Plonowanie, zawartość składników organicznych i jakość białka długogłówkowych form koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.)

Elżbieta Pisulewska

wrol@urk.edu.pl
Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)

Julita Maciejewicz-Ryś


Instytut Zootechniki w Krakowie (Poland)

Halina Góral


Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)

Abstrakt

W badaniach przeprowadzonych w latach 1999–2000 porównano plon, zawartość składników organicznych i wartość odżywczą białka zielonki dwóch nowych, długogłówkowych rodów koniczyny czerwonej (9 i 84) z wzorcową odmianą Nike. Plon zielonki odmiany Nike w pierwszym roku użytkowania wynosił 16,3 kg/m2, a w drugim 10,1 kg/m2. Nowe rody plonowały istotnie niżej, a plon ich stanowił średnio 85% plonu odmiany Nike w pierwszym roku użytkowania i 61% w roku następnym. Zielonka rodów charakteryzowała się większym udziałem liści (46,6% i 51,8%) w porównaniu z odmianą Nike (44,2%). Zawartość białka ogółem w liściach rodów była podobna jak u odmiany Nike (odpowiednio 24,2%, 23,9% i 23,5%), a w łodygach nieco większa u rodów (12,3% i 13,7%) niż u odmiany Nike (11,5%). Liście koniczyny były bogatszym źródłem aminokwasów egzogennych (EAAI 70,4–70,8) niż łodygi (EAAI 53,7–59,4), co znalazło odbicie w wartości odżywczej białka tej frakcji roślin. Stwierdzono ścisłą ujemną zależność pomiędzy rocznym plonem zielonki i średnią zawartością białka oraz dodatnią pomiędzy rocznym plonem zielonki i zawartością lizyny.


Słowa kluczowe:

długie główki, koniczyna czerwona, plon zielonki, składniki organiczne, wartość odżywcza

Borowiecki J., Małysiak B., Maczuga A. 1996. Plonowanie odmian koniczyny czerwonej w zależności od częstotliwości koszenia w dwuletnim użytkowaniu. Pam. Puł. 108: 50 — 58.
Google Scholar

Bowley S. R., Dougherty C. T., Taylor N. L., Cornelius P. L. 1988. Comparison of yield components of red clover and alfalfa. Can. J. Plant Sci. 68: 103 — 114. DOI: https://doi.org/10.4141/cjps88-011
Google Scholar

Broniarz J. 1999. Motylkowate drobnonasienne. Syntezy wyników doświadczeń odmianowych. COBORU, Słupia Wielka, 1156: 5 — 63.
Google Scholar

Buxton D. R., Fales S. L. 1994. Plant environment and quality. In: „Forage quality, evaluation and utilization”. (Ed. G. C. Fahley, Jr), Am. Sci. Agr., Inc., Madison: 155 — 199. DOI: https://doi.org/10.2134/1994.foragequality.c4
Google Scholar

Buxton D. R., Hornstein J. S., Wedin W. F., Marten G. C. 1985. Forage quality in stratified canopies of alfalfa, birdsfoot treofil and red clover. Crop Sci. 25: 273 — 279. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1985.0011183X002500020016x
Google Scholar

Góral H. 1996. Skuteczność selekcji w kierunku zwiększania liczby kwiatów w główkach krótkorurkowej populacji koniczyny czerwonej. Biul. IHAR 200: 367 — 372.
Google Scholar

Góral H., Przydatek J., Spiss L. 2003. Selekcja na długość i liczbę główek z rośliny u koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). Biul. IHAR 226/227, zesz. 2: 525 — 531.
Google Scholar

Góral H., Spiss L. 1995. Cecha długiego kwiatostanu u koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). i jej znaczenie dla plonu nasion. Acta Agr. et Silv. ser. Agraria XXXIII: 13 — 18.
Google Scholar

Góral H., Spiss L. 1999. Mieszańce odmiany Nike z długogłówkową formą koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Sesja Nauk. 62: 101 — 106.
Google Scholar

Jabłoński B. 1975. Porównanie krótkorurkowej populacji koniczyny czerwonej z odmianami uprawianymi w kraju. Pszczeln. Zesz. Nauk. XIX: 31 — 38.
Google Scholar

Jabłoński B. 2001. Agronomic and beekeeping value of short — tube populations of red clover (Trifolium pratense L.). J. Apicultural Sci. 45: 37 — 50.
Google Scholar

Lyttleton J. W. 1973. Proteins in herbage. In: Chemistry and biochemistry of herbage. G. W. Butler, R. W. Bailey (eds). Acad. Press, London, N. Y., Vol. I: 88 — 103.
Google Scholar

Maciejewicz-Ryś J., Pisulewska E., Zając T. 2001. Porównanie wartości pokarmowej lucerny mieszańcowej (Medicago media Pers.) oraz wielolistnej formy lucerny siewnej (Medicago sativa L.) w zależności od pokosu i roku użytkowania. Rocz. Nauk. Zoot. 28: 175 — 187.
Google Scholar

Martyniak J. 1981. Wpływ częstego koszenia na plon suchej masy i białka odmian diploidalnych i tetraploidalnych koniczyny łąkowej. Biul. Oceny Odmian, IX: 217 — 225.
Google Scholar

Minson D. J. 1990. Crude de protein in forage. In: „Forage in Ruminant Nutrition” (ed. T. J. Cunha) Acad. Press, Inc., San Diego, N.Y., Boston: 178 — 190. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-498310-6.50012-2
Google Scholar

Petersen P. R., Sheaffer C. C., Hall M. H. 1992. Drought effects on perennial forage legume yield and quality. Agron. J. 84: 774 — 779. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1992.00021962008400050003x
Google Scholar

Tedeschi L. O., Pell A. N., Fox D. G., Llames C. R. 2001. The amino acid profiles of the whole plant and four plant residues from temperate and tropical forages. J. Anim. Sci.,79: 525 — 532. DOI: https://doi.org/10.2527/2001.792525x
Google Scholar

Tomaszewski Z. 1988. Porównanie wartości rolniczej diploidalnych i tetraploidalnych form koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.). Biul. IHAR 168: 55 — 64.
Google Scholar

Wilczek M. 1984 a. Agroekologiczne aspekty rejonizacji plantacji nasiennych koniczyny czerwonej (T. pratense L.) na terenie Lubelszczyzny. Cz. I. Rejony produkcji a struktura plonów nasion. Biul. IHAR. 154: 93 — 102.
Google Scholar

Wilczek M. 1984 b. Agroekologiczne aspekty rejonizacji plantacji nasiennych koniczyny czerwonej (T. pratense L.) na terenie Lubelszczyzny. Cz. II. Plony nasion. Biul. IHAR 154: 103 — 109.
Google Scholar

Wilczek M., Ćwintal M., Wilczek P. 1999 a. Plonowanie i jakość tetraploidalnej koniczyny łąkowej (czerwonej) w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych. Cz. II. Plonowanie. Biul. IHAR., 210: 109 — 118.
Google Scholar

Wilczek M., Ćwintal M., Andruszczyszyn K. 1999 b. Plonowanie i jakość tetraploidalnej koniczyny łąkowej (czerwonej) w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych. Cz. III. Jakość. Biul. IHAR 210: 119 — 129.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2003

Cited By / Share

Pisulewska, E., Maciejewicz-Ryś, J. i Góral, H. (2003) „Plonowanie, zawartość składników organicznych i jakość białka długogłówkowych form koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.) ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (228), s. 323–333. doi: 10.37317/biul-2003-0116.

Autorzy

Elżbieta Pisulewska 
wrol@urk.edu.pl
Akademia Rolnicza w Krakowie Poland

Autorzy

Julita Maciejewicz-Ryś 

Instytut Zootechniki w Krakowie Poland

Autorzy

Halina Góral 

Akademia Rolnicza w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 114
PDF downloads: 27


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Elżbieta Pisulewska, Julita Maciejewicz-Ryś, Halina Góral

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2