Wpływ nawozów organicznych na skład chemiczny bulw ziemniaka w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji

Anna Płaza

iro@uph.edu.pl
Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Artur Makarewicz


Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Barbara Gąsiorowska


Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Anna Cybulska


Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań z lat 2008–2011 mające na celu określenie wpływu biomasy wsiewek międzyplonowych przyoranych jesienią lub pozostawionych do wiosny w formie mulczu na skład chemiczny bulw ziemniaka uprawianego w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji. W doświadczeniu badano dwa czynniki. I — nawożenie organiczne, w tym wsiewką międzyplonową: obiekt kontrolny (bez nawożenia wsiewką międzyplonową i bez obornika), obornik, seradela, i życica westerwoldzka — na przyoranie jesienią, seradela — mulcz, życica westerwoldzka — mulcz. II — system produkcji: integrowany i ekologiczny. Bezpośrednio po zastosowaniu nawożenia wsiewkami międzyplonowymi uprawiano ziemniaki jadalne. W bulwach ziemniaka oznaczono zawartość: suchej masy, skrobi, witaminy C oraz cukrów redukujących i sumy cukrów. Koncentracja suchej masy, skrobi i witaminy C była wyższa, a zawartość cukrów redukujących i sumy cukrów niższa w bulwach ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi. Bulwy pochodzące z roślin ziemniaka nawożonego seradelą zarówno przyoraną jesienią, jak i pozostawioną do wiosny w formie mulczu w integrowanym systemie produkcji zawierały więcej suchej masy i witaminy C, a istotnie mniej cukrów redukujących i sumy cukrów, niż bulwy z roślin ziemniaka nawożone obornikiem. Skład chemiczny bulw z roślin ziemniaka nawożonych obornikiem nie różnił się istotnie od składu chemicznego bulw z roślin ziemniaka nawożonych życicą westerwoldzką niezależnie od formy jej stosowania.


Słowa kluczowe:

mulcz, nawożenie organiczne, skład chemiczny bulw, system produkcji, wsiewka międzyplonowa, ziemniak

Bernard E., Larkin R. P., Tavantiz S., Erich M. S., Alyokhin A., Gross S. D. 2014. Rapeseed rotation, compost and biocontrol amendments reduce soil borne diseases and increase tuber yield in organic and conventional potato production systems. Plant and Soil 374 (1–1): 611 — 627.
Google Scholar

Boligłowa E., Gleń K. 2003. Yielding and quality of potato tubers depending on the king of organic fertilization and tillage method. Elec. Jour. Pol. Agric. Univ. Top Agron., 1,6, www.ejpau.media.pl.
Google Scholar

Ceglarek F., Płaza A., Buraczyńska D., Jabłońska-Ceglarek R. 1998. Alternatywne nawożenie organiczne ziemniaka jadalnego w makroregionie środkowo-wschodnim. Cz. II. Wartość odżywcza i konsumpcyjna ziemniaka. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, T. 113, Z. 3–4: 189 — 201.
Google Scholar

Ceglarek F., Płaza A. 2000. Wpływ nawożenia wsiewkami międzyplonowymi na jakość bulw ziemniaka jadalnego w rejonie Siedlec. Biul. IHAR 213: 109 — 116.
Google Scholar

Dzienia S., Szarek P., Pużyński S. 2004. Plonowanie i jakość bulw ziemniaka w zależności od systemu uprawy roli i rodzaju nawożenia organicznego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 235 — 241.
Google Scholar

Głuska A. 2002. Wpływ warunków glebowych i rozkładu opadów na plon i niektóre cechy jakości bulw jako ograniczenia w produkcji ekologicznej ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 113 — 121.
Google Scholar

Grandstedt A., Kjellenberg L., Rożmila P. 1997. Long-term field experiment in Sweden: Effects of organic and inorganic fertilizers on soil fertility and crop quality. Agricultural Production and Nutrition. Proceeding of a Conference in Boston, MA, USA, 19–21.03.1997: 79 — 90.
Google Scholar

Grześkiewicz H., Trawczyński C. 1997. Poplony ścierniskowe jako nawóz organiczny w uprawie ziemniaków. Biul. Inst. Ziemn. 48: 73 — 82.
Google Scholar

