Wpływ siły ściskania bulw ziemniaka w czasie przechowywania na wielkość strat przechowalniczych

Zbigniew Czerko

z.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin (Poland)

Magdalena Grudzińska


Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin (Poland)

Abstrakt

Celem doświadczenia była ocena strat przechowalniczych i przyrostu nekroz pouszkodzeniowych na przechowywanych bulwach poddanych sile ściskania. Przed przechowywaniem bulwy 3 odmian: Flaming. Elanda, Almera zostały umieszczone w rurach o średnicy 6 cm i wysokości 60 cm w następujących kombinacjach: uszkodzone bez zabliźnień — bez ściskania; uszkodzone bez zabliźnień — siła ściskania 60 N; uszkodzenia zabliźnione — siła ściskania 60 N. Rury umieszczono w komorze przechowalni, w temperaturze 8°C. Po 6 miesiącach przechowywania oceniane były: powierzchnia uszkodzeń ciśnieniowych, ubytki naturalne, długość i liczba kiełków, wielkość uszkodzeń zewnętrznych i wewnętrznych. Uszkodzenia ciśnieniowe obserwowane były na bulwach wszystkich badanych odmian. Średnia powierzchnia odcisku wynosiła 382 mm2. Wpływ na wielkość uszkodzeń ciśnieniowych miały warunki termiczno-wilgotnościowe występujące podczas wegetacji. Wielkość uszkodzeń ciśnieniowych powstałych na bulwach istotnie różniła się między badanymi odmianami. Sposób zabliźniania bulw nie miał wpływu na wielkość uszkodzeń ciśnieniowych. Nekrozy na bulwie, powstałe po uszkodzeniach zewnętrznych i wewnętrznych powiększyły się na wszystkich odmianach po przechowywaniu. Powierzchnia nekroz istotnie różniła się między odmianami — u odmiany Almera wynosiła 31,8 mm2, a u odmