Plonowanie, zawartość składników organicznych i jakość białka długogłówkowych form koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.)
Elżbieta Pisulewska
wrol@urk.edu.plAkademia Rolnicza w Krakowie (Poland)
Julita Maciejewicz-Ryś
Instytut Zootechniki w Krakowie (Poland)
Halina Góral
Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)
Abstrakt
W badaniach przeprowadzonych w latach 1999–2000 porównano plon, zawartość składników organicznych i wartość odżywczą białka zielonki dwóch nowych, długogłówkowych rodów koniczyny czerwonej (9 i 84) z wzorcową odmianą Nike. Plon zielonki odmiany Nike w pierwszym roku użytkowania wynosił 16,3 kg/m2, a w drugim 10,1 kg/m2. Nowe rody plonowały istotnie niżej, a plon ich stanowił średnio 85% plonu odmiany Nike w pierwszym roku użytkowania i 61% w roku następnym. Zielonka rodów charakteryzowała się większym udziałem liści (46,6% i 51,8%) w porównaniu z odmianą Nike (44,2%). Zawartość białka ogółem w liściach rodów była podobna jak u odmiany Nike (odpowiednio 24,2%, 23,9% i 23,5%), a w łodygach nieco większa u rodów (12,3% i 13,7%) niż u odmiany Nike (11,5%). Liście koniczyny były bogatszym źródłem aminokwasów egzogennych (EAAI 70,4–70,8) niż łodygi (EAAI 53,7–59,4), co znalazło odbicie w wartości odżywczej białka tej frakcji roślin. Stwierdzono ścisłą ujemną zależność pomiędzy rocznym plonem zielonki i średnią zawartością białka oraz dodatnią pomiędzy rocznym plonem zielonki i zawartością lizyny.
Słowa kluczowe:
długie główki, koniczyna czerwona, plon zielonki, składniki organiczne, wartość odżywczaBibliografia
Borowiecki J., Małysiak B., Maczuga A. 1996. Plonowanie odmian koniczyny czerwonej w zależności od częstotliwości koszenia w dwuletnim użytkowaniu. Pam. Puł. 108: 50 — 58.
Google Scholar
Bowley S. R., Dougherty C. T., Taylor N. L., Cornelius P. L. 1988. Comparison of yield components of red clover and alfalfa. Can. J. Plant Sci. 68: 103 — 114.
DOI: https://doi.org/10.4141/cjps88-011
Google Scholar
Broniarz J. 1999. Motylkowate drobnonasienne. Syntezy wyników doświadczeń odmianowych. COBORU, Słupia Wielka, 1156: 5 — 63.
Google Scholar
Buxton D. R., Fales S. L. 1994. Plant environment and quality. In: „Forage quality, evaluation and utilization”. (Ed. G. C. Fahley, Jr), Am. Sci. Agr., Inc., Madison: 155 — 199.
DOI: https://doi.org/10.2134/1994.foragequality.c4
Google Scholar
Buxton D. R., Hornstein J. S., Wedin W. F., Marten G. C. 1985. Forage quality in stratified canopies of alfalfa, birdsfoot treofil and red clover. Crop Sci. 25: 273 — 279.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1985.0011183X002500020016x
Google Scholar
Góral H. 1996. Skuteczność selekcji w kierunku zwiększania liczby kwiatów w główkach krótkorurkowej populacji koniczyny czerwonej. Biul. IHAR 200: 367 — 372.
Google Scholar
Góral H., Przydatek J., Spiss L. 2003. Selekcja na długość i liczbę główek z rośliny u koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). Biul. IHAR 226/227, zesz. 2: 525 — 531.
Google Scholar
Góral H., Spiss L. 1995. Cecha długiego kwiatostanu u koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). i jej znaczenie dla plonu nasion. Acta Agr. et Silv. ser. Agraria XXXIII: 13 — 18.
Google Scholar
Góral H., Spiss L. 1999. Mieszańce odmiany Nike z długogłówkową formą koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Sesja Nauk. 62: 101 — 106.
Google Scholar
Jabłoński B. 1975. Porównanie krótkorurkowej populacji koniczyny czerwonej z odmianami uprawianymi w kraju. Pszczeln. Zesz. Nauk. XIX: 31 — 38.
Google Scholar
Jabłoński B. 2001. Agronomic and beekeeping value of short — tube populations of red clover (Trifolium pratense L.). J. Apicultural Sci. 45: 37 — 50.
Google Scholar
Lyttleton J. W. 1973. Proteins in herbage. In: Chemistry and biochemistry of herbage. G. W. Butler, R. W. Bailey (eds). Acad. Press, London, N. Y., Vol. I: 88 — 103.
