Wpływ kompostu z odpadów miejskich oraz nawożenia azotem na plon i jakość technologiczną buraka cukrowego

Część II. Zawartość i pobranie mikroskładników

Renata Gaj

agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Dariusz Górski


Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu, Terenowa Stacja Doświadczalna w Toruniu (Poland)

Abstrakt

Ścisłe doświadczenia polowe przeprowadzono w latach 2001–2002 w Rolniczym Gospodarstwie Doświadczalnym w Brodach. Celem pracy było określenie wpływu różnych dawek kompostu oraz zróżnicowanego nawożenia azotem na zawartość i pobranie miedzi, cynku, manganu i żelaza, a także określenie wpływu pobranych mikroelementów na plon i jakość buraków cukrowych Zawartość mikroskładników w liściach i korzeniach buraka cukrowego była zróżnicowana w zależności od czynników doświadczalnych, stanowiska, analizowanego pierwiastka oraz roku badań. W przypadku cynku istotny wzrost zawartości tego pierwiastka zarówno w liściach jak i korzeniach stwierdzono tylko w stanowisku z glebą ciężka, w wariancie gdzie zastosowano 40 t·ha-1. Zawartość miedzi w liściach i korzeniach buraka była stosunkowo niewielka i istotną różnicę, w stosunku do kontroli, odnotowano tylko w korzeniach dla obiektu z 40 t·ha-1 kompostu. Zaobserwowano większy wzrost zawartości cynku w korzeniach niż w liściach, natomiast pozostałe pierwiastki tzn. miedź, mangan i żelazo zakumulowane były w większości w liściach. Porównanie zawartości cynku, miedzi, żelaza i manganu w liściach i korzeniach z liczbami granicznymi limitującymi paszowe wykorzystanie wskazuje, że nawet przy najwyższej dawce kompostu (40t·ha-1) wartości graniczne nie zostały przekroczone dla tych pierwiastków. Stwierdzono istotną dodatnią zależność pomiędzy całkowitym pobraniem mikroelementów, a plonem korzeni buraka tylko dla cynku w stanowisku z glebą lekką oraz dla manganu i żelaza w stanowisku z glebą ciężką.


Słowa kluczowe:

azot, burak cukrowy, kompost, mikroskładniki, korelacja

Bergmann W. 1992. Nutritional disorders of plants, development, visual and analytical diagnosis. Gustav Fisher Verlag, Jena, Stuttgart, New York.
Google Scholar

Blaziak J., Dechnik I., Wiater J. 1996. Wpływ nawożenia słomą i obornikiem na zawartość mikroelementów w pszenicy i jęczmieniu. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 269 — 273.
Google Scholar

Czuba R. 1986. Zmiany zawartości składników w roślinach uprawnych na terenie kraju w zależności od nawożenia. Wpływ nawożenia na jakość plonów. Materiały z sympozjum, Olsztyn 24–25.06: 32 — 42.
Google Scholar

Czuba R. 2000. Mikroelementy we współczesnych systemach nawożenia. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 471: 161 — 170.
Google Scholar

Gorlach E., Gambuś F. 1992. Mikroelementy w nawożeniu roślin; potrzeby i stosowanie. Mat. VII Symp. „Mikroelementy w rolnictwie” AR Wrocław, 16–17 IX: 13 — 19.
Google Scholar

Karczewska A., Weber J., Jamroz E., Drozd J. 2000. Zawartość metali ciężkich w pszenżycie uprawianym na glebie lekkiej nawożonej różnymi dawkami kompostowanych odpadów miejskich. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 471: 989 — 996.
Google Scholar

Ławiński H., Potarzycki J. Baer A. 2000. Wpływ systemu uprawy i nawożenia azotem na pobranie mikroelementów przez buraki cukrowe. Biul. IHAR 222: 101 — 109.
Google Scholar

Marschner H. 1986. Mineral nutrition of higher plants. Academic Press. Inc., London.
Google Scholar

Milford G. F. J., Amstrong M. J., Jarvis P. J., Hunghton B. J., Bellett-Travers D. M., Jones J., Leight R. A. 2000. Effect of potassium fertilizer on the yield, quality and potassium offtake of sugar beet crops grown on soils of different potassium status. J. Agric. Sci. 135 (1): 1 — 10. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859699007881
Google Scholar

Parylak D., Wacławowicz R., Majchrowski P. 2000. Wpływ następczy nawozów organicznych na zawartość mikroelementów w glebie i w pszenicy. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 471: 427 — 432.
Google Scholar

Rabikowska B. 2000. Zawartość i pobranie miedzi, manganu i cynku przez jęczmień uprawny w warunkach wieloletniego zróżnicowanego nawożenia obornikiem i azotem. Cz. I. Zawartość Cu, Mn i Zn w ziarnie i w słomie. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 471: 463 — 471.
Google Scholar

Rębowska Z., Kusio M. 1986. Wpływ nawożenia NPK i wapnowania gleby na pobieranie i zawartość mikroelementów (B, Cu, Mn, Mo) w wybranych roślinach uprawnych. Mat. Sym. pt. Wpływ nawożenia na jakość plonów”, ART. Olsztyn, 24–25VI: 63 — 69.
Google Scholar

Ruszkowska M., Wojcieska-Wyskupajtis U. 1996. Mikroelementy — fizjologiczne i ekologiczne aspekty ich niedoborów i nadmiarów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 1 — 11.
Google Scholar

Siuta J. 1996. Zasoby i przyrodnicze użytkowanie odpadów organicznych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 437: 23 — 30.
Google Scholar

Tiwana U., Narang R. 1997. Micronutrients uptake spectrum in rice (Oryza sativa L.) — wheat (Triticum aestivum L.) cropping system under heavy fertilization. J. Res. Punjab Agricultural University 34 (4): 363 — 369.
Google Scholar

Warman P. R, Havard K. A. 1998. Yield, vitamin and mineral contents of organically and conventionally grown potatoes and sweet corn. Agricult., Ecosyst. Environm. 68: 207 — 216. DOI: https://doi.org/10.1016/S0167-8809(97)00102-3
Google Scholar

Wiśniewski W. 1994. Dynamika wzrostu i pobierania składników pokarmowych przez buraki cukrowe i pastewne z uwzględnieniem ich jakości. Hod. Rośl. Aklim. 38 z. 1/2: 3 — 41.
Google Scholar

Westermann D. T., Sojka N. 1996. Nitrogen and potassium fertilization of potatoes. Yield and specific gravity. Am. Potato. J. 71: 417 — 431. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02849097
Google Scholar

Velthof G. L., Van Erp P. J., Moolenaar S. W. 1996. Optimising fertilizer plants for arable farming systems. Cz. II. Effects of fertilizer choice on input of heavy metals. Meststoffen: 74 — 80.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2004

Cited By / Share

Gaj, R. i Górski, D. (2004) „Wpływ kompostu z odpadów miejskich oraz nawożenia azotem na plon i jakość technologiczną buraka cukrowego: Część II. Zawartość i pobranie mikroskładników”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (234), s. 155–163. doi: 10.37317/biul-2004-0019.

Autorzy

Renata Gaj 
agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Dariusz Górski 

Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu, Terenowa Stacja Doświadczalna w Toruniu Poland

Statystyki

Abstract views: 12
PDF downloads: 4


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Renata Gaj, Dariusz Górski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.