Yield, chemical composition and protein quality in long flower head forms of red clover (Trifolium pratense L.)

Elżbieta Pisulewska

wrol@urk.edu.pl
Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)

Julita Maciejewicz-Ryś


Instytut Zootechniki w Krakowie (Poland)

Halina Góral


Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)

Abstract

A field experiment was carried out in order to evaluate the yield, chemical composition and nutrimental value of two red clover morphotypes (new long-flowered strains 9 and 84) and cv. Nike. It was conducted in a 2-year period (1999–2000). In the successive harvest years, cv. Nike gave the forage yield of 16.3 and 10.1 kg/m2, and the yield of new morphotypes averaged 85 and 61% of these values, respectively. Leaves of long-flowered strains provided a larger part (46.6 and 51.8%, respectively) of the total forage yield compared with that of cv. Nike (44.2%). Protein content of leaves in long-flowered strains (24.2 and 23.9%, respectively) was similar to that in cv. Nike (23.5%). The stems of the strains contained slightly more protein than the stems of cv. Nike (12.3 and 13.7% vs. 11.5%). Red clover leaves were a richer source of essential amino acids than stems, and this difference was reflected by the respective EAAI values (leaves: 70.4–70.8; stems: 53.7–59.4). A negative relationship between annual forage yield and forage protein content, and a positive relationship between annual forage yield and forage lysine content, were found.


Keywords:

long flower heads, red clover, forage yield, nutrients, nutritious value

Borowiecki J., Małysiak B., Maczuga A. 1996. Plonowanie odmian koniczyny czerwonej w zależności od częstotliwości koszenia w dwuletnim użytkowaniu. Pam. Puł. 108: 50 — 58.
Google Scholar

Bowley S. R., Dougherty C. T., Taylor N. L., Cornelius P. L. 1988. Comparison of yield components of red clover and alfalfa. Can. J. Plant Sci. 68: 103 — 114. DOI: https://doi.org/10.4141/cjps88-011
Google Scholar

Broniarz J. 1999. Motylkowate drobnonasienne. Syntezy wyników doświadczeń odmianowych. COBORU, Słupia Wielka, 1156: 5 — 63.
Google Scholar

Buxton D. R., Fales S. L. 1994. Plant environment and quality. In: „Forage quality, evaluation and utilization”. (Ed. G. C. Fahley, Jr), Am. Sci. Agr., Inc., Madison: 155 — 199. DOI: https://doi.org/10.2134/1994.foragequality.c4
Google Scholar

Buxton D. R., Hornstein J. S., Wedin W. F., Marten G. C. 1985. Forage quality in stratified canopies of alfalfa, birdsfoot treofil and red clover. Crop Sci. 25: 273 — 279. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1985.0011183X002500020016x
Google Scholar

Góral H. 1996. Skuteczność selekcji w kierunku zwiększania liczby kwiatów w główkach krótkorurkowej populacji koniczyny czerwonej. Biul. IHAR 200: 367 — 372.
Google Scholar

Góral H., Przydatek J., Spiss L. 2003. Selekcja na długość i liczbę główek z rośliny u koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). Biul. IHAR 226/227, zesz. 2: 525 — 531.
Google Scholar

Góral H., Spiss L. 1995. Cecha długiego kwiatostanu u koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). i jej znaczenie dla plonu nasion. Acta Agr. et Silv. ser. Agraria XXXIII: 13 — 18.
Google Scholar

Góral H., Spiss L. 1999. Mieszańce odmiany Nike z długogłówkową formą koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Sesja Nauk. 62: 101 — 106.
Google Scholar

Jabłoński B. 1975. Porównanie krótkorurkowej populacji koniczyny czerwonej z odmianami uprawianymi w kraju. Pszczeln. Zesz. Nauk. XIX: 31 — 38.
Google Scholar

Jabłoński B. 2001. Agronomic and beekeeping value of short — tube populations of red clover (Trifolium pratense L.). J. Apicultural Sci. 45: 37 — 50.
Google Scholar

Lyttleton J. W. 1973. Proteins in herbage. In: Chemistry and biochemistry of herbage. G. W. Butler, R. W. Bailey (eds). Acad. Press, London, N. Y., Vol. I: 88 — 103.
Google Scholar

Maciejewicz-Ryś J., Pisulewska E., Zając T. 2001. Porównanie wartości pokarmowej lucerny mieszańcowej (Medicago media Pers.) oraz wielolistnej formy lucerny siewnej (Medicago sativa L.) w zależności od pokosu i roku użytkowania. Rocz. Nauk. Zoot. 28: 175 — 187.
Google Scholar

Martyniak J. 1981. Wpływ częstego koszenia na plon suchej masy i białka odmian diploidalnych i tetraploidalnych koniczyny łąkowej. Biul. Oceny Odmian, IX: 217 — 225.
Google Scholar

Minson D. J. 1990. Crude de protein in forage. In: „Forage in Ruminant Nutrition” (ed. T. J. Cunha) Acad. Press, Inc., San Diego, N.Y., Boston: 178 — 190. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-498310-6.50012-2
Google Scholar

Petersen P. R., Sheaffer C. C., Hall M. H. 1992. Drought effects on perennial forage legume yield and quality. Agron. J. 84: 774 — 779. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1992.00021962008400050003x
Google Scholar

Tedeschi L. O., Pell A. N., Fox D. G., Llames C. R. 2001. The amino acid profiles of the whole plant and four plant residues from temperate and tropical forages. J. Anim. Sci.,79: 525 — 532. DOI: https://doi.org/10.2527/2001.792525x
Google Scholar

Tomaszewski Z. 1988. Porównanie wartości rolniczej diploidalnych i tetraploidalnych form koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). Biul. IHAR 168: 55 — 64.
Google Scholar

Wilczek M. 1984 a. Agroekologiczne aspekty rejonizacji plantacji nasiennych koniczyny czerwonej (T. pratense L.) na terenie Lubelszczyzny. Cz. I. Rejony produkcji a struktura plonów nasion. Biul. IHAR. 154: 93 — 102.
Google Scholar

Wilczek M. 1984 b. Agroekologiczne aspekty rejonizacji plantacji nasiennych koniczyny czerwonej (T. pratense L.) na terenie Lubelszczyzny. Cz. II. Plony nasion. Biul. IHAR 154: 103 — 109.
Google Scholar

Wilczek M., Ćwintal M., Wilczek P. 1999 a. Plonowanie i jakość tetraploidalnej koniczyny łąkowej (czerwonej) w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych. Cz. II. Plonowanie. Biul. IHAR., 210: 109 — 118.
Google Scholar

Wilczek M., Ćwintal M., Andruszczyszyn K. 1999 b. Plonowanie i jakość tetraploidalnej koniczyny łąkowej (czerwonej) w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych. Cz. III. Jakość. Biul. IHAR 210: 119 — 129.
Google Scholar


Published
2003-09-30

Cited by

Pisulewska, E., Maciejewicz-Ryś, J. and Góral, H. (2003) “Yield, chemical composition and protein quality in long flower head forms of red clover (Trifolium pratense L.)”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (228), pp. 323–333. doi: 10.37317/biul-2003-0116.

Authors

Elżbieta Pisulewska 
wrol@urk.edu.pl
Akademia Rolnicza w Krakowie Poland

Authors

Julita Maciejewicz-Ryś 

Instytut Zootechniki w Krakowie Poland

Authors

Halina Góral 

Akademia Rolnicza w Krakowie Poland

Statistics

Abstract views: 114
PDF downloads: 27


License

Copyright (c) 2003 Elżbieta Pisulewska, Julita Maciejewicz-Ryś, Halina Góral

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>