Google Scholar
Maciejewicz-Ryś J., Pisulewska E., Zając T. 2001. Porównanie wartości pokarmowej lucerny mieszańcowej (Medicago media Pers.) oraz wielolistnej formy lucerny siewnej (Medicago sativa L.) w zależności od pokosu i roku użytkowania. Rocz. Nauk. Zoot. 28: 175 — 187.
Google Scholar
Martyniak J. 1981. Wpływ częstego koszenia na plon suchej masy i białka odmian diploidalnych i tetraploidalnych koniczyny łąkowej. Biul. Oceny Odmian, IX: 217 — 225.
Google Scholar
Minson D. J. 1990. Crude de protein in forage. In: „Forage in Ruminant Nutrition” (ed. T. J. Cunha) Acad. Press, Inc., San Diego, N.Y., Boston: 178 — 190.
DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-498310-6.50012-2
Google Scholar
Petersen P. R., Sheaffer C. C., Hall M. H. 1992. Drought effects on perennial forage legume yield and quality. Agron. J. 84: 774 — 779.
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1992.00021962008400050003x
Google Scholar
Tedeschi L. O., Pell A. N., Fox D. G., Llames C. R. 2001. The amino acid profiles of the whole plant and four plant residues from temperate and tropical forages. J. Anim. Sci.,79: 525 — 532.
DOI: https://doi.org/10.2527/2001.792525x
Google Scholar
Tomaszewski Z. 1988. Porównanie wartości rolniczej diploidalnych i tetraploidalnych form koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). Biul. IHAR 168: 55 — 64.
Google Scholar
Wilczek M. 1984 a. Agroekologiczne aspekty rejonizacji plantacji nasiennych koniczyny czerwonej (T. pratense L.) na terenie Lubelszczyzny. Cz. I. Rejony produkcji a struktura plonów nasion. Biul. IHAR. 154: 93 — 102.
Google Scholar
Wilczek M. 1984 b. Agroekologiczne aspekty rejonizacji plantacji nasiennych koniczyny czerwonej (T. pratense L.) na terenie Lubelszczyzny. Cz. II. Plony nasion. Biul. IHAR 154: 103 — 109.
Google Scholar
Wilczek M., Ćwintal M., Wilczek P. 1999 a. Plonowanie i jakość tetraploidalnej koniczyny łąkowej (czerwonej) w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych. Cz. II. Plonowanie. Biul. IHAR., 210: 109 — 118.
Google Scholar
Wilczek M., Ćwintal M., Andruszczyszyn K. 1999 b. Plonowanie i jakość tetraploidalnej koniczyny łąkowej (czerwonej) w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych. Cz. III. Jakość. Biul. IHAR 210: 119 — 129.
Google Scholar
Autorzy
Julita Maciejewicz-RyśInstytut Zootechniki w Krakowie Poland
Autorzy
Halina GóralAkademia Rolnicza w Krakowie Poland
Statystyki
Abstract views: 114PDF downloads: 27
Licencja
Prawa autorskie (c) 2003 Elżbieta Pisulewska, Julita Maciejewicz-Ryś, Halina Góral

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Halina Góral, Grzegorz Jagodziński, Zmienność wykształcenia pylników w obrębie roślin pszenżyta ozimego z cytoplazmą Triticum timopheevi , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 236 (2005): Wydanie regularne
- Halina Góral, Michał Jasieński, Tadeusz Zając, Zdolność kombinacyjna odmian lnu oleistego pod względem cech plonotwórczych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 240/241 (2006): Wydanie regularne
- Halina Gambuś, Florian Gambuś, Elżbieta Pisulewska, Całoziarnowa mąka owsiana jako źródło składników dietetycznych w chlebach pszennych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Elżbieta Pisulewska, Marek Kołodziejczyk, Robert Witkowicz, Plonowanie, struktura plonu oraz kształtowanie się morfotypu pszenżyta jarego w zależności od odmiany i ilości wysiewu , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 231 (2004): Wydanie regularne
- Zbigniew J. Burgieł, Elżbieta Pisulewska, Grzyby zasiedlające ziarno owsa nagonasiennego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 229 (2003): Wydanie specjalne
- Halina Gambuś, Elżbieta Pisulewska, Florian Gambuś, Zastosowanie produktów przemiału owsa nieoplewionego do wypieku chleba , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 229 (2003): Wydanie specjalne
- Elżbieta Pisulewska, II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Owies — Hodowla, Uprawa i Wykorzystanie , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 229 (2003): Wydanie specjalne








