Wpływ wstępnego chłodzenia na zdolność kiełkowania porażonych przez Fusarium spp. ziarniaków pszenicy ozimej.

Elżbieta Małuszyńska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-4555-582X

Tomasz Góral


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-9130-6109

Dorota Walentyn-Góral


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)

Abstrakt

Badano wpływ długości czasu wstępnego chłodzenia na zdolność kiełkowania nasion pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.). Materiałem do badań były ziarniaki 5 odmian o różnym stopniu porażenia przez Fusarium spp. Analizowano zdolność kiełkowania po 3, 5 i 7 dniach wstępnego chłodzenia oraz bez chłodzenia. Analizy przeprowadzano zgodnie z metodyką zawartą w Przepisach ISTA. Najwyższą zdolność kiełkowania uzyskano po 3 dniach chłodzenia, a najniższą bez chłodzenia. Najmniej siewek nienormalnych i nasion martwych stwierdzono po chłodzeniu przez 3 dni, a najwięcej bez chłodzenia.


Słowa kluczowe:

Fusarium, porażenie ziarniaków, pszenica ozima, wstępne chłodzenie, zdolność kiełkowania

Argyris J., Van Sanford D., TeKrony D. 2003. Fusarium graminearum infection during wheat seed development and its effect on seed quality. Crop Sci. 43: 1782 — 1788.
Google Scholar

Bottalico, A., Perrone, G. 2002. Toxigenic Fusarium species and mycotoxins associated with head blight in small-grain cereals in Europe. Eur. J. Plant Pathol. 108: 611 — 624.
Google Scholar

Carvalho T. C. de, de Castro Ohlson O., Panobianco M. 2016. Alternative treatment to stimulate the germination of recently harvested wheat seeds. J. Seed Sci. vol. 38 n. 4: 334 — 349.
Google Scholar

Chełkowski, J., Cierniewska, A., Wakuliński, W. 1990. Mycotoxins in cereal grain Part 14. Histochemical examination of Fusarium‐damaged wheat kernels. Nahrung 34: 357 — 361.
Google Scholar

Gilbert J., Woods S.M., Conner R.L., Fernandez M.R., McLaren D. 2003. Role of spring wheat seed infested with Fusarium graminearum in spread and development of fusarium head blight and effects on agronomic performance. Can. J. Plant Pathol. 25: 73 — 81.
Google Scholar

Góral T., Arseniuk E. 2006. Pathogenicity and resistance in Fusarium spp. — wheat, triticale and rye pathosystems at the seedling stage. Plant Breeding and Seed Science 54: 3 — 15.
Google Scholar

Góral, T., Wiśniewska, H., Ochodzki, P., Walentyn-Góral, D., Grzeszczak, I., Belter, J., Majka, M., Bogacki, J., Drzazga, T., Ługowska, B., Matysik, P., Witkowski, E., Rubrycki, K., Woźna-Pawlak, U. 2017. Fuzarioza kłosów oraz akumulacja toksyn fuzaryjnych w ziarnie rodów hodowlanych pszenicy ozimej. Biul. IHAR 282: 17 — 40.
Google Scholar

Grzesiuk S., Kulka K. 1988. Biologia ziarniaków zbóż. PWN Warszawa.
Google Scholar

Henry R. J., Brennan P. S. 1988. Dormancy breaking procedures and the breeding of white-grained wheat with resistance to pre-harvest sprouting. Euphytica 39 (2): 161 — 166.
Google Scholar

Hope R., Aldred D., Magan N. 2005. Comparison of environmental profiles for growth and deoxynivalenol production by Fusarium culmorum and F. graminearum on wheat grain. Lett. Appl. Microbiol. 40: 295 — 300.
Google Scholar

Hudec K., Muchová D. 2010. Influence of temperature and species origin on Fusarium spp. and Microdochium nivale pathogenicity to wheat seedlings. Plant Prot. Sci. 46: 59–65.
Google Scholar

Jackowiak H., Packa D., Wiwart M., Perkowski J. 2005. Scanning electron microscopy of Fusarium damaged kernels of spring wheat. Int. J. Food Microbiol. 98: 113 — 123.
Google Scholar

Kang Z., Buchenauer H. 2000. Cytology and ultrastructure of the infection of wheat spikes by Fusarium culmorum. Mycol. Res. 104: 1083 — 1093.
Google Scholar

Kolasińska K., Boros L. 2004. Wpływ sposobu uszlachetniania na wartość siewną nasion jęczmienia jarego oplewionego i nagoziarnistego. Biul. IHAR 233 : 81 — 90.
Google Scholar

Kozlowski T.T. 1972. Seed biology. Volume III Insects and Seed Collection, Storage, Testing and Certification. Academic Press New York and London.
Google Scholar

Łuczyńska J. 1964. Metody określania stanu spoczynkowego ziarna pszenic ozimych. Biul. IHAR 3: 139 — 140.
Google Scholar

Mesterházy Á. 1995. Types and components of resistance to Fusarium head blight of wheat. Plant Breed. 114: 377 — 386.
Google Scholar

Miller J.D. 2008. Mycotoxins in small grains and maize: old problems, new challenges. Food Addit. Contam. 25: 219 — 30.
Google Scholar

Neagu C., Borda D. 2013. Modelling the growth of Fusarium graminearum on barley and wheat media extract. Rom Biotechnol. Lett. 18: 8489 — 8498.
Google Scholar

Packa D., Jackowiak H., Góral T., Wiwart M., Perkowski J. 2008. Scanning electron microscopy of Fusarium-infected kernels of winter triticale (x Triticosecale Wittmack). Seed Sci. Biotechnol. 2: 27 — 31.
Google Scholar

Przepisy ISTA 2016–2018. polska wersja wydania, Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa. IHAR-PIB Radzików.
Google Scholar

Ramirez M. L., Chulze S., Magan N. 2004. Impact of environmental factors and fungicides on growth and deoxynivalenol production by Fusarium graminearum isolates from Argentinian wheat. Crop Prot. 23: 117 — 125.
Google Scholar

Schmidt-Heydt M., Parra R., Geisen R., Magan N. 2011. Modelling the relationship between environmental factors, transcriptional genes and deoxynivalenol mycotoxin production by strains of two Fusarium species. J. R. Soc. Interface 8: 117 — 126.
Google Scholar

Snijders C.H.A. 1990. Fusarium head blight and mycotoxin contamination of wheat, a review. Netherlands J. Plant Pathol. 96: 187 —198.
Google Scholar

Weber R. 2007. Zagrożenie i sposoby ograniczania chorób fuzaryjnych pszenicy. Post. Nauk Roln. 2/2007:19 — 31.
Google Scholar

Wong L. S. L., Tekauz A., Leisle D., Abramson D., McKenzie R. I. H. 1992. Prevalence, distribution, and importance of fusarium head blight in wheat in Manitoba. Can. J. Plant Pathol. 14: 233 — 238.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
04/01/2019

Cited By / Share

Małuszyńska, E., Góral, T. i Walentyn-Góral, D. (2019) „Wpływ wstępnego chłodzenia na zdolność kiełkowania porażonych przez Fusarium spp. ziarniaków pszenicy ozimej”., Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (284), s. 13–20. doi: 10.37317/biul-2018-0002.

Autorzy

Elżbieta Małuszyńska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy Poland
https://orcid.org/0000-0003-4555-582X

Autorzy

Tomasz Góral 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy Poland
https://orcid.org/0000-0001-9130-6109

Autorzy

Dorota Walentyn-Góral 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy Poland

Statystyki

Abstract views: 289
PDF downloads: 86


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.