Zdolność kombinacyjna rodów i odmian owsa

Część II. Owies żółtoziarnisty (A. sativa L. var. aurea)

Tadeusz Śmiałowski

zhsmialo@cyf-kr.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Stanisław Węgrzyn


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Abstrakt

Analizę statystyczno-genetyczną oparto na wynikach 5, 6 i 7 letnich badań trzech cech; plenności, wysokości roślin i kłoszenia odpowiednio na 1107, 1769 i 1593 rodach owsa żółtoziarnistego w pokoleniach od F5 do F8. Badane rody stanowiły potomstwo krzyżowań 11 testerów i 23 odmian dla plonu, 14 testerów i 41 odmian dla wysokości i 14 testerów i 38 odmian dla kłoszenia. Przeprowadzona w układzie hierarchicznym analiza wariancji wykazała wysoce istotną wartość średnich kwadratów dla lat, kombinacji, testerów, odmian i rodów dla wszystkich badanych cech. Dla testerów, kombinacji i odmian określono efekty zdolności kombinacyjnej. Na tej podstawie wskazano grupę testerów, korzystnie poprawiających cechy w potomstwie oraz wytypowano perspektywiczne kombinacje krzyżowań, z których można uzyskać ulepszone potomstwo.


Słowa kluczowe:

owies żółtoziarnisty, zdolność kombinacyjna odmian i rodów, plon, wysokość, kłoszenie

Kalashnik N. A., Portjanko W. A., Bogachkov W. J. 1985. Selekcionno-geneticheskij analiz produktivnosti gibridov owsa. Jun. Genetika: 1722 — 1730.
Google Scholar

Kox D. J., Frey K. J. 1984. Combining Ability and the Selection of parents for inter specific oat matings. Crop.Sci.t.24: 963 — 967. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1984.0011183X002400050033x
Google Scholar

Muehlbauer F. J., Marshall H. G., Hill R. R Jr. 1971. Combining ability, heritability, and cytoplasmic effects in oats. Crop Sci. vol. 11: 376 — 378. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1971.0011183X001100030019x
Google Scholar

Rezai A., Frey K. 1988. Variation in relation to geographical distribution of wild oats. Euphytica 39: DOI: https://doi.org/10.1007/BF00039862
Google Scholar

— 118.
Google Scholar

Śmiałowski T., Węgrzyn S. 2001. Interrelationships, variability and heritability of the important traits of oat (Avena sativa L) varieties and strains. XIV Zjazd PTG Poznań 2001: 228.
Google Scholar

Śmiałowski T., Węgrzyn S. Nita Z. 1999. Zdolność kombinacyjna rodów i odmian owsa na podstawie oceny kilku cech. Część I. Owies białoziarnisty, (Avena sativa L. var aristata). Biul. IHAR 210: 53 — 59.
Google Scholar

Śmiałowski T., Węgrzyn S., Nita Z. 2000. Combining ability of the parental forms of the naked-grain oat (Avena sativa L. var. nuda) based on evaluation of some traits in cultivars. Plant Breeding and Seed Science 44: 29 — 36.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
10/31/2003

Cited By / Share

Śmiałowski, T. i Węgrzyn, S. (2003) „Zdolność kombinacyjna rodów i odmian owsa: Część II. Owies żółtoziarnisty (A. sativa L. var. aurea)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (229), s. 43–51. doi: 10.37317/biul-2003-0048.

Autorzy

Tadeusz Śmiałowski 
zhsmialo@cyf-kr.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Autorzy

Stanisław Węgrzyn 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 141
PDF downloads: 24


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Tadeusz Śmiałowski, Stanisław Węgrzyn

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 4 > >>