Wartość pokarmowa wybranych odmian lucerny

Eliza Gaweł

iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Pastewnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy (Poland)

Janusz Żurek


Zakład Uprawy Roślin Pastewnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy (Poland)

Abstrakt

W latach 1998–2000 przeprowadzono doświadczenie nad określeniem wpływu terminu zbioru I pokosu na jakość paszy lucerny mieszańcowej — odmiana polska kośna Kometa, lucerny siewnej — odmiana typu pastwiskowego Luzelle (francuska) i odmiana wielolistkowa Legend, pochodząca z USA. Zbiór I pokosu lucerny przeprowadzono w 4 terminach: pierwszy termin po osiągnięciu przez łan wysokości 30 cm (faza wegetatywna), a następne terminy w odstępach tygodniowych. Oznaczono skład mineralny, zawartość włókna surowego w masie roślin i frakcji włókna w pędach oraz wartość energetyczną i białkową suchej masy lucerny. Kolejne odrosty koszono po upływie 35 dni od daty zbioru poprzedniego pokosu. Uzyskane wyniki wskazują, że termin koszenia I pokosu ma decydujący wpływ na skład chemiczny, wartość energetyczną i białkową lucerny. Zbiór lucerny w późniejszych terminach, tzn. w pełni pąkowania i zakończenia pąkowania powodował wzrost zawartości suchej masy, włókna surowego, NDF, ADF, celulozy, ADL oraz substancji organicznej. Zmniejszał się też udział liści w masie lucerny i zawartość N ogólnego, a także obniżała się strawność substancji organicznej, wartość energetyczna i białkowa paszy. Najlepszym składem chemicznym, najniższą zawartością frakcji NDF w całej roślinie i lignin w pędach oraz nieco większą koncentracją energii (JPM i JPŻ) wyróżniała się polska odmiana lucerny Kometa.


Słowa kluczowe:

ADF, frakcje włókna, lucerna, strawność, wartość białkowa, wartość energetyczna

Alboudi A., Angevain M., Prosperi J. M., Mansat P. 1994. Cutting management and dry matter rate in Lucerne (Medicago sativa L.). EUCARPIA/FAO Roma. REUR technical series (36): 83 — 84.
Google Scholar

Borowiecki J., Gaweł E. 1998 a. Cechy jakościowe masy roślinnej odmian lucerny różnego pochodzenia. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. (462): 141 — 147.
Google Scholar

Borowiecki J., Gaweł E. 1998 b. Zróżnicowanie cech jakościowych lucerny na przykładzie wybranych odmian. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. (463): 329 — 336.
Google Scholar

Borowiecki J., Małysiak B., Lipski S., Maczuga A. 1996. Plonowanie odmian lucerny mieszańcowej w zależności od częstotliwości koszenia. Pam. Puł. (107): 53 — 60.
Google Scholar

Borowiecki J., Gaweł E., Guy P., Filipiak K. 1999. Wzrost i plonowanie oraz jakość masy roślinnej krajowych i zagranicznych odmian lucerny. Cz. II. Skład chemiczny roślin. Pam. Puł. (117): 37 — 48.
Google Scholar

Buxton D. R., Hornstein J. S., Marten G. C. 1987. Genetic variation for forage quality of alfalfa stems. Can. J. Plant Sci. (67): 1057 — 1067. DOI: https://doi.org/10.4141/cjps87-142
Google Scholar

Emile J. C., Genier G., Guy P. 1993. Valorisation par des vaches laitiers de génotypes de luzerne. Fourrages. (134): 255 — 258.
Google Scholar

Emile J. C., Traineau R. 1993. Effect de la variabilité génétique sur la digestibilitéin in vivo de la luzerne. Fourrages (134): 251 — 254.
Google Scholar

Harasimowicz-Herman G., Andrzejewska. J., Nowak W., Sowiński J., Waniorek W. 1997. Ocena przydatności amerykańskiej wielolistkowej odmiany lucerny do uprawy w warunkach agroklima¬tycznych Polski. Biul. Oc. Odm. (29): 115 – 119.
Google Scholar

Julier B., Huyghe C. 1997. Effect of growth and cultivar on alfalfa digestibility in a multi-sitetrial. Agronomie (17): 481 — 489. DOI: https://doi.org/10.1051/agro:19970905
Google Scholar

Julier B., Lila M., Furstoss V., Trawers V., Huyghe C. 1999. Measurement of cell-wall digestibility in Lucerne using the filter bag technique. Animal Feed Science and Technology. (79): 239 — 245. DOI: https://doi.org/10.1016/S0377-8401(99)00021-8
Google Scholar

Lemaire G., Allirand J. M. 1993. Relation entre croissance et qualité de la luzerne: interaction genotype — mode d’exploitation. Fourrages. (134): 183 — 198.
Google Scholar

Lemaire G., Cruz P., Gosse G., Chartier M. 1985. Etude des relations entre la dynamique de prélévement d’azote et la dynamique de croissance en matière sèche d’un peuplement de luzerne. Agronomie 5.(8): 685 — 692. DOI: https://doi.org/10.1051/agro:19850803
Google Scholar

Lemaire G., Genier G., Lila M. 1994. Growth dynamics and digestibility for two genotypes of lucerne having different morphology. EUCARPIA/FAO. Roma REUR technical series (36): 75 — 77.
Google Scholar

Normy żywienia bydła, owiec i kóz. Wartość pokarmowa pasz dla przeżuwaczy. 1993. Instytut Zootechniki. Kraków.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2003

Cited By / Share

Gaweł, E. i Żurek, J. (2003) „Wartość pokarmowa wybranych odmian lucerny”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (225), s. 167–174. doi: 10.37317/biul-2003-0203.

Autorzy

Eliza Gaweł 
iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Pastewnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy Poland

Autorzy

Janusz Żurek 

Zakład Uprawy Roślin Pastewnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy Poland

Statystyki

Abstract views: 58
PDF downloads: 22


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Eliza Gaweł, Janusz Żurek

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.