Wpływ zaprawiania na zdrowotność bulw ziemniaka

Jerzy Osowski

j.osowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin , Oddział w Boninie (Poland)

Abstrakt

Bulwy ziemniaka zaprawiano preparatami: Vitavax 200 FS, Monceren 12,5 DS. i Monceren 250 FS 2–3 dni przed sadzeniem. Doświadczenie założono w układzie bloków zrandomizowanych. Powierzchnia poletka wynosiła 25 m2 w każdym z czterech powtórzeń. Po zbiorach z każdego poletka pobierano próby o wadze 10 kg i po umyciu oceniano porażenie bulw chorobami. Oceniano porażenie przez następujące choroby: ospowatość bulw (Rhizoctonia solani), parch zwykły (Streptomyces scabies) i parch srebrzysty (Helminthosporium solani). Wyniki uzyskane w testach wykazują skuteczność testowanych zapraw w ograniczaniu ospowatości bulw w latach 1999 i 2001.


Słowa kluczowe:

Helminthosporium solani, Rhizoctonia solani, Streptomyces scabies, zaprawy

Bogucka H. 1978. Variation among Polish potato cultivars in susceptibility to Rhizoctonia solani Kühn and some factors influencing disease severity. — 7th Trienn. Conf. EAPR. Abstr. Conf. Papers. Warsaw: 231 — 232.
Google Scholar

Borecki Z. 1996 Nauka o chorobach roślin. Wyd. 2. PWRiL, Warszawa: 302 — 304.
Google Scholar

Gawińska H., Kapsa J., Lewosz W., Osowski J. 1999. Parch zwykły ziemniaka (Streptomyces sp.) i jego występowanie w Polsce. Mat. Konf. „Ochrona Ziemniaka” 23–24 marzec Kołobrzeg IHAR Oddz. Bonin: 58 — 62.
Google Scholar

Häni F., Popow G., Reinhard A. 1998. Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej. PWRiL, Warszawa: 130 — 131.
Google Scholar

Kapsa J. 1997. Grzybowe choroby ziemniaka. Produkcja ziemniaków Technologia-Ekonomika-Marketing. Wyd. 2. Pr. zbior. pod red. J. Chotkowskiego IHAR Oddz. Bonin: 63 — 65.
Google Scholar

Kapsa J.; Lewosz W,; Osowski J, Gawińska H. 1998. Parch srebrzysty (Helinthosporiuom solani) i jego występowanie w Polsce. Mat. Konf. „Ochrona Ziemniaka” 21–22 kwietnia Kołobrzeg IHAR Oddz. Bonin: 21 — 24.
Google Scholar

Kochman J., Węgorek W. 1997. Ochrona roślin. Plantpress, Kraków: 525 — 526.
Google Scholar

Osowski J. 2000. Występowanie ospowatości bulw ziemniaka w Polsce w latach 1987–1998. Mat. Konf. „Ochrona Ziemniaka” 4–5 kwietnia Kołobrzeg IHAR Oddz. Bonin: 59 — 63.
Google Scholar

Pietkiewicz J., Choroszewski P. 1983. Wstępna ocena reakcji odmian ziemniaka na niektóre choroby skórki bulw. Biul. Inst. Ziemn. 29: 129 — 139.
Google Scholar

Podręcznik doświadczalnictwa polowego w ochronie roślin. 1989. PWRiL, Warszawa: 41.
Google Scholar

Zarzyńska K., Gruczek T. 2000. Poradnik producentów ziemniaka sezon 2000/2001. IHAR Oddz. Jadwisin: 50 — 52.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2002

Cited By / Share

Osowski, J. (2002) „Wpływ zaprawiania na zdrowotność bulw ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (223/224), s. 369–373. doi: 10.37317/biul-2002-0035.

Autorzy

Jerzy Osowski 
j.osowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin , Oddział w Boninie Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 6


Licencja

Prawa autorskie (c) 2002 Jerzy Osowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>