennej analizie wariancji i kowariancji. Algorytmy Biometryczne i Statystyczne. Zeszyt 5: 77 — 113.
Google Scholar

Ceranka B., Chudzik H., Czajka S., Kaczmarek Z. 1976 Wielozmienna analiza wariancji dla układu bloków zrandomizowanych kompletnych. Algorytmy Biometryczne i Statystyczne. Zeszyt 5: 23 — 37.
Google Scholar

Grzywa M., Węgrzyn S., Kłodnicka M. 2000. Wartość kombinacyjna odmian i rodów jęczmienia jarego dla wybranych cech. Biul. IHAR 216: 173 — 181.
Google Scholar

Jeżowski S., Adamski T., Krajewski P., Surma M. 1996. Analiza genetyczna cech warunkujących odporność na wyleganie dwu- i sześciorzędowych linii DH jęczmienia. Biul. IHAR 200: 169 — 173.
Google Scholar

Kowalska M., Winiarski J., Burek J. 1998. Wartość browarna i rolnicza zagranicznych odmian jęczmienia ozimego w warunkach Polski. Biul. IHAR 207: 51 — 62.
Google Scholar

Nadziak J., Kudła M., Małysa M. 1994. Ocena odmian jęczmienia ozimego zgromadzonych w Polskim Banku Genów. Biul. IHAR 192: 39 — 57.
Google Scholar

Nadziak J., Małysa M., Kudła M. 1996. Ocena odmian jęczmienia ozimego zgromadzonych w Banku Genów. Biul. IHAR 197: 97 — 111.
Google Scholar

Rybiński W., Jeżowski S., Krajewski P. 1998. Varaibility of yield structure and physical traits determining resistance in barley mutants. Int. Agrophysics 12: 221 — 225.
Google Scholar

Węgrzyn S., Bichoński A. 2000. Współzależności pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi jęczmienia. Biul. IHAR 216: 165 — 171.
Google Scholar

Węgrzyn S., Bichoński A. 2003. Ocena przydatności form jęczmienia jarego jako komponentów rodzicielskich w hodowli. Biul. IHAR 226/227: 217 — 225.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2005

Cited By / Share

Bystry, Z., Adamska, E. i Rybiński, W. (2005) „Ocena rodów jęczmienia browarnego na podstawie wyników doświadczenia wstępnego ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (235), s. 139–145. doi: 10.37317/biul-2005-0069.

Autorzy

Zbigniew Bystry 
phr@phr.pl
Poznańska Hodowla Roślin, SHR Nagradowice Poland

Autorzy

Elżbieta Adamska 

Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu Poland

Autorzy

Wojciech Rybiński 

Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 30
PDF downloads: 5


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Zbigniew Bystry, Elżbieta Adamska, Wojciech Rybiński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >>