Wpływ różnych oświetlaczy LED na indeks kiełkowania ziarna pszenicy uzyskanego w etapie szklarniowym procesu hodowlanego SSD

Patrycja Siedlarz


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy (Poland)

Piotr Stefański


Hodowla Roślin Strzelce Grupa IHAR Sp. z o.o. (Poland)

Przemysław Matysik


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR (Poland)

Zygmunt Nita


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR (Poland)

Krystyna Rybka

k.rybka@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)

Abstrakt

W procesie hodowli zbóż metodą SSD (ang.: Single Seed Descent) w celu skrócenia cykli hodowlanych często zbierane są niedojrzałe ziarniaki. Celem prowadzonych badań było sprawdzenie czy na kiełkowanie ziarniaków zebranych w 23 dniu po kwitnieniu, z roślin uprawianych w szklarni, wpływają widma światła generowane przez: 1) różne lampy diodowe stosowane w czasie uprawy zbóż w szklarni oraz 2) różne oświetlacze monochromatyczne stosowane w czasie suszenia nasion. Materiał do badań stanowiły dwie odmiany pszenicy jarej: Harenda i Tybalt. Rośliny uprawiano w zacienionej szklarni o kontrolowanych warunkach temperatury (22 ± 3°C) i wilgotności (80% ± 5%) a jako oświetlaczy używano: wysokoprężnej lampy sodowej HPS (kontrola) i dwóch typów oświetlaczy LED-owych: zbudowanego w oparciu o diody niebieskie i czerwone oraz oświetlacza zbudowanego w oparciu o białe diody. Kłosy zbierano w 23 dniu po kwitnieniu, zgodnie z metodyką stosowaną w procesach hodowlanych. Wyłuskane ziarniaki umieszczano pod monochromatycznymi źródłami światła (niebieskiego, zielonego i czerwonego), poddawano suszeniu przez okres 10 dni w temperaturze 25°C, a następnie kiełkowano. Zliczano indeks kiełkowania (GI), całkowitą liczbę skiełkowanych ziarniaków oraz liczbę ziarniaków, które nie wytworzyły kiełka i zostały porażone chorobami grzybowymi w czasie trwania doświadczenia. Stwierdzono, że oświetlanie ziarniaków w czasie suszenia poprawiało indeks kiełkowania i wpłynęło na wzrost liczby skiełkowanych nasion, przy czym światło zielone indukowało najbardziej równomierne kiełkowanie (≥ 70%), niezależnie od rodzaju oświetlania stosowanego w czasie wzrostu roślin, natomiast światło niebieskie (Royal Blue) najsilniej wpływało na dynamikę kiełkowania wyrażaną przez indeks kiełkowania a efekt był zależny od oświetlacza użytego do wzrostu roślin. Oświetlacz LED zbudowany w oparciu o niebieskie i czerwone diody użyty w trakcie wzrostu roślin w połączeniu ze światłem niebieskim użytym w trakcie suszenia ziarna pozwolił uzyskać najlepsze wyniki GI u obu badanych odmian pszenicy. Uzyskane rezultaty upoważniają do stwierdzenia, iż możliwe jest znalezienie oświetlaczy LED lepszych niż standardowe lampy HPS dla potrzeb hodowli zbóż oraz że doświetlanie ziarniaków w trakcie suszenia poprawia ich kiełkowanie. Potrzebna jest standaryzacja procedur.

Instytucje finansujące

NCBiR nr PBS3/B8/19/2015

Słowa kluczowe:

diody emitujące światło, GI, indeks kiełkowania, LED, Triticum aestivum L., uprawa szklarniowa

Barrero J. M., Downie A. B., Xu Q., Gubler F. 2014. A Role for Barley CRYPTOCHROME1 in Light Regulation of Grain Dormancy and Germination. The Plant Cell 26 (3):1094 — 1104.
Google Scholar

Bentsink L., Koornneef M. 2008. Seed Dormancy and Germination. The Arabidopsis Book / American Society of Plant Biologists 6:e0119.
Google Scholar

Bewley J. D. 1997. Seed Germination and Dormancy. The Plant Cell 9 (7):1055 — 1066.
Google Scholar

Bewly J. D. 1982. Dormancy. In: Physiology and Biochemistry of Seeds in Relation to Germination. Bewly J. D, Black M. (ed.) Springer Verlag, Berlin, Heidelberg, New York: 60 — 125.
Google Scholar

Chen M., Chory J., Fankhauser C. 2004. Light Signal Transduction in Higher Plants. Annual Review of Genetics 38 (1): 87 — 117.
Google Scholar

Cope K. R., Snowden M. C., Bugbee B. 2014. Photobiological interactions of blue light and photosynthetic photon flux: Effects of monochromatic and broad-spectrum light sources. Photochemistry and Photobiology 90 (3): 574 — 584.
Google Scholar

Elvidge C. D., Keith D. M., Tuttle B.T., Baugh K. E. 2010. Spectral Identification of Lighting Type and Character. Sensors 10: 3961 — 3988.
Google Scholar

Goggin D. E., Steadman K. J., Powles S. B. 2008. Green and blue light photoreceptors are involved in maintenance of dormancy in imbibed annual ryegrass (Lolium rigidum) seeds. New Phytologist 180 (1): 81 — 89.
Google Scholar

Goggin D. E., Steadman K. J. 2012. Blue and green are frequently seen: responses of seeds to short- and mid- wavelength light. Seed Sci. Res. 22 (1): 27 — 35.
Google Scholar

Golovatskaya I., Karnachuk R. 2015. Role of green light in physiological activity of plants. Russian J. Plant Physiology 62 (6): 727 — 740.
Google Scholar

Grzesiuk S. Kulka K. 1981. Kiełkowanie nasion o różnym stopniu dojrzałości. W: Fizjologia i biochemia nasion. PWRiL Warszawa: 400 — 402 ss.
Google Scholar

Grzesiuk S., Kulka K. 1988. Zależność kiełkowania ziarniaków od ich właściwości i wpływu czynników środowiskowych. W: Biologia ziarniaków zbóż. Grzesiuk S. Kulka K. (ed.) PWN Warszawa: 445 — 455.
Google Scholar

Hoffmann A. M., Noga G., Hunsche M. 2016. Alternating high and low intensity of blue light affects PSII photochemistry and raises the contents of carotenoids and anthocyanins in pepper leaves. Plant Growth Regulators 79 (3): 275 — 285.
Google Scholar

Kolasińska K. 2008. Wpływ naturalnych metod zaprawiania na zdolność kiełkowania i wigor zbóż jarych wyprodukowanych na ekologicznych plantacjach nasiennych. Biul. IHAR 247: 15 — 30.
Google Scholar

Kopcewicz J. 1980. Rola fitohormonu we wzroście i rozwoju roślin. Wiad. Bot. 24 /1: 67 — 84.
Google Scholar

Lityński M. 1982. Dojrzewanie i spoczynek nasion In: Biologiczne podstawy nasiennictwa. Wyd. 2 popr. Lityński, M. (ed.) PWN Warszawa: 36 — 64.
Google Scholar

Luna B., Perez B., Fernandez-Gonzalez F., Moreno J. M. 2004. Sensitivity to green safelight of 12 Mediterranean species. Seed Sci. Technol. 32: 113 — 117.
Google Scholar

Małuszyńska E., Stefański P., Matysik P., Nita Z., Rybka K. 2016. Does illumination of non-mature cereal kernels during drying affect the germination ability? Plant Breeding and Seed Science 74: 13 — 23.
Google Scholar

Meng Q., Runkle E. S. 2017. Moderate-intensity blue radiation can regulate flowering, but not extension growth, of several photoperiodic ornamental crops. Environmental and Experimental Botany 134:12 — 20.
Google Scholar

Mitchell C. A. 2015. Academic Research Perspective of LEDs for the Horticulture Industry. HortScience 50 (9): 1293 — 1296.
Google Scholar

Nonogaki H., Bassel G. W., Bewley J. D. 2010. Germination-Still a mystery. Plant Science 179 (6): 574 — 581.
Google Scholar

Ortiz R., Trethowan R., Ferrara G., Iwanaga M., Dodds J., Crouch J., Crossa J., Braun H.-J. 2007. High yield potential, shuttle breeding, genetic diversity, and a new international wheat improvement strategy. Euphytica 157: 365 — 384.
Google Scholar

Pattinson C. L., Allan A. C., Staton S. L., Thorpe K. J., Smith S. S. 2016. Environmental Light Exposure Is Associated with Increased Body Mass in Children. PLoS ONE 11: e0143578.
Google Scholar

Pokojska H., Grzelak K. 1994. Development of dormancy in triticale seeds under field conditions. Plant Breed Seed Sci. 38: 127 — 135.
Google Scholar

Ritchie R. 2010. Modelling photosynthetic photon flux density and maximum potential gross photosynthesis. Photosynthetica 48: 596 — 609.
Google Scholar

Smith H. L., McAusland L., Murchie E. H. 2017. Don't ignore the green light: exploring diverse roles in plant processes. Journal of Experimental Botany 68 (9): 2099 — 2110.
Google Scholar

Stefański P., Siedlarz P., Matysik P., Nita Z., Rybka K. 2017. Przydatność oświetlacza LED zbudowanego w oparciu o białą diodę w hodowli zbóż. Biul. IHAR (w recenzjach).
Google Scholar

Tabaka P., Derlecki S. 2012. Analysis of electrical parameters of light sources used by household and municipal customers. Electr. Rev. 88: 207 — 212.
Google Scholar

Warpeha K. M., Montgomery B. L. 2016. Light and hormone interactions in the seed-to-seedling transition. Env. Exp. Bot. 121: 56 — 65.
Google Scholar

Yeh N., Chung J.-P. 2009. High-brightness LEDs- Energy efficient lighting sources and their potential in indoor plant cultivation. Renew. Sust. Energ. Rev. 13: 2175 — 2180.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
08/29/2018

Cited By / Share

Siedlarz, P. (2018) „Wpływ różnych oświetlaczy LED na indeks kiełkowania ziarna pszenicy uzyskanego w etapie szklarniowym procesu hodowlanego SSD”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (282), s. 3–15. doi: 10.37317/biul-2017-0011.

Autorzy

Patrycja Siedlarz 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy Poland

Autorzy

Piotr Stefański 

Hodowla Roślin Strzelce Grupa IHAR Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Przemysław Matysik 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR Poland

Autorzy

Zygmunt Nita 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR Poland

Autorzy

Krystyna Rybka 
k.rybka@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy Poland

Statystyki

Abstract views: 253
PDF downloads: 129


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2