Genetyczne uwarunkowania niektórych cech pszenżyta ozimego

Helena Grzesik

h.grzesik@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Magdalena Gut


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Stanisław Węgrzyn


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Andrzej Cygankiewicz


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Abstrakt

W latach 1996–1999 oceniano pod względem odporności na porastanie, wczesności (liczba dni do kłoszenia i do kwitnienia), wysokości roślin oraz cech technologicznych — liczby opadania, liczby sedymentacji i zawartości białka ogółem 73 form heksaploidalnego pszenżyta ozimego — 65 linii uzyskanych w Zakładzie Roślin Zbożowych Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Krakowie oraz 8 odmian. Obliczono współczynniki genetycznego uwarunkowania (H), współczynniki zmienności badanych cech oraz korelacje fenotypowe i genotypowe pomiędzy nimi. Największe zróżnicowanie badanych obiektów zaobserwowano w przypadku liczby opadania, a następnie odporności na porastanie najmniejsze zaś, w odniesieniu do białka. Współczynniki uwarunkowania genetycznego (H) były na ogół wysokie od 0,78 do 0,96. Współczynniki korelacji genotypowych były bardzo zbliżone do współczynników korelacji fenotypowych, co wynika z faktu, że współczynniki odziedziczalności badanych cech były wysokie, zatem korelacja fenotypowa jest warunkowana przede wszystkim korelacją genotypową (Węgrzyn, 1983).


Słowa kluczowe:

genetyczne uwarunkowania, korelacje, pszenżyto ozime

Becker W. A. 1984. Manual of quantitative genetics. Ed. 4, Pullman, Washington, USA.
Google Scholar

De la Roche I. A., Fowler D. B. 1975. Wheat quality evaluation. I. Accuracy and precision of prediction tests. Can. J. Plant Sci. 55: 241 — 249. DOI: https://doi.org/10.4141/cjps75-035
Google Scholar

Grzesik H., Węgrzyn S. 2000. Odziedziczalność niektórych cech struktury plonu pszenżyta ozimego. Folia Univ. Agri. Stetin. 206 Agricultura (82): 89 — 92.
Google Scholar

Grzesik H., Węgrzyn S. 2003. Odziedziczalność elementów struktury plonu pszenżyta ozimego Biul. IHAR 226/227: 191 — 195.
Google Scholar

Hallauer A. R., Miranda J. B. 1988. Quantify genetics in maize breeding. Ed. 2, Iowa State University Press/Ames.
Google Scholar

Kociuba W. 1989. Zmienność i współzależność ważniejszych cech ilościowych w kolekcji pszenżyta. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 382: 87 — 93.
Google Scholar

Kociuba W. 1996. Wartość ważniejszych cech krajowych i zagranicznych obiektów kolekcyjnych pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 200: 131 — 138.
Google Scholar

Kociuba W. 2000. Zmienność i współzależność ważniejszych cech plonotwórczych w obrębie heksaploidal¬nego pszenżyta ozimego X Triticosecale Wittmack. Rozprawy Naukowe AR Lublin (232).
Google Scholar

Koczowska I., Puzio-Idźkowska M. 1997. Zmienność wybranych cech czterech odmian pszenżyta jarego. Zesz. Nauk. AR Szczec. 175, Rolnictwo 65: 189 — 194.
Google Scholar

Lonc W., Biskupski A. 1978. Wartość technologiczna odmian pszenicy ozimej. Biul. IHAR 133: 15 — 24.
Google Scholar

Ruebenbauer T., Brej S. 1957. Hodowla roślin zbożowych. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Węgrzyn S. 1983. Znaczenie korelacji w hodowli roślin Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 290: 15 — 21.
Google Scholar

Węgrzyn S., Góral H., Spiss L. 1996. Odziedziczalność plonu ziarna i cech struktury plonu pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 200: 139 — 143.
Google Scholar

Węgrzyn S., Góral H., Spiss L. 2000. Oszacowanie genetycznych wariancji cech plonowania pszenżyta jarego na podstawie mieszańców F1 i F2. Biul. IHAR 216/1: 137 — 144.
Google Scholar

Węgrzyn S., Gut M., Cygankiewicz A., Ptak B. 1991. Odporność rodów i odmian pszenicy (Triticum aestivum L.) na porastanie. Część I. Pszenica ozima. Biul. IHAR 180: 121 — 129.
Google Scholar

Węgrzyn S., Gut M., Grzesik H., Bichoński A., Struś M. 1998. Resistance to pre-harvest sprouting and other traits of winter triticale. Proc. of 4th International Triticale Symposium. Ed. P. Juskiw, Red Deer, Alberta, Canada, vol. 2: 354 — 356.
Google Scholar

Zeleny L., Greenway W. T., Georgia M., Fifield C. C., Lelsbach K. L. 1960. Sedimentation values an index of dough mixing characteristics in early generation wheat selection. Cereal Chem. 37: 673 — 676.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2003

Cited By / Share

Grzesik, H. (2003) „Genetyczne uwarunkowania niektórych cech pszenżyta ozimego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (226/227), s. 227–231. doi: 10.37317/biul-2003-0148.

Autorzy

Helena Grzesik 
h.grzesik@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Autorzy

Magdalena Gut 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Autorzy

Stanisław Węgrzyn 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Autorzy

Andrzej Cygankiewicz 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 112
PDF downloads: 15


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Helena Grzesik, Magdalena Gut, Stanisław Węgrzyn, Andrzej Cygankiewicz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>