Wpływ sposobów nawożenia azotem oraz systemów odchwaszczania na plonowanie buraka cukrowego na rędzinie

Joanna Kurus

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Elżbieta Podstawka-Chmielewska


Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstrakt

W doświadczeniu polowym, przeprowadzonym w latach 1996–1998 na rędzinie, badano wpływ dawki azotu (90 i 120 kg N/ha), terminu jego stosowania (dwukrotny i trzykrotny) oraz trzech sposobów odchwaszczania na plonowanie buraka cukrowego. Stwierdzono, że na rędzinie optymalną dawką azotu dla buraków jest 90 kg N/ha. Natomiast dzielenie dawki azotu na trzy części i wnoszenie go w różnych terminach daje taki sam efekt w postaci plonu korzeni, jak stosowanie nawożenia azotowego w dwóch terminach. Porównywane w doświadczeniu sposoby walki z chwastami okazały się tak samo skuteczne, niemniej odchwaszczanie buraków metodą chemiczno-mechaniczną dawało nieznacznie wyższy plon korzeni niż niszczenie chwastów wyłącznie w sposób chemiczny. Żaden z czynników doświadczenia nie modyfikował przy tym w sposób istotny wartości technologicznej surowca.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, dawki azotu, plonowanie, sposoby odchwaszczania, terminy stosowania azotu, wartość technologiczna

Allison M. F., Armstrong M. J., Jaggard K. W., Todd A. D., Milford G. F. J. 1996. An analysis of the agronomic, economic and environmental effect of applying N fertilizer to sugar beet (Beta vulgaris). J. Agric. Sci., Cambridge, 127: 475 — 486. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859600078709
Google Scholar

Bieniaszewski T. 1996. Wpływ zróżnicowanych dawek NPK na plony buraka cukrowego i jego wartość paszową. Zesz. Nauk. AR-T w Olsztynie, 62: 63 — 75.
Google Scholar

Ceglarek F., Wrzosek T. 1988. Wpływ herbicydów na zachwaszczenie i plonowanie buraków cukrowych. Zesz. Nauk. WSR-P w Siedlcach, ser. Rol. 17: 189 — 199.
Google Scholar

Götz B. 1980. Możliwości stosowania Betanalu (R) w nowoczesnej uprawie buraków cukrowych. Gaz. Cukr. 1: 39 — 40.
Google Scholar

Gutmański I., Nowakowski M. 1994. Wpływ dawki i formy azotu na wschody, plony i jakość przetwórczą buraka cukrowego w dwóch terminach zbioru. Biul. IHAR 189: 41 — 49.
Google Scholar

Kalinowska-Zdun M., Podlaska J. 1984. Wpływ nawożenia azotem, przedsiewnej uprawy roli i nawadniania na obsadę roślin, plon i wartość technologiczną buraków cukrowych. Cz. I. Dynamika wschodów i liczba roślin przy zbiorze. Rocz. Nauk Rol., s. A, 106/1: 101 — 119.
Google Scholar

Kalinowska-Zdun M., Polubiec E., Podlaska J. 1986. Wpływ nawożenia azotem, przedsiewnej uprawy roli i nawadniania na obsadę roślin, plon i wartość technologiczną buraków cukrowych. Cz. II. Wpływ na plonowanie i jakość korzeni. Rocz. Nauk Rol., s. A, 106/2: 45 — 61.
Google Scholar

Kositorna J. 1997. Badania nad wrażliwością buraka cukrowego na herbicydy stosowane powschodowo. Biul. IHAR 202: 269 — 276.
Google Scholar

Podstawka E. 1983/1984. Studia nad deszczowaniem i nawożeniem buraków cukrowych na rędzinie. Cz. I Plony. Ann. UMCS, sec. E, vol. 38/39, 8: 89 — 103.
Google Scholar

Vlassak K., Vandergeten J. P., Vanstallen M. 1991. Effect of nitrogen fertilizer placement on yield and quality of sugar beet. 54 th Winter Congr. IIRB: 455 — 463.
Google Scholar

Wójcik S. 1994. Plonowanie i jakość technologiczna buraka cukrowego w zależności od dawki azotu i rodzaju nawozu. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 407: 71 — 75.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Kurus, J. i Podstawka-Chmielewska, E. (2002) „Wpływ sposobów nawożenia azotem oraz systemów odchwaszczania na plonowanie buraka cukrowego na rędzinie”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 279–285. doi: 10.37317/biul-2002-0073.

Autorzy

Joanna Kurus 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Elżbieta Podstawka-Chmielewska 

Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Joanna Kurus, Elżbieta Podstawka-Chmielewska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.