Charakterystyka niektórych cech ilościowych mieszańców międzygatunkowych F2 heksaploidalnego owsa Avena sativa L. × Avena sterilis L. oraz form wyjściowych

Edyta Paczos-Grzęda

genetyka.roslin@up.lublin.pl
Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza, Lublin (Poland)

Abstrakt

W pracy dokonano oceny niektórych cech ilościowych mieszańców międzygatunkowych F2 heksaploidalnego owsa A. sativa × A. sterilis oraz form rodzicielskich. W wyniku krzyżowania analizowanego genotypu A. sterilis z polskimi odmianami owsa zwyczajnego nie uzyskano form wcześniej kłoszących się lub bardziej odpornych na porażenie rdzą koronową niż odmiany mateczne. Wszystkie kombinacje mieszańcowe, z wyjątkiem Borys × A. sterilis, były wyższe od obu form rodzicielskich. Analizowane mieszance wytworzyły więcej pędów produkcyjnych niż formy wyjściowe, miały również dłuższe wiechy niż odmiany mateczne. W porównaniu z odmianami wszystkie mieszańce charakteryzowały się mniejszą liczbą kłosków w wiesze, a także niższą liczbą i masą ziarniaków z wiechy. Masa tysiąca ziarniaków wszystkich kombinacji mieszańcowych była istotnie wyższa w porównaniu z A. sterilis i zbliżona do odmian matecznych. W porównaniu z odmianami badane mieszańce charakteryzowały się większym udziałem łuski w ziarnie oraz wyższą zawartością białka zarówno w ziarnie nieobłuszczonym, jak i obłuszczonym. Uzyskano mieszańce o wyższej w porównaniu do form matecznych zawartości białka w ziarnie, a jednocześnie korzystnych niektórych cechach plonotwórczych.


Słowa kluczowe:

Avena sativa L., Avena sterilis L., mieszańce międzygatunkowe, cechy ilościowe

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000. Ziarno owsa-nieocenione źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Część I. Ogólna charakterystyka owsa. Białka, tłuszcze. Biul. IHAR 215: 209 — 223.
Google Scholar

Clamot G., Rivoal R. 1984. Genetic resistance to cereal cyst nematode Heterodera avenae in wild oat A.sterilis. Euphytica 33: 27 — 32. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00022746
Google Scholar

Comeau A. 1984. Barley yellow dwarf virus resistance in the genus Avena. Euphytica 33: 49 — 55. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00022749
Google Scholar

Cox T. S., Frey K. J. 1985. Complementarity of genes for high groat-protein percentage from Avena sativa L. and A.sterilis L. Crop Sci. 25: 106 — 109. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1985.0011183X002500010027x
Google Scholar

Doehlert D. C., McMullen M. S., Baumann R. R. 1999. Factors affecting groat percentage in oat. Crop Sci. 39: 1858 — 1865. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1999.3961858x
Google Scholar

Frey K. J. 1986. Genetic resources and their use in oat breeding. W: Lawes D. A., Thomas H. (eds.). Proc. of the 2nd International Oat Conference 1985, Aberystwyth, U.K: 9 — 15. DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-009-4408-4_2
Google Scholar

Górny A. G. 2000. Genetyka cech morfologicznych owsa. IGR PAN, Poznań.
Google Scholar

Gregory J. W., Wise R. P. 1994. Linkage of genes conferring specific resistance to crown rust in diploid Avena. Genome 37: 92 — 96. DOI: https://doi.org/10.1139/g94-011
Google Scholar

Hsam S. L. K., Peters N., Paderina E. V., Felsenstein F., Oppitz K., Zeller F. J. 1997. Genetic studies of powdery mildew resistance in common oat (Avena sativa L.) I. Cultivars and breeding lines grown in Western Europe and North America. Euphytica 96: 421 — 427. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1003057505151
Google Scholar

