Stabilność zabarwienia ziarna i pochewki liściowej pszenżyta ozimego w kolejnych latach rozmnożeń

Elżbieta Małuszyńska

e.maluszynska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Badano zabarwienie ziarna pod wpływem fenolu i zabarwienie koleoptyla trzech kolejnych generacji pszenżyta ozimego odmian Bogo i Presto reprodukowanych w trzech punktach badawczych (Lublin, Olsztyn, Sandomierz). Doświadczenie prowadzono w latach 1997–2000 z zachowaniem izolacji przestrzennej. Jako kontrolę wysiewano co roku materiał wyjściowy z przechowalni długoterminowej. Nie stwierdzono istotnych różnic pomiędzy kontrolą i reprodukcją dla obu cech, ale zaznaczyły się różnice pomiędzy latami zbioru. Badany materiał odmiany Bogo i odmiany Presto nie różnił się od wzorców pod względem reakcji fenolazowej i zabarwienia koleoptyla, jedynie zabarwienie koleoptyla u odmiany Presto było nieco słabsze niż wzorca.


Słowa kluczowe:

OWT, reakcja fenolazowa, pszenżyto ozime, zabarwienie koleoptyla, ziarniak

Association of Official Seed Analysts. 1988. Rules for Testing Seeds (1990 revision). J. Seed Techn.: 1 — 126.
Google Scholar

COBORU 1996. Metodyka badania odrębności, wyrównania i trwałości (OWT) — pszenżyto (X Triticosecale Wittmack). COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Banerjee S. K. Chandra S. 1977. Modified phenol test for varietal identification of wheat seed. Seed Sci. & Technol. 5: 53 — 60.
Google Scholar

Csala M. V. 1972. The methodology and mechanism of the phenol reaction in cereals. Proc. Int. Seed Test. Ass. 37 (197) 3: 915 — 921.
Google Scholar

Fornal Ł., Kubiak A. 1995. Wykorzystanie komputerowej analizy obrazu do pomiaru cech geometrycznych i oceny wyrównania ziarna pszenicy. Prz. Zboż. Młyn. 39, 6: 22 — 25.
Google Scholar

Handbook of variety testing — rapid chemical identification techniques. 1993. ISTA, Zurich.
Google Scholar

Majumdar S., Jayas D. S. 2000. Classification of cereal grains using machine vision. II. Color models. Transactions of the ASAE 43 (6): 1677 — 1680. DOI: https://doi.org/10.13031/2013.3067
Google Scholar

Międzynarodowe Przepisy Oceny Nasion — wersja polska 2004. Opracowanie IHAR ZNiN. Radzików.
Google Scholar

Neumann M. R., Sapirstein H. D., Schwedyk E., Bushuk W. 1989. Wheat grain colour analysis by digital image processing. II. Wheat class discrimination. J. Cereal. Sci. 3: 183 — 186. DOI: https://doi.org/10.1016/S0733-5210(89)80047-5
Google Scholar

Niemyski K., Grzelak K. 1978. Reakcja fenolazowa, zabarwienie antocyjanowe koleoptyla, owłosienie pierwszego liścia jako cechy diagnostyczne w laboratoryjnej ocenie tożsamości nasion pszenicy ozimej. Biul. IHAR 133: 167 — 178.
Google Scholar

Payne R. C., Koszykowski T. J. 1983. An evaluation of the wheat seed phenol test. AOSA Newsletter, 50 (1): 54 — 60.
Google Scholar

Trzciński T. 1987. Zastosowanie testu fenolowego oraz wskaźnika zabarwienia antocyjanowego pochewki liściowej do odróżniania odmian i rodów pszenicy (Triticum aestivum L.) i pszenżyta (X Triticosecale Wittm.). Biul. IHAR 163: 75 — 82.
Google Scholar

Van der Burg, W. J. Van Zwol, R. A. (1991). Rapid identification techniques used in laboratories of the International Seed Testing Association: a survey. Seed Sci. & Technol. 19: 687 — 700
Google Scholar

Wiwart M., Korona A. 1998. Application of colour image analysis of kernels in evaluation of the infection of triticale grown in different cultivation systems. Plant Breeding & Seed Science 42 (1):69 — 79.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2005

Cited By / Share

Małuszyńska, E. (2005) „Stabilność zabarwienia ziarna i pochewki liściowej pszenżyta ozimego w kolejnych latach rozmnożeń”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (235), s. 209–217. doi: 10.37317/biul-2005-0077.

Autorzy

Elżbieta Małuszyńska 
e.maluszynska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 13
PDF downloads: 6


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Elżbieta Małuszyńska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora