Nawożenie azotem i chemiczna ochrona roślin przed chorobami jako czynniki plonowania jęczmienia jarego

Alicja Pecio

iung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach (Poland)

Andrzej Bichoński


Małopolska Hodowla Roślin — HBP sp. z o.o. Kraków (Poland)

Abstrakt

Celem pracy była ocena wpływu interakcji nawożenia azotem i ochrony roślin na wielkość plonu ziarna i białka jęczmienia jarego. Badania prowadzono w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym IUNG-PIB Grabów w latach 2005–2007. Jęczmień jary uprawiano w stanowisku po pszenicy ozimej na 5 poziomach nawożenia azotem: 0, 30, 60, 90 i 120 kg N·ha-1. Jako czynnik chemicznej ochrony roślin przed chorobami grzybowymi zastosowano środki chemiczne zgodnie z programami trzech firm: Syngenta, DuPont i BASF. Po zbiorach określano plon ziarna i elementy struktury oraz zawartość i plon białka. Stwierdzono, że warunkiem uzyskania wysokich plonów ziarna i białka jęczmienia paszowego były sprzyjające warunki pogody, charakteryzujące się ciepłą i wilgotną pogodą w fazach krzewienia i wypełniania ziarna oraz intensywne nawożenie azotem. O wysokim plonie ziarna w takich warunkach decydowała liczba ziaren w kłosie i masa tysiąca ziaren. Jednoczesny wpływ nawożenia azotem i chemicznej ochrony roślin przed chorobami na plon ziarna i białka jęczmienia jarego miał charakter addytywny.


Słowa kluczowe:

jęczmień jary, nawożenie azotem, program ochrony roślin

Bertholdsson N.O. 1998. Selection methods for malting barley consistently low in protein concentration. Eur. J. Agron. 9: 213 — 222.
Google Scholar

Bertholdsson N. O. 1999. Characterization of malting barley cultivars with more or less stable protein content under varying environmental conditions. Eur. J. Agron. 10: 1 — 8.
Google Scholar

Dąbrowski Z. T. 2001. Wskaźniki i kryteria oceny programów integrowanej ochrony roślin. Prog. Plant. Protect./Post. Ochr. Rośl., 41 (1) :77 — 87.
Google Scholar

Ferrante A., Savin A., Slafer G. A. 2008. Wheat and barley floret development in response to nitrogen and water availability. Ital. J. Agron./ Riv. Agron. 3 suppl.: 205 — 206.
Google Scholar

Fiedorow Z., Gołębniak B., Weber Z. 2008. Choroby roślin rolniczych. AR Poznań: 200 ss.
Google Scholar

Fotyma E., Pietrasz-Kęsik G. 1993. Struktura plonu zbóż jarych zależnie od nawożenia azotem. Fragm. Agron. 4: 103 — 104.
Google Scholar

Gozdowski D., Wyszyński Z., Kalinowska-Zdun M. 2007. Plon i składowe plonu jęczmienia jarego oplewionego i nagoziarnistego. Fragm. Agron. 2: 110 — 118,
Google Scholar

Jaczewska-Kalicka A. 2008. Wpływ zmian klimatycznych na plonowanie I ochronę zbóż w Polsce. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 48 (2): 415 — 425.
Google Scholar

Kaniuczak Z. 2001. Efektywność chemicznego zwalczania chorób grzybowych i szkodników w uprawie jęczmienia jarego. Prog. Plant. Protect./Post. Ochr. Rośl. 41 (2): 707 — 710.
Google Scholar

Korbas M. 2008. Sprawcy chorób a zmiany klimatyczne. Progress In Plant Protection/Postępy w Ochronie Rośl. 48 (3): 771 — 776.
Google Scholar

Listowski A. 1979. Agrofizjologiczne podstawy produkcyjności roślin. PWN.
Google Scholar

Mazurek J. 1999. Biologiczne podstawy plonowania roślin zbożowych. Pam. Puł. 114: 261 — 273.
Google Scholar

Michalski T., Idziak R., Horoszkiewicz-Janka J. 2006. Plonowanie jęczmienia jarego w zależności od warunków wilgotnościowych i temperatury w okresie wegetacji. Rocz. AR w Poznaniu, CCCLXXX: 243 — 249.
Google Scholar

Noworolnik K. 2003. Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na plonowanie jęczmienia jarego w różnych warunkach siedliska. Pam. Puł. Monografie i Rozprawy Naukowe nr 8.
Google Scholar

Pecio A. Bichoński A. 2004. Możliwości kształtowania cech jakościowych jęczmienia słodowego poprzez zabiegi agrotechniczne. VIII Konf. Nauk. IUNG: „Jakość towarowych surowców roślinnych wyzwaniem dla nauki i praktyki rolniczej. Puławy 31.05–1.06.2004: 93 — 100.
Google Scholar

Petterson C. G., Eckersten H. 2007. Prediction of grain protein in spring malting barley grown in Northern Europe. Eur. J. Agron. 27: 205 — 214.
Google Scholar

Pruszyński, S. 2002. Produkcyjne i ekologiczne uwarunkowania ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Pam. Puł. 130: 607 — 618.
Google Scholar

Przulj N., Momcilovic V. 2001 a. Genetic variation for dry matter and nitrogen accumulation and translocation in two-row spring barley. I. Dry matter translocation. Eur. J. Agron. 15: 241 — 254.
Google Scholar

Przulj N., Momcilovic V. 2001 b. Genetic variation for dry matter and nitrogen accumulation and translocation in two-row spring barley. II. Nitrogen translocation. Eur. J. Agron. 15: 255 — 265.
Google Scholar

Rudnicki F. 2000. Wyznaczanie wpływu poszczególnych elementów plonowania na różnice plonów miedzy obiektami doświadczalnymi. Fragm. Agron. 3: 53 — 65.
Google Scholar

Ruiter J.M., Brooking I.R., 1996. Effect of sowing date and nitrogen on dry matter and nitrogen partitioning in malting barley. New Zealand J. Crop Hort. Sci. 24 (1): 65 — 76.
Google Scholar

Wyszyński Z., Gozdowski D., Pietkiewicz S., Łoboda T. 2007. Plon ziarna jęczmienia jarego i jego składowe w zależności od rodzaju i dawki nawozów azotowych. Fragm. Agron. 2: 418 — 426.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2009

Cited By / Share

Pecio, A. i Bichoński, A. (2009) „Nawożenie azotem i chemiczna ochrona roślin przed chorobami jako czynniki plonowania jęczmienia jarego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (252), s. 201–213. doi: 10.37317/biul-2009-0068.

Autorzy

Alicja Pecio 
iung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach Poland

Autorzy

Andrzej Bichoński 

Małopolska Hodowla Roślin — HBP sp. z o.o. Kraków Poland

Statystyki

Abstract views: 48
PDF downloads: 27


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Alicja Pecio, Andrzej Bichoński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora