Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na wysokość plonu ziarna i zawartość białka ogółem pszenicy ozimej odmiany Almari
Maria Ralcewicz
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.plKatedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)
Tomasz Knapowski
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)
Abstrakt
W latach 1994–1998 w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Minikowie koło Bydgoszczy przeprowadzono doświadczenie polowe, w celu zbadania wpływu czynnika pozanawozowego, którym jest termin siewu oraz zróżnicowanego nawożenia azotem na wysokość plonu ziarna oraz zawartość i plon białka ogółem pszenicy ozimej odmiany Almari. Badano dwa terminy siewu (I czynnik): optymalny i opóźniony o dwa tygodnie oraz 4 poziomy nawożenia azotem (II czynnik): 0, 80, 120 i 160 kg N/ha. Opóźnienie terminu siewu o dwa tygodnie w porównaniu do terminu optymalnego spowodowało istotne obniżenie plonu ziarna i plonu białka ogółem, natomiast wzrost zawartości białka ogółem. Zastosowane zróżnicowane nawożenie azotem, w zakresie dawek 0–160 kg·ha-1, spowodowało średnio wzrost plonu ziarna oraz zawartości i plonu białka ogółem. Udowodnione różnice w plonie ziarna uzyskano jedynie przy dawce 80 kg·ha-1, natomiast w plonie białka do dawki 120 kg·ha-1.
Słowa kluczowe:
nawożenie azotem, plon ziarna, pszenica ozima, termin siewu, zawartość białka ogółem, plon białka ogółemBibliografia
Domska D., Rogalski L. 1993. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wartość odżywczą białka żyta i pszenicy uprawianych w warunkach północno-wschodniej Polski. Fragm. Agron. 3 (39): 59 — 67.
Google Scholar
Fatyga J. 1990. Wpływ terminów siewu i nawożenia azotem na wysokość i jakość plonów ziarna pszenicy jarej. Rocz. Nauk Roln., ser. A, 109 (1): 71 — 83.
Google Scholar
Jończyk K. 1998. Czynniki agrotechniczne najsilniej różnicujące plon pszenicy ozimej. Rocz. AR Poznań CCCVII, Roln. 52: 43 — 49.
Google Scholar
Klupczyński Z., Ralcewicz M. 1997. Wpływ nawożenia azotem, fosforem i potasem na wartość technologiczną jakościowych odmian pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 3: 103 — 110.
Google Scholar
Klupczyński Z., Ralcewicz M. 1998. Wpływ nawożenia azotem na plon i wartość technologiczną wybranych odmian pszenicy ozimej. Rocz. AR Poznań, CCCVII, Roln. 52: 17 — 24.
Google Scholar
Klupczyński Z., Knapowski T., Ralcewicz M., Murawska B. 2000. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wartość technologiczną chlebowych odmian pszenicy ozimej. Fertilizers and Fertilization 3 (4): 61 — 72.
Google Scholar
Knapowski T., Ralcewicz M., Klupczyński Z. 2002. The estimation of choosen parameters of the baking value of winter wheat on the influence of nitrogen fertilization. Mengen und Spurenelemente, Vol. 21, 290 — 295.
Google Scholar
Krauze A., Domska D., Koter M. 1983. Wpływ wysokiego nawożenia azotem i mikroelementów na plon białka pszenicy oraz jego wartość biologiczną. Zesz. Probl. Post. Nauk. Roln. 238: 109 — 119.
Google Scholar
Kuś J., Filipiak K., Jończyk K. 1991. Wpływ siedmiu wybranych czynników agrotechnicznych na plonowanie pszenicy ozimej. Pam. Puł. 98: 7 — 21.
Google Scholar
Mazurek J. 1994. Porównanie plonowania zbóż ozimych: pszenżyta, żyta, pszenicy i jęczmienia na glebach lżejszych przy stosowaniu różnych dawek azotu. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. LVIII, 162: 155 — 158.
Google Scholar
Micelli F., Martin M., Zerbi G. 1992. Yield, quality and nitrogen efficiency in winter wheat fertilized with increasing N levels at different times. J. Agron. Crop Sci. 168: 337 — 344.
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.1992.tb01017.x
Google Scholar
Podolska G. 1997. Reakcja nowych odmian i rodów pszenicy ozimej na wybrane czynniki agrotechniczne. Cz. II. Wpływ terminu siewu na plon i strukturę plonu nowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Cz. III. Wpływ nawożenia azotem na plon i strukturę plonu nowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR. 204: 163 — 172.
Google Scholar
Podolska G., Stankowski S. 2001. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biul. IHAR 218/219: 127 — 136.
Google Scholar
Ruszkowski M., Jaworska K., Podolska G. 1991. Struktura plonu rodów pszenicy ozimej w zależności od terminu siewu. Biul. IHAR 177: 109 — 114.
Google Scholar
Rutkowska A. 2002. Efektywność późnych dawek azotu w nawożeniu pszenicy jakościowej. Pam. Puł. 130: 647 — 652.
Google Scholar
Szempliński W., Budzyński W., Majewska K. 1995. The effect of the method of nitrogen fertilisation on yield and quality of bredmaking wheat. Fragm. Agron. 2 (46): 168 — 169.
Google Scholar
Wójcikiewicz M., Błażej J., Rząsa B. 1995. Produkcyjność pszenicy ozimej przy zróżnicowanym nawożeniu azotowym. Zesz. Nauk. AR Kraków, Roln. 32: 125 — 131.
Google Scholar
Wróbel E., Szempliński W. 1999. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej nawożonej zróżnicowanymi dawkami azotu. Pam. Puł. 118: 463 — 469.
Google Scholar
Autorzy
Maria Ralcewiczbiuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland
Autorzy
Tomasz KnapowskiKatedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland
Statystyki
Abstract views: 15PDF downloads: 13
Licencja
Prawa autorskie (c) 2004 Maria Ralcewicz, Tomasz Knapowski

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Maria Ralcewicz, Tomasz Knapowski, Ocena oddziaływania wybranych czynników agrotechnicznych na wielkość plonu ziarna i skład aminokwasowy białka owsa , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne