Związek porastania z innymi cechami heksaploidalnego pszenżyta ozimego (X Triticosecale Witt.)

Helena Grzesik

h.grzesik@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Magdalena Gut


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Stanisław Węgrzyn


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Andrzej Cygankiewicz


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Abstrakt

W latach 1996–1999 prowadzono badania, których celem było sprawdzenie czy odporność na porastanie pszenżyta wiąże się z innymi cechami, takimi jak: mrozoodporność, przezimowanie, wczesność, wysokość roślin oraz liczba opadania, liczba sedymentacji i zawartość białka ogólnego. Obliczono współczynniki zmienności badanych cech oraz korelacje pomiędzy porastaniem a tymi cechami. Ze względu na zmienność porównywanych parametrów w latach badań współczynniki korelacji między odpornością na porastanie a pozostałymi cechami wyliczono oddzielnie dla każdego roku doświadczeń oraz na wartościach średnich, czyli po wyeliminowaniu zmienności. Tylko korelacje pomiędzy porastaniem a mrozoodpornością i pomiędzy porastaniem a przezimowaniem były statystycznie nie udowodnione. W odniesieniu do pozostałych cech współczynniki korelacji były istotne, a w przypadku długości źdźbła były one ujemne.


Słowa kluczowe:

korelacje, porastanie, pszenżyto, współczynniki zmienności

Derera N. F., Bhat G. M., McMaster G. J. 1977. On the problem of preharvest sprouting of wheat. Euphytica 26: 299 — 308. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00026991
Google Scholar

Doliński R. 1995. Ocena polskich odmian uprawnych i rodów hodowlanych heksaploidalnego ozimego pszenżyta pod względem odporności na porastanie. Biul. IHAR 195/196: 147 — 158.
Google Scholar

Doliński R., Kociuba W. 1999. Odporność na porastanie i spoczynek pożniwny ziarniaków w kolekcji pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 211: 153 — 164.
Google Scholar

Grzesik H. 1980. Wpływ chemicznych środków mutagennych na zmienność niektórych cech kilku form triticale ozimego. Hod. Rośl. Aklim. 24: 121 — 168.
Google Scholar

Maćkowiak W. 1994. Hodowla pszenżyta w ZDHAR Małyszyn. W: Agrotechnika i Spożytkowanie Pszenżyta. Seminarium Naukowe IUNG: 33 — 60.
Google Scholar

Maćkowiak W., Budzianowski G., Cicha A., Cichy H., Mazurkiewicz L., Milewski G., Paizert K., Szeląg B., Szeląg J., Woś H. 1998. Hodowla pszenżyta w Zakładzie Doświadczalnym Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Małyszyn. Biul. IHAR 205/206: 303 — 320.
Google Scholar

Moś M. 1994. Porastanie pszenżyta ozimego. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie, Rozprawy 195.
Google Scholar

Müntzing A. 1979. Triticale. Result and problems, Paul Parey Verlag, Berlin.
Google Scholar

Rzepka D. 1992. Aktywność α-amylazy w ziarnie mieszańców żyta (Secale cereale × Secale Vavilovii Grossh.). Hod. Rośl. Aklim. 36, 5/6: 7 — 15.
Google Scholar

Szeląg B., Maćkowiak W., Szeląg J., Paizert K. 1995. Postęp w odporności pszenżyta ozimego na porastanie w hodowli małyszyńskiej; Biul. IHAR 195/196: 137 — 146.
Google Scholar

Tymieniecka E., Wolski T. 1986. Utilization of diverse germplasm in the Laski and Choryń breeding programme, International Triticale Symposium, Sydney, Australia, 1986: 469 — 472.
Google Scholar

Węgrzyn S., Gut M., Grzesik H., Struś M. 1997. Odporność na porastanie a inne cechy heksaploidalnego pszenżyta ozimego. Zeszyty Naukowe AR w Szczecinie 175. Rolnictwo LXV: 467 — 471.
Google Scholar

Węgrzyn S., Gut M., Grzesik H., Bichoński A., Struś M. 1998. Resistance to pre-harvest sprouting and other traits of winter triticale. Proc. of 4 th International Triticale Symposium, Red Deer, Alberta, Canada, 2: 354 — 356.
Google Scholar

Wolski T., Czerwińska E., Ceglińska A. 1994. Hodowla pszenżyta w Firmie Dańko. Agrotechnika i Spożytkowanie Pszenżyta. Seminarium Naukowe IUNG: 19 — 31.
Google Scholar

Wolski T.,Szołkowski A., Gryka J., Pojmaj M. S. 1998. Obecny stan hodowli pszenżyta ozimego w Dańko. Biul. IHAR 205/206: 289 — 297.
Google Scholar

Zeleny L., Greenway W.T., Georgia M., Fifield C.C., Lelsbach K.L. 1960. Sedimentation values an index of dough mixing charecteristics in early generation wheat selection. Cereal Chem. 37: 673 — 676.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/28/2001

Cited By / Share

Grzesik, H. (2001) „Związek porastania z innymi cechami heksaploidalnego pszenżyta ozimego (X Triticosecale Witt.) ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (218/219), s. 269–275. doi: 10.37317/biul-2001-0060.

Autorzy

Helena Grzesik 
h.grzesik@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Autorzy

Magdalena Gut 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Autorzy

Stanisław Węgrzyn 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Autorzy

Andrzej Cygankiewicz 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 7
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Helena Grzesik, Magdalena Gut, Stanisław Węgrzyn, Andrzej Cygankiewicz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >>