Znaczenie nawozów zielonych z międzyplonów wsiewek i słomy w uprawie buraka cukrowego

Część II. Plon i cechy biometryczne korzeni buraka cukrowego

Danuta Buraczyńska

iro@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska w Siedlcach (Poland)

Abstrakt

W latach 1997–2000 przeprowadzono badania, których celem było określenie oddziaływania biomasy międzyplonu wsiewki na tle obornika (obiekt kontrolny bez masy organicznej, obornik, międzyplon wsiewka: lucerna chmielowa, życica westerwoldzka, lucerna chmielowa + życica westerwoldzka) i słomy jęczmiennej (obiekt bez słomy, obiekt ze słomą) na plon oraz cechy jakościowe korzeni buraka cukrowego. Doświadczenie polowe założono w układzie split-block w trzech powtórzeniach. Nawożenie buraka cukrowego obornikiem i biomasą międzyplonu wsiewki, w odniesieniu od kombinacji bez nawożenia organicznego w większości przypadków zwiększyło plon korzeni i liści buraka, masę, długość i średnicę korzenia oraz wystawanie korzeni nad powierzchnię gleby. Stosowanie słomy istotnie zwiększyło jedynie plon liści i wystawanie korzeni z gleby. Działanie biomasy lucerny chmielowej i mieszanki lucerny chmielowej z życicą westerwoldzką na plon korzeni i liści buraka cukrowego oraz masę, długość i wystawanie korzeni było zbliżone do wpływu obornika. Zawartość cukru i sodu w korzeniach buraka cukrowego nie zależała od stosowanego nawożenia. Zawartości azotu alfa-aminowego w korzeniach buraka cukrowego z kombinacji nawożonych obornikiem i biomasą międzyplonów wsiewek była istotnie większa, w odniesieniu do obiektu kontrolnego. Nawożenie biomasą lucerny chmielowej i życicy westerwoldzkiej, w porównaniu z obiektem kontrolnym istotnie zwiększyło zawartości potasu w korzeniach buraka cukrowego.


Słowa kluczowe:

biometria korzeni, burak cukrowy, cukier, międzyplon wsiewka, plon, słoma, składniki melasotwórcze

Asmus F., Vőlker U. 1984. Einfluss von Strohdűngung auf Ertrag und Bodeneigenschaften in Fruchtfolgen mit unterschiedlichem Getreideanteil. Arch. f. Acker u. Pflbau. 28 (7): 411 — 417.
Google Scholar

Banaszak H., Gutmański I., Kostka-Gościniak D., Nowakowski M., Szymczak-Nowak J. 1998. Wpływ udziału buraka cukrowego w płodozmianie, stosowania słomy i miedzyplonu na plonowanie i zdrowot¬ność roślin. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricultura 66: 239 — 246.
Google Scholar

Batalin M. 1962. Studia nad resztkami pożniwnymi roślin uprawnych w łanie. Rocz. Nauk Rol., Ser. D: 5 — 154.
Google Scholar

Buraczyńska D., Ceglarek F. 2004. Znaczenie nawozów zielonych z międzyplonów wsiewek i słomy w uprawie buraka cukrowego. Cz. I. Zachwaszczenie plantacji buraka cukrowego. Biul. IHAR 234: 171 — 180.
Google Scholar

Ceglarek F., Gąsiorowska B., Zarzecka K. 1995. Plonowanie i wartość technologiczna buraka cukrowego w zależności od zróżnicowanego nawożenia organicznego i nawożenia mineralnego. Zesz. Nauk Rol. WSRP Siedlce 39: 57 — 71.
Google Scholar

Gandecki R., Malak D., Śniady R., Zimny L. 1999. Plonowanie buraka cukrowego przy zróżnicowanym nawożeniu organicznym i wzrastających dawkach azotu mineralnego. Zesz. Nauk. AR Wrocław 361, Konferencje XXII: 189 — 195.
Google Scholar

Gutmański I. 1988. Obsada roślin a produktywność buraków cukrowych i pastewnych. Mat. Konf. Nauk. „Obsada a produktywność roślin uprawnych”, IUNG Puławy: 59 — 74.
Google Scholar

Gutmański I., Mikita J. 2000. Wpływ obornika i dawek azotu mineralnego na wydajność i jakość przetwórczą korzeni buraka cukrowego oraz na zawartość azotanów w profilu glebowym w okresie wegetacyjnym. Folia Univ. Agric. Stetin 211, Agricultura 84: 121 — 126.
Google Scholar