Kolb F. L., Marshall H.G. 1984. Peduncle elongation in dwarf and normal height oats. Crop Sci. 24: 699 — 703. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1984.0011183X002400040018x
Google Scholar

Langer I., Frey K. J., Bailey T. B. 1978. Production response and stability characteristics of oat cultivars developed in different eras. Crop Sci. 18: 938 — 942. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1978.0011183X001800060006x
Google Scholar

Leggett J. M. 1992. The conservation and exploitation of wild oat species. Proc. of the 4th International Oat Conference, Adelaide, South Australia, 85 — 87.
Google Scholar

Lyrene P. M., Shands H. L. 1975 a. Heading dates in six A. sativa × A. sterilis crosses. Crop Sci. 15: 359 — 360. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1975.0011183X001500030023x
Google Scholar

Lyrene P. M., Shands H. L. 1975 b. Associations among traits in progenies from A. sativa × A. sterilis crosses. Crop Sci. 15: 361 — 363. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1975.0011183X001500030024x
Google Scholar

Malepszy S., Niemirowicz-Szczytt K., Przybecki Z. 1989. Biotechnologia w genetyce i hodowli roślin. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Marshall H. G., Shaner G.E. 1992. Genetics and inheritance in oat. In: S. Segoe (ed.). Oat science and technology. American Society of Agronomy. Agronomy Monograph No. 33, Madison, WI, USA: 509 — 570. DOI: https://doi.org/10.2134/agronmonogr33.c15
Google Scholar

Milach S. C., Rines H. W., Phillips R. L. 1997. Molecular genetic mapping of dwarfing genes in oat. Theor. Appl. Genet. 95: 783 — 790. DOI: https://doi.org/10.1007/s001220050626
Google Scholar

Nita Z. T. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywność. Kwartalnik Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności 6 (supl. 1): 186 — 192.
Google Scholar

Rakowska M. 1990. Znaczenie jakościowej hodowli roślin dla poprawy struktury pasz. Biul. IHAR 173/174: 5 — 16.
Google Scholar

Ronald P. S., Brown P. D., Penner G. A., Brûlé-Babel A., Kibite S. 1999. Heritability of hull percentage in oat. Crop. Sci. 39: 52 — 57. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1999.0011183X003900010008x
Google Scholar

Rossnagel B. G., Bhatty R. S. 1992. Use of A. sterilis and A. maroccana derived A. sativa germplasm to increase groat protein concentration in oat for Western Canada. Proc. of the 4th International Oat Conference, Adelaide, South Australia: 134 — 137.
Google Scholar

Takeda K., Frey K. J. 1980. Tertiary seed set in oats cultivars. Crop Sci. 20: 771 — 774. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1980.0011183X002000060023x
Google Scholar

Takeda K., Frey K. J. 1985. Simultaneous selection for grain yield and protein percentage in backcross populations from A. sterilis × A. sativa matings by using independent culling levels procedure. Theor. Appl. Genet. 69: 375 — 382. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00570906
Google Scholar

Wojcieska U. 1993. Fizjologia owsa. Biologia i agrotechnika owsa. Red. J. Mazurek, IUNG Puławy: 53 — 94.
Google Scholar

Zeller F. J. 1998. Nutzung des genetischen Potentials der Avena-Wildarten zur Verbesserung des Saathafers (Avena sativa L.). J. Appl. Bot. 72: 180 — 185.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
10/31/2003

Cited By / Share

Paczos-Grzęda, E. (2003) „Charakterystyka niektórych cech ilościowych mieszańców międzygatunkowych F2 heksaploidalnego owsa Avena sativa L. × Avena sterilis L. oraz form wyjściowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (229), s. 33–41. doi: 10.37317/biul-2003-0047.

Autorzy

Edyta Paczos-Grzęda 
genetyka.roslin@up.lublin.pl
Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza, Lublin Poland

Statystyki

Abstract views: 108
PDF downloads: 24


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Edyta Paczos-Grzęda

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>