Zróżnicowanie reakcji linii SSD jęczmienia jarego na infekcję grzybami z rodzaju Fusarium

Dorota Jasińska


Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o. (Poland)

Anetta Kuczyńska


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Krzysztof Mikołajczak


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Piotr Ogrodowicz


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Hanna Ćwiek-Kupczyńska


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Magdalena Anioła


Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o. (Poland)

Krzysztof Rubrycki


Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o. (Poland)

Róża Mazur


Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o. (Poland)

Michał Kempa


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Maria Surma


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Tadeusz Adamowski


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Halina Wiśniewska


Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań (Poland)

Abstrakt

Fuzarioza kłosów jest jednym z głównych zagrożeń biotycznych dla zbóż, w tym także dla jęczmienia. Infekcja kłosów następuje podczas kwitnienia i tuż po kwitnieniu powodując obniżenie plonów nie tylko pod względem ilościowym, ale także jakościowym. Zakumulowane w porażonym ziarnie mykotoksyny są szkodliwe zarówno dla człowieka, jak i dla zwierząt. Celem pracy była ocena zróżnicowanej reakcji linii SSD jęczmienia jarego na infekcję grzybami z rodzaju Fusarium mierzoną indeksem porażenia kłosa, odsetkiem ziarniaków z objawami infekcji oraz zawartością DON w ziarnie. Ocenę podatności badanych linii na fuzariozę kłosów przeprowadzono w dwóch wariantach: w warunkach naturalnego porażenia grzybami z rodzaju Fusarium oraz sztucznej inokulacji. Po wystąpieniu objawów choroby przeprowadzono ocenę nasilenia fuzariozy kłosów na podstawie proporcji porażonych kłosków w kłosie oraz proporcji kłosów porażonych na poletku, a po wymłóceniu kłosów określono procent uszkodzonych ziarniaków. Oznaczenie zawartości deoksyniwalenolu (DON) w ziarnie wykonano za pomocą ilościowego testu immuno­enzymatycznego. Stwierdzono, że nie zawsze wzrost stopnia porażenia ziarna w kłosie skutkował zwiększoną zawartością DON w ziarnie. Ponadto zidentyfikowano linie, dla których nie stwierdzono porażenia kłosów na poletku natomiast ich ziarno wykazało obecność DON.

Instytucje finansujące

MRiRW HOR hn-501-19/15 Zad. 88

Słowa kluczowe:

deoksyniwalenol, Fusarium sp., indeks fuzariozy kłosów, uszkodzenie ziarniaków

Agarwal V. K., Sinclair J. B. 1997. Principles of seed pathology. Second edition CRC Press Inc., Lewis.
Google Scholar

Arseniuk E., Góral T. 2005. Mikotoksyny fuzaryjne w ziarnie zbóż i kukurydzy. Hodowla Roślin i Nasiennictwo 3/2005: 27 — 33.
Google Scholar

Buerstmayr H., Legzdina L., Steiner B., Lemmens M. 2004. Variation for resistance to Fusarium head blight in spring barley. Euphytica 137: 279 — 290.
Google Scholar

Champeil A., Doré T., Fourbet J.F. 2004. Fusarium head blight: Epidemiological origin of the effects of cultural practices on head blight attacks and the production of mycotoxins by Fusar¬ium in wheat grain. Plant Sci. 166: 1389 — 1415.
Google Scholar

Chełkowski J., Gromadzka K., Stępień Ł., Lenc L., Kostecki M., Berthiller F. 2012. Fusarium species, zearalenone and deoxynivalenol content in preharvest wheat heads from Poland. WMJ, 5: 133 — 141.
Google Scholar

Doohan F.M., Brennan J., Cooke B.M. 2003. Influence of climatic factors on Fusarium species pathogenic to cereals. Eur. J. Plant Pathol. 109: 755 — 768.
Google Scholar

Kolenda M., Mroczkowski S. 2013. Fusarium mycotoxins and methods of assessing the mycotoxicity: a review. Journal of Central European Agriculture. 14: 169 — 180.
Google Scholar

Lacey J., Bateman G.L., Mirocha C.J. 1999. Effects of infection time and moisture on development of ear blight and deoxynivalenol production by Fusarium spp. in wheat. Ann. Appl. Biol. 134: 277 — 283.
Google Scholar

McMullen M., Bergstrom G.C., DeWolf E., Dill-Macky R., Hershman D., Shaner G., Van Sanford D. 2012. A unified effort to fight an enemy of wheat and barley: Fusarium head blight. Plant Dis. 96(12): 1712 — 1728.
Google Scholar

Mesterhazy A., Bartók T., Mirocha C. G., Komoróczy R. 1999. Nature of wheat resistance to Fusarium head blight and the role of deoxynivalenol for breeding. Plant Breed. 118 (2): 97 — 110.
Google Scholar

Mikołajczak K., Kuczyńska A., Krajewski P., Sawikowska A., Surma M., Ogrodowicz P., Adamski T., Krystkowiak K., Górny A., Kempa M., Szarejko I., Guzy-Wróbelska J., Gudyś K. 2017. Quantitative trait loci for plant height in Maresi × CamB barley population and their associations with yield-related traits under different water regimes. J. Appl. Genet. 58(1): 23 — 35.
Google Scholar

Mikołajczak K., Ogrodowicz P., Gudyś K., Krystkowiak K., Sawikowska A., Frohmberg W., Górny A., Kędziora A., Jankowiak J., Józefczyk D., Karg G., Andrusiak J., Krajewski P., Szarejko I., Surma M., Adamski T., Guzy-Wróbelska J., Kuczyńska A. 2016. Quantitative trait loci for yield and yield-related traits in spring barley populations derived from crosses between European and Syrian cultivars. PlosOne 11 (5): e0155938. DOI: 10.1371/journal.pone.0155938.
Google Scholar

Placinta C. M., Mello J. P. F .D., Macdonald A. M. C. 1999. A review of worldwide contamination of cereal grains and animal feed with Fusarium mycotoxins. Anim. Feed Sci. Tech. 78: 21 — 37.
Google Scholar

Sawinska Z., Blecharczyk A., Małecka-Jankowiak I., Strzelińska J., Grześ S. 2016. Porażenie jęczmienia jarego przez choroby w zależności od następstwa roślin i nawożenia w doświadczeniu wieloletnim. Fragm. Agron. 33(4): 123 — 133.
Google Scholar

Ūsele G., Beinaroviča I., Mežaka I., Legzdiņa L. 2013. Comparison of spring barley (Hordeum vulgare L.) screening methods for Fusarium head blight resistance breeding. Zemdirbyste — Agriculture 100 (3): 317 — 324.
Google Scholar

Warzecha T., Adamski T, Kaczmarek Z., Surma M., Chełkowski J., Wiśniewska H., Krystkowiak K., Kuczyńska A. 2011. Genotype-by-environment interaction of barley DH lines infected with lines infected with Fusarium culmorum (W.G.Sm.) Sacc. Field Crops Res. 120: 21 — 30.
Google Scholar

Zhu H., Gilchrist L., Hayes P., Kleinhofs A., Kudrna D., Liu Z., Prom L., Steffenson B. Toojinda T., Vivar H. 1999. Does function follow form? Principal QTLs for Fusarium head blight (FHB) resistance are coincident with QTLs for inflorescence traits and plant height in a doubled-haploid population of barley. Theor. Appl. Genet. 99: 1221 — 1232.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
08/29/2018

Cited By / Share

Jasińska, D. (2018) „Zróżnicowanie reakcji linii SSD jęczmienia jarego na infekcję grzybami z rodzaju Fusarium”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (282), s. 51–61. doi: 10.37317/biul-2017-0014.

Autorzy

Dorota Jasińska 

Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Anetta Kuczyńska 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Krzysztof Mikołajczak 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Piotr Ogrodowicz 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Hanna Ćwiek-Kupczyńska 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Magdalena Anioła 

Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Krzysztof Rubrycki 

Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Róża Mazur 

Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Michał Kempa 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Maria Surma 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Tadeusz Adamowski 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Autorzy

Halina Wiśniewska 

Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, Poznań Poland

Statystyki

Abstract views: 109
PDF downloads: 79


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3