Wpływ nawozów organicznych na skład chemiczny bulw ziemniaka w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji
Anna Płaza
iro@uph.edu.plKatedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)
Artur Makarewicz
Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)
Barbara Gąsiorowska
Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)
Anna Cybulska
Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)
Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań z lat 2008–2011 mające na celu określenie wpływu biomasy wsiewek międzyplonowych przyoranych jesienią lub pozostawionych do wiosny w formie mulczu na skład chemiczny bulw ziemniaka uprawianego w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji. W doświadczeniu badano dwa czynniki. I — nawożenie organiczne, w tym wsiewką międzyplonową: obiekt kontrolny (bez nawożenia wsiewką międzyplonową i bez obornika), obornik, seradela, i życica westerwoldzka — na przyoranie jesienią, seradela — mulcz, życica westerwoldzka — mulcz. II — system produkcji: integrowany i ekologiczny. Bezpośrednio po zastosowaniu nawożenia wsiewkami międzyplonowymi uprawiano ziemniaki jadalne. W bulwach ziemniaka oznaczono zawartość: suchej masy, skrobi, witaminy C oraz cukrów redukujących i sumy cukrów. Koncentracja suchej masy, skrobi i witaminy C była wyższa, a zawartość cukrów redukujących i sumy cukrów niższa w bulwach ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi. Bulwy pochodzące z roślin ziemniaka nawożonego seradelą zarówno przyoraną jesienią, jak i pozostawioną do wiosny w formie mulczu w integrowanym systemie produkcji zawierały więcej suchej masy i witaminy C, a istotnie mniej cukrów redukujących i sumy cukrów, niż bulwy z roślin ziemniaka nawożone obornikiem. Skład chemiczny bulw z roślin ziemniaka nawożonych obornikiem nie różnił się istotnie od składu chemicznego bulw z roślin ziemniaka nawożonych życicą westerwoldzką niezależnie od formy jej stosowania.
Słowa kluczowe:
mulcz, nawożenie organiczne, skład chemiczny bulw, system produkcji, wsiewka międzyplonowa, ziemniakBibliografia
Bernard E., Larkin R. P., Tavantiz S., Erich M. S., Alyokhin A., Gross S. D. 2014. Rapeseed rotation, compost and biocontrol amendments reduce soil borne diseases and increase tuber yield in organic and conventional potato production systems. Plant and Soil 374 (1–1): 611 — 627.
Google Scholar
Boligłowa E., Gleń K. 2003. Yielding and quality of potato tubers depending on the king of organic fertilization and tillage method. Elec. Jour. Pol. Agric. Univ. Top Agron., 1,6, www.ejpau.media.pl.
Google Scholar
Ceglarek F., Płaza A., Buraczyńska D., Jabłońska-Ceglarek R. 1998. Alternatywne nawożenie organiczne ziemniaka jadalnego w makroregionie środkowo-wschodnim. Cz. II. Wartość odżywcza i konsumpcyjna ziemniaka. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, T. 113, Z. 3–4: 189 — 201.
Google Scholar
Ceglarek F., Płaza A. 2000. Wpływ nawożenia wsiewkami międzyplonowymi na jakość bulw ziemniaka jadalnego w rejonie Siedlec. Biul. IHAR 213: 109 — 116.
Google Scholar
Dzienia S., Szarek P., Pużyński S. 2004. Plonowanie i jakość bulw ziemniaka w zależności od systemu uprawy roli i rodzaju nawożenia organicznego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 235 — 241.
Google Scholar
Głuska A. 2002. Wpływ warunków glebowych i rozkładu opadów na plon i niektóre cechy jakości bulw jako ograniczenia w produkcji ekologicznej ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 113 — 121.
Google Scholar
Grandstedt A., Kjellenberg L., Rożmila P. 1997. Long-term field experiment in Sweden: Effects of organic and inorganic fertilizers on soil fertility and crop quality. Agricultural Production and Nutrition. Proceeding of a Conference in Boston, MA, USA, 19–21.03.1997: 79 — 90.
Google Scholar
Grześkiewicz H., Trawczyński C. 1997. Poplony ścierniskowe jako nawóz organiczny w uprawie ziemniaków. Biul. Inst. Ziemn. 48: 73 — 82.
Google Scholar
Hamouz K., Lachman J., Dvořǎk P., Pivec V. 2005. The effect of ecological growing on the potatoes yield and quality. Plant Soil Environ., 51: 397 — 402.
Google Scholar
Hamouz K., Lachman J., Dvořǎk P., Duškova O., Čižek M. 2007. Effect of conditions of locality, variety and fertilization on the content of ascorbic acid in potato tubers. Plant Soil Environ. 53: 252 — 257.
Google Scholar
Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Kiełbasa S. 2007. Plonowanie oraz skład chemiczny bulw ziemniaka w warunkach zróżnicowanego nawożenia. Frag. Agron. 2 (94): 142 — 150.
Google Scholar
Kołodziejczyk M., Szmigiel A. 2012. Skład chemiczny oraz wybrane parametry jakości bulw ziemniaka w zależności od terminu i stopnia redukcji powierzchni asymilacyjnej liści. Frag. Agron. 29 (3): 88 — 94.
Google Scholar
Larkin R. P., Tavantiz S. 2013. Use of biocontrol organisms and compost amendments for improved control of soilborne diseased potato production. Am. J. of Pot. Res. 90 (3): 261 — 270.
Google Scholar
Leszczyński W. 2002. Zależność jakości ziemniaka od stosowania w uprawie nawozów i pestycydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 47 — 64.
Google Scholar
Makaravicite A. 2003. Effect of organic and mineral fertilizers on the yield and quality of different of potato varietes. Agron. Res., 1 (2): 197 — 209.
Google Scholar
Makarewicz A. 2015. Wybrane cechy jakości bulw ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji. Biul. IHAR 277: 87 — 98.
Google Scholar
Molina O.I., Tenuta M., Hadrami A., Buckley K., Cavers C., Daavf F. 2014. Potato early dying and yield responses to compost, green manure, seed meal and chemical treatments. Am. J. of Pot. Res. 91(4): 414 — 428.
Google Scholar
Peshin A., Singh B. 1999. Biochemical composition of potato tubers as influenced by higher nitrogen application. J. Indian Potato Assoc. 26 (3–4): 145 — 147.
Google Scholar
Płaza A. 2004. Skład chemiczny bulw ziemniaka jadalnego w warunkach zróżnicowanego nawożenia organicznego. Annales UMCS, Sec. E, 59 (3): 1327 — 1334.
Google Scholar
Płaza A., Ceglarek F. 2009. Tuber quality of edible potato fertilized with catch crops and barley straw. Annales UMCS, Sec. E, LXIV (3): 79 — 91.
Google Scholar
Redulla C. A., Davenport J. R., Evans R. G., Hattendorf M. J., Alva A. K., Boydston R. A. 2005. Relating potato yield and quality to field scale variability in soil characteristics. Amer. J. Potato Res. 79 (5): 317 — 323.
Google Scholar
Reust W., Neyroud J. A., Dutoid J. P. 1999. Potato fertilization in integrated farming system. 1th Triennial Conference of the EAPR. Sorrento, Italy, 02-07.05.1999: 259 — 260.
Google Scholar
Roztropowicz S., Czerko Z., Głuska A., Goliszewski W., Gruczek T., Lis B., Lutomirska B., Nowacki W., Rykaczewska K., Sowa-Niedziałkowska G., Szutkowska M., Wierzbicka Bujakowska B., Zarzyńska K., Zgórska K. 1999. Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. Red. S. Roztropowicz. Wyd. IHAR Oddz. Jadwisin: 50.
Google Scholar
Autorzy
Anna Płazairo@uph.edu.pl
Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
Autorzy
Artur MakarewiczKatedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
Autorzy
Barbara GąsiorowskaKatedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
Autorzy
Anna CybulskaKatedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
Statystyki
Abstract views: 339PDF downloads: 36
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 Anna Płaza, Artur Makarewicz, Barbara Gąsiorowska, Anna Cybulska
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Anna Płaza, Wpływ nawożenia wsiewkami międzyplonowymi na opłacalność uprawy ziemniaka jadalnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 257/258 (2010): Wydanie regularne
- Anna Płaza, Barbara Gąsiorowska, Artur Makarewicz, Milena A. Królikowska, Plonowanie ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 267 (2013): Wydanie regularne
- Anna Płaza, Międzyplony ścierniskowe alternatywną formą nawożenia w integrowanej uprawie ziemniaka , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 257/258 (2010): Wydanie regularne
- Anna Płaza, Barbara Gąsiorowska, Artur Makarewicz, Wartość nawozowa wsiewek międzyplonowych i obornika w integrowanym systemie produkcji ziemniaka jadalnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 269 (2013): Wydanie regularne
- Anna Płaza, Feliks Ceglarek, Milena A. Królikowska, Małgorzata Próchnicka, Nawożenie ziemniaka jadalnego biomasą międzyplonów w warunkach środkowo-wschodniej Polski , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 254 (2009): Wydanie regularne
- Artur Makarewicz, Anna Płaza, Barbara Gąsiorowska, Milena A. Królikowska, Zawartość białka w bulwach ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 271 (2014): Wydanie regularne
- Anna Płaza, Znaczenie nawozów zielonych w uprawie ziemniaka jadalnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 254 (2009): Wydanie regularne
- Anna Płaza, Wpływ wsiewek międzyplonowych na plonowanie ziemniaka jadalnego uprawianego w integrowanym systemie produkcji , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 267 (2013): Wydanie regularne
- Artur Makarewicz, Wybrane cechy jakości bulw ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 277 (2015): Wydanie regularne
- Artur Makarewicz, Anna Płaza, Barbara Gąsiorowska, Milena A. Królikowska, Wybrane cechy konsumpcyjne bulw ziemniaka w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 273 (2014): Wydanie regularne