Ocena przydatności form jęczmienia jarego jako komponentów rodzicielskich w hodowli

Stanisław Węgrzyn

s.wegrzyn@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Andrzej Bichoński


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Abstrakt

Badano zdolność kombinacyjną 12 odmian i rodów jęczmienia jarego browarnego pod względem lepkości brzeczki, procentowej zawartości białka ogółem w ziarnie jęczmienia i ekstraktywności słodu w pokoleniu F5. Przeprowadzona analiza wariancji wykazała wysoce istotną wartość średniego kwadratu dla wszystkich badanych cech. Przeanalizowano efekty krzyżowania form rodzicielskich i efekty uzyskanych mieszańców. Wykazano większy wpływ kombinacji krzyżowania niż samych rodziców dla lepkości brzeczki, procentowej zawartości białka w jęczmieniu i ekstraktywności mąki. Na tej podstawie wskazano grupę odmian korzystnie przekazujących na potomstwo cechy oraz wytypowano perspektywiczne kombinacje krzyżowania.


Słowa kluczowe:

analiza wariancji, jakość, jęczmień jary

Bhullar G, S,. Gill K. S., Khehra A. S. 1979. Combining ability analysis over F1-F5 generations in diallel crosses of bread wheat. Theor. Appl. Genet. 55: 77 — 80. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00285194
Google Scholar

Bichoński A., Burek J. 2000. Wartość browarna i plonowanie rodów jęczmienia ozimego ocenianych w latach 1989–1998. Biul. IHAR 215: 153 — 160.
Google Scholar

Haniš M., Hanišova A. 1983. Estimate of the yield potential of winter wheat cross combinations from grain yield in the F1 generation. Genet. a Slecht. 19: 213 — 220.
Google Scholar

Eissa M. M., Kadalousi A. R., Solama S. M. 1994. Combining ability over sowing dates for earliness and some morphophysiological traits in wheat. J. Agric. Sci. 19: 1281 — 1291.
Google Scholar

Garcera R., Sarrafi A., Jestin L., Ecochard R. 1991. Variabilitė gėnėtique de certanis paramėtres de la qualitė Brassicole de I’Orge. Plant Breeding 106: 235 — 241. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1991.tb00506.x
Google Scholar

Górny A. G. 1999. Inheritance of nitrogen and phosphorus utilization efficiency in spring barley at the vegetative growth stages under high and low nutrition. Plant Breeding 118 (6):511 — 516. DOI: https://doi.org/10.1046/j.1439-0523.1999.00426.x
Google Scholar

Lipińska J. 1985. Ogólna i swoista wartość kombinacyjna w hodowli roślin. (Przegląd). Biul. IHAR. 156: 91 — 101.
Google Scholar

Lonc W., Kadłubiec W., Zalewski D. 1993. Zdolność kombinacyjna cech jakościowych ziarn linii pszenicy ozimej. Zesz. Nauk. AR Wrocław 223: 255 — 264.
Google Scholar

Lonc W., Zalewski D. 1995. Zdolność kombinacyjna cech jakościowych kilku linii pszenicy ozimej. Biul. IHAR 194: 5 — 12.
Google Scholar

Lonc W., Zalewski D. 1996. Ocena zdolności kombinacyjnej siedmiu linii pszenicy ozimej. Biul. IHAR 200: 259 — 265.
Google Scholar

Lu MQ. O'Brien L. Stuart I. M. 1999. Environmental and genetic variation for grain yield and barley malting quality attributes. Austr. J. Agric. Res. 50 (8): 1425 — 1434. DOI: https://doi.org/10.1071/AR99042
Google Scholar

Lu MQ. O'Brien L. Stuart I. M. 2000. Barley malting quality and yield interrelationships and the effect on yield distribution of selection for malting quality in the early generations Austr. J. Agric. Res. 51 (2): 247 — 258. DOI: https://doi.org/10.1071/AR99084
Google Scholar

Marquez-Cedillo L. A., Hayes P. M., Jones B. L,. Kleinhofs A., Legge W. G., Rossnagel B. G., Sato K., Ullrich E., Wesenberg D. M. 2000. QTL analysis of malting quality in barley based on the doubled-haploid progeny of two elite North American varieties representing different germplasm groups. Theor. Appl. Genet. 101 (1-2): 173 — 184. DOI: https://doi.org/10.1007/s001220051466
Google Scholar

Mihaljev I. 1980. Combining ability for grain yield in F1–F6 generations of diallel wheat crosses. Proc. of 3rd International Wheat Conference. Madrid, Spain: 102 — 109.
Google Scholar

Pochaba L., Węgrzyn S. 2000. Zmienność i współzależność kilku cech pszenicy ozimej. Biul. IHAR 216: 261 — 266.
Google Scholar

Scheeren P. L., Decarvalho F. J. F., Federizzi L. C. 1995. Combining ability of six agronomic trans in wheat (Triticum aestivum) Pesq. Agrop. Brasil. 30: 831 — 846.
Google Scholar

