Określenie indeksu odmienności odmian pszenżyta ozimego metodą porównywania diagramów elektroforetycznych gliadyn

Ewa Makarska

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Chemii, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstrakt

Oceniono różnice odmianowe pszenżyta ozimego (Dagro, Bolero, Ugo, Malno, Tewo, ród CZR103/85) metodą porównywania diagramów elektroforetycznych gliadyn. Udział procentowy poszczególnych podjednostek gliadyn posłużył do wyznaczenia schematu diagramu badanych odmian pszenżyta. W oparciu o polimorfizm białek gliadynowych określono względne indeksy odmienności dla par odmian. Wartości tego indeksu zawierały się w granicach od 20 do 70%. Znajomość takich wskaźników można wykorzystać do oceny stopnia zróżnicowania genetycznego między odmianami i sprawdzenia efektywności krzyżowania.


Słowa kluczowe:

elektroforeza gliadyn, indeks odmienności odmian, pszenżyto ozime

Autran J.C., Bourdet A. 1975. L’identification des variétés de blé: Etablissemant d’un tableau général de détermination fondé sur le diagramme électrophorétique gliadines du grain. Ann. Amélior. Plant 25: 277 — 311.
Google Scholar

Branlard G.1983. Study of genetic determination of 20 gliadin bands. Theor. Appl. Genet. 64: 155 — 162. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00272727
Google Scholar

Bushuk W., Zillman R. 1978. Wheat cultivar identification by gliadin electrophoregrams. Can. J. Plant Sci. 58: 505 — 515. DOI: https://doi.org/10.4141/cjps78-076
Google Scholar

Galili G., Feldman M.1983. Genetic control of endosperm protein in wheat. 2. Variation in high molecular weight glutenin and gliadin subunits of Triticum aestivum. Theor. Appl. Genet. 66: 77 — 86. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00281853
Google Scholar

Makarska E., Gruszecka D., Tarkowski Cz. 1994. The effect of chromosome 1BL/1RS on the composition of wheat prolamin fraction. Bull. Pol. Academy Sci. 42 (2): 159 — 161.
Google Scholar

Makarski B., Makarska E. 1997. The use of positive photographic for densitometry of gliadins from cereals by PAGE. Pol. J. Food Nutr. Sci. 6/47: 85 — 89.
Google Scholar

Sowa W., Krysiak H., Pěna R. J., Cygankiewicz A. 1999. Charakterystyka nowego źródła cech jakościowych ziarna pszenżyta (RAH-116). Biul. IHAR. 211: 165 — 170.
Google Scholar

Virdi B. V., Later E. N. 1984. The influence of wheat-rye parental species on the protein characteristices of primary triticale. Can. J. Genet. Cytol. 26/3: 258—263. DOI: https://doi.org/10.1139/g84-041
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/28/2001

Cited By / Share

Makarska, E. (2001) „Określenie indeksu odmienności odmian pszenżyta ozimego metodą porównywania diagramów elektroforetycznych gliadyn”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (220), s. 91–98. doi: 10.37317/biul-2001-0009.

Autorzy

Ewa Makarska 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Chemii, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Ewa Makarska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.