Gutmański I., Szymczak-Nowak D., Kostka-Gościniak D., Nowakowski M., Banaszak H. 1998. Wpływ obornika, słomy i międzyplonów ścierniskowych na plonowanie buraka cukrowego przy zróżnicowanej koncentracji jego uprawy w płodozmianie. Rocz. AR Poznań CCCVII, Rol. 52, z. 1: 263 — 271.
Google Scholar

Harasimowicz-Hermann G. 1998. Wartość następcza łubinów, ich miejsce w zmianowaniu oraz w siedliskach pozarolniczych. Mat. Sem. Nauk. „Łubin w rolnictwie ekologicznym. Łubin — Białko — Ekologia”, ODR Przysiek: 31 — 40.
Google Scholar

Kalinowska-Zdun M., Wyszyński Z. 1999. Kryteria jakości korzeni buraka cukrowego i ich zmienność. Mat. Konf. Nauk. KSUR „Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania jakości płodów rolnych”, Fundacja „Rozwój SGGW”, Warszawa: 151 — 161.
Google Scholar

Kopczyński J. 1986. Wpływ nawozu zielonego z poplonu żyta ozimego i rzepaku na plonowanie oraz zmiany niektórych cech jakości buraka cukrowego. Rozprawy 101, AR Szczecin.
Google Scholar

Kopczyński J. 1996. Kierunki zmian niektórych cech jakości korzeni buraka cukrowego pod wpływem współdziałania nawożenia organicznego i azotowego. Zesz. Nauk. AR Szczecin 172, Rol. 62: 249 — 257.
Google Scholar

Kuduk C. 1975. Wpływ nawożenia słomą gleb lekkich na zawartość w niej podstawowych składników pokarmowych. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, 101, 1: 73 — 82.
Google Scholar

Mazur T., Sądaj W. 1999. Działanie wieloletniego nawożenia obornikiem, gnojowicą i nawozami mineralnymi na plon roślin i białka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 465: 181 — 194.
Google Scholar

Miczyński J., Siwicki S. 1960. Międzyplony nawozowe w uprawie buraków cukrowych. Cz. II. Wsiewki międzyplonowe. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, 83, 2: 311 — 348.
Google Scholar

Nowakowski M., Gutmański I., Szymczak-Nowak J., Kostka-Gościniak D., Banaszak H. 1996. Wpływ nawożenia obornikiem, słomą oraz roślinami poplonowymi na plon i zdrowotność buraka cukrowego przy zróżnicowanej koncentracji jego uprawy w płodozmianie. Zesz. Nauk. AR Szczecin 172, Rol. 62: 429 — 435.
Google Scholar

Ostrowska D., Kucińska B. 1998. Wpływ wzrastającego nawożenia azotem oraz różnych form nawozów organicznych na plon i jakość buraka cukrowego. Rocz. AR Poznań CCCVII, Rol. 52, z. 1: 273 — 278.
Google Scholar

Wesołowski M., Bętkowski M. 2001. Reakcja buraka cukrowego na warunki gospodarki bezobornikowej. Fragm. Agron. 4 (72): 78 — 86.
Google Scholar

Siwicki S. 1971. Wartość nawozowa międzyplonów i obornika w uprawie buraków cukrowych. Biul. IHAR 6: 59 — 71.
Google Scholar

Słowiński H., Prośba-Białczyk U., Pytlarz-Kozicka M. 1995. Wpływ nawożenia na rozwój roślin i narastanie plonu buraka cukrowego. Zesz. Nauk. AR Wrocław 262, Rol. LXIII: 21 — 29.
Google Scholar

Szymczak-Nowak J., Kostka-Gościniak D., Nowakowski M., Gutmański I. 2002 a. Systemy uprawy buraka cukrowego na różnych glebach. Cz. VI. Wybrane pomiary biometryczne. Biul. IHAR 222: 349 — 354.
Google Scholar

Szymczak-Nowak J., Nowakowska H., Sitarski A., Tyburski J. 2002 b. Wpływ nawozów organicznych na plonowanie i zdrowotność buraka cukrowego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 484: 683 — 690.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2004

Cited By / Share

Buraczyńska, D. (2004) „Znaczenie nawozów zielonych z międzyplonów wsiewek i słomy w uprawie buraka cukrowego : Część II. Plon i cechy biometryczne korzeni buraka cukrowego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (234), s. 181–190. doi: 10.37317/biul-2004-0022.

Autorzy

Danuta Buraczyńska 
iro@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska w Siedlcach Poland

Statystyki

Abstract views: 11
PDF downloads: 6


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Danuta Buraczyńska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.