Wpływ uprawy mieszanek odmian jęczmienia ozimego na ograniczenie występowania mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f. sp. hordei)

Anna Tratwal


Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

W Polsce zasiewy jednoodmianowe są najbardziej popularną metodą uprawy głównie ze względów technicznych i organizacyjnych. Jednakże w warunkach intensywnej uprawy zbóż obserwuje się ich zwiększoną wrażliwość na choroby i zmienność środowiska. Na dużych areałach jednoodmianowych zasiewów obserwuje się częstsze i większe nasilenie porażenia roślin przez choroby. W doświadczeniach i praktyce udowodniono, że mieszanki odmian mogą stanowić alternatywę dla uprawy monokultur odmianowych. Badania wykazały, że w mieszankach odmian funkcjonują epidemiologiczne i ekologiczne czynniki powodujące redukcję chorób, a co za tym idzie zwiększenie i poprawienie stabilności plonu. Wyniki prac obejmują doświadczenia ścisłe z mieszankami odmian jęczmienia ozimego zarówno z fungicydową ochroną chemiczną, jak i bez zastosowania preparatów chemicznych. Doświadczenia przeprowadzono w latach 1993–1997 (trzy odmiany jęczmienia ozimego i cztery mieszanki) i 1998–2001 (pięć odmian i dwanaście mieszanek) — bez stosowania ochrony chemicznej. W latach 2001–2004 (cztery odmiany i trzy mieszanki) — ze sterowanym stosowaniem fungicydów (różne terminy i dawki preparatów chemicznych). Na podstawie uzyskanych wyników określono poziom redukcji mączniaka prawdziwego w mieszankach w porównaniu do odmian wysianych w siewie czystym. Najwyższe redukcje nasilenia występowania mączniaka prawdziwego w mieszankach odmian występowały do fazy końca kłoszenia (doświadczenia bez ochrony chemicznej). Wyniki doświadczeń wskazują, że integracja metody biologicznej (mieszanki odmian) z chemiczną (sterowane stosowanie fungicydów) może być polecana jako metoda ochrony jęczmienia ozimego przyjazna środowisku i korzystna ekonomicznie.


Słowa kluczowe:

jęczmień ozimy, mączniak prawdziwy, mieszanki odmian

Czembor H., Gacek E. 1995. Systemy zwiększania trwałości odporności odmian na choroby w hodowli i uprawie zbóż. Materiały 2. Krajowego Sympozjum „Odporność Roślin na Choroby, Szkodniki, i Niesprzyjające Czynniki Środowiska”. IHAR Radzików: 39 — 48.
Google Scholar

Finckh M. R., Mundt C. C. 1992. Stripe rust, yield and plant competition in wheat cultivar mixtures. The American Phytopathological Society 82 (9): 905 — 913. DOI: https://doi.org/10.1094/Phyto-82-905
Google Scholar

Gacek E. 1986. Zastosowanie mieszanin odmian do zwalczania mączniaka prawdziwego jęczmienia. Rocz. Nauk Rol. Seria E, T. 16, Z 2: 95 — 103.
Google Scholar

Gacek E. 2000. Wykorzystanie różnorodności genetycznej roślin w zwalczaniu chorób roślin uprawnych. Post. Nauk Rol. 5: 17 — 25.
Google Scholar

Gacek E., Nadziak J. 1988. Plenność i wrażliwość na mączniak prawdziwy (Erysiphe graminis f. sp. hordei) mieszanin odmian jęczmienia ozimego. Biul. IHAR 165: 5 — 14.
Google Scholar

Gacek E., Czembor H., Nadziak j. 1996 a. Disease restriction, grain yield and its stability in winter barley cultivar mixtures. In: Proceedings of the Third Workshop on Integrate Control of Cereal Mildews Across Europe. Kappel a Albis, Switzerland, 5–9 Nov. 1994. Limpert E., Finckh M. R., Wolfe M. S. Office for Official Publications of The EC, Brussels: 185 — 190.
Google Scholar

Gacek E., Czembor H., Nadziak J. 1996 b. Wpływ zróżnicowania genetycznego w mieszaninach i mieszankach zbożowych na rozwój i chorób i plonowanie. Biul. IHAR 200: 203 — 209.
Google Scholar

Gacek E., Nadziak J. 2000. Zastosowanie mieszanek odmian do poprawy zdrowotności oraz plonowania jęczmienia jarego. Biul. IHAR 214: 143 — 158.
Google Scholar

Gacek E., Nadziak J., Biliński Z. R. 2000. Ograniczanie występowania chorób w zasiewach mieszanych zbóż. Roczniki AR w Poznaniu CCCXXV, Roln. 58: 31 — 38.
Google Scholar

Rudnicki F. 1994. Biologiczne aspekty uprawy zbóż w mieszankach. Materiały Ogólnopolskiej Konf. Nauk. „Stan i perspektywy uprawy mieszanek zbożowych”. Wyd. AR Poznań: 7 — 15.
Google Scholar

Tratwal A., Nadziak J., Gacek E. 2002. Redukcja mączniaka prawdziwego w mieszankach jęczmienia ozimego. Progress in Plant Protection/ Postępy w Ochronie Roślin 42 (2): 777 — 779.
Google Scholar

Wolfe M. S. 1985. The current status and prospects of multiline cultivars and variety mixtures for disease resistance. Ann. Rev. Phytopath. 23: 251 — 273. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev.phyto.23.1.251
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2005

Cited By / Share

Tratwal, A. (2005) „Wpływ uprawy mieszanek odmian jęczmienia ozimego na ograniczenie występowania mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f. sp. hordei)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (235), s. 163–170. doi: 10.37317/biul-2005-0072.

Autorzy

Anna Tratwal 

Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 14
PDF downloads: 7


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Anna Tratwal

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.