Hamouz K., Lachman J., Dvořǎk P., Pivec V. 2005. The effect of ecological growing on the potatoes yield and quality. Plant Soil Environ., 51: 397 — 402.
Google Scholar

Hamouz K., Lachman J., Dvořǎk P., Duškova O., Čižek M. 2007. Effect of conditions of locality, variety and fertilization on the content of ascorbic acid in potato tubers. Plant Soil Environ. 53: 252 — 257.
Google Scholar

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Kiełbasa S. 2007. Plonowanie oraz skład chemiczny bulw ziemniaka w warunkach zróżnicowanego nawożenia. Frag. Agron. 2 (94): 142 — 150.
Google Scholar

Kołodziejczyk M., Szmigiel A. 2012. Skład chemiczny oraz wybrane parametry jakości bulw ziemniaka w zależności od terminu i stopnia redukcji powierzchni asymilacyjnej liści. Frag. Agron. 29 (3): 88 — 94.
Google Scholar

Larkin R. P., Tavantiz S. 2013. Use of biocontrol organisms and compost amendments for improved control of soilborne diseased potato production. Am. J. of Pot. Res. 90 (3): 261 — 270.
Google Scholar

Leszczyński W. 2002. Zależność jakości ziemniaka od stosowania w uprawie nawozów i pestycydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 47 — 64.
Google Scholar

Makaravicite A. 2003. Effect of organic and mineral fertilizers on the yield and quality of different of potato varietes. Agron. Res., 1 (2): 197 — 209.
Google Scholar

Makarewicz A. 2015. Wybrane cechy jakości bulw ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji. Biul. IHAR 277: 87 — 98.
Google Scholar

Molina O.I., Tenuta M., Hadrami A., Buckley K., Cavers C., Daavf F. 2014. Potato early dying and yield responses to compost, green manure, seed meal and chemical treatments. Am. J. of Pot. Res. 91(4): 414 — 428.
Google Scholar

Peshin A., Singh B. 1999. Biochemical composition of potato tubers as influenced by higher nitrogen application. J. Indian Potato Assoc. 26 (3–4): 145 — 147.
Google Scholar

Płaza A. 2004. Skład chemiczny bulw ziemniaka jadalnego w warunkach zróżnicowanego nawożenia organicznego. Annales UMCS, Sec. E, 59 (3): 1327 — 1334.
Google Scholar

Płaza A., Ceglarek F. 2009. Tuber quality of edible potato fertilized with catch crops and barley straw. Annales UMCS, Sec. E, LXIV (3): 79 — 91.
Google Scholar

Redulla C. A., Davenport J. R., Evans R. G., Hattendorf M. J., Alva A. K., Boydston R. A. 2005. Relating potato yield and quality to field scale variability in soil characteristics. Amer. J. Potato Res. 79 (5): 317 — 323.
Google Scholar

Reust W., Neyroud J. A., Dutoid J. P. 1999. Potato fertilization in integrated farming system. 1th Triennial Conference of the EAPR. Sorrento, Italy, 02-07.05.1999: 259 — 260.
Google Scholar

Roztropowicz S., Czerko Z., Głuska A., Goliszewski W., Gruczek T., Lis B., Lutomirska B., Nowacki W., Rykaczewska K., Sowa-Niedziałkowska G., Szutkowska M., Wierzbicka Bujakowska B., Zarzyńska K., Zgórska K. 1999. Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. Red. S. Roztropowicz. Wyd. IHAR Oddz. Jadwisin: 50.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2016

Cited By / Share

Płaza, A. (2016) „Wpływ nawozów organicznych na skład chemiczny bulw ziemniaka w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (280), s. 35–48. doi: 10.37317/biul-2016-0004.

Autorzy

Anna Płaza 
iro@uph.edu.pl
Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Autorzy

Artur Makarewicz 

Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Autorzy

Barbara Gąsiorowska 

Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Autorzy

Anna Cybulska 

Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Statystyki

Abstract views: 339
PDF downloads: 36


Licencja

Prawa autorskie (c) 2016 Anna Płaza, Artur Makarewicz, Barbara Gąsiorowska, Anna Cybulska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>