Schut J. W. Dourleijn C. J. 2000. Prediction of barley progeny performance in the presence of genotype-environment interaction. Plant Breed. 119 (1): 47 — 50. DOI: https://doi.org/10.1046/j.1439-0523.2000.00445.x
Google Scholar

Singh A. Negi M. S. Rajagopal J. Bhatia S. Tomar U. K. Srivastava P. S. 1999. Lakshmikumaran M. Assessment of genetic diversity in Azadirachta indica using AFLP markers. Theor. Appl. Genet. 99 (1/2): 272 — 279. DOI: https://doi.org/10.1007/s001220051232
Google Scholar

Swanston J. S., Newton A. C., Guy D. C., Gacek E. S. 2000. Malting performance of barley cultivar mixtures from the UK and Poland. Journal of the Institute of Brewing. 106 (4): 239 — 243. DOI: https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2000.tb00063.x
Google Scholar

Śmiałowski T., Węgrzyn S., Nita Z. 1999. Zdolność kombinacyjna rodów i odmian owsa na podstawie oceny kilku cech. Część I. Owies białoziarnisty (Avena sativa L. var. Aristata) Biul. IHAR 210: 53 — 59.
Google Scholar

Śmiałowski T., Węgrzyn S. 2000. Zmienność i zależność oraz genetyczne uwarunkowania wybranych cech u odmian i rodów żyta ozimego. Biul. IHAR 216: 61 — 68.
Google Scholar

Vargas I., Molina-Cano J. L., Hassan S. 1983. A quality index for the assessment of barley varieties. Monatsh. Brauwiss. 12: 481 — 485.
Google Scholar

Virk P. S. Newbury H. J. Jackson M. T. Ford-Lloyd B. V. 2000. Are mapped markers more useful for assessing genetic diversity? Theor. Appl. Genet. 100 (3/4): 607 — 613. DOI: https://doi.org/10.1007/s001220050080
Google Scholar

Weber R. 1991. Zdolność kombinacyjna cech użytkowych pszenicy ozimej. Zesz. Nauk. AR Wrocław 207: 189 — 198.
Google Scholar

Węgrzyn S., Nalepa S., Pochaba L. 1979. Ogólna i swoista wartość kombinacyjna dla plonu i jego komponentów u pszenicy ozimej. Hod. Rośl. Aklim. 23 (2): 61 — 71.
Google Scholar

Węgrzyn S., Pochaba L. 1980. Wartość kombinacyjna i sposoby działania genów dla kilku cech odmian i mieszańców pszenicy ozimej. Hod. Rośl. Aklim. 24 (3): 211 — 224.
Google Scholar

Węgrzyn S., Kowalska M., Ruśniak L. 1982. Zmienność i genetyczne uwarunkowanie plonu oraz cech wartości browarnej jęczmienia jarego. Hod. Rośl. Aklim. 26/ 1: 41 — 51
Google Scholar

Węgrzyn S., Pochaba L., Cygankiewicz A., Witkowski E. 1993. Zdolność kombinacyjna form rodzicielskich na podstawie oceny kilku cech rodów hodowlanych pszenicy ozimej. Biul. IHAR 187: 19 — 28.
Google Scholar

Węgrzyn S., Pochaba L., Witkowska K. 1995. Zdolność kombinacyjna form rodzicielskich pod względem odporności na mączniaka (Erysiphe graminis f. sp. tritici) określona na podstawie porażenia rodów hodowlanych pszenicy ozimej. Biul. IHAR 194: 169 — 177.
Google Scholar

Węgrzyn S., Pochaba L., Choma K. 1996. Zdolność kombinacyjna form rodzicielskich określona na podstawie oceny kilku cech rodów hodowlanych pszenicy ozimej. Biul. IHAR 200: 277 — 287.
Google Scholar

Węgrzyn S., Cygankiewicz A., Stachowicz M., Witkowski E. 2000. Zdolność kombinacyjna form rodzicielskich dla liczby sedymentacji i zawartości białka odmian i rodów pszenicy ozimej. Część I. Biul. IHAR. 214: 69 — 78.
Google Scholar

Węgrzyn S., Bichoński A. 2001. Zdolność kombinacyjna jęczmienia jarego dla procentowej zawartości białka, ekstraktu mąki i lepkości brzeczki. Biul. IHAR 217: 95 — 105.
Google Scholar

Winiarski J. 1998. Odziedziczalność wybranych cech wartości browarnej jęczmienia jarego. Biul. IHAR 207: 25 — 34.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2003

Cited By / Share

Węgrzyn, S. i Bichoński, A. (2003) „Ocena przydatności form jęczmienia jarego jako komponentów rodzicielskich w hodowli”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (226/227), s. 217–225. doi: 10.37317/biul-2003-0147.

Autorzy

Stanisław Węgrzyn 
s.wegrzyn@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Autorzy

Andrzej Bichoński 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 124
PDF downloads: 19


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Stanisław Węgrzyn, Andrzej Bichoński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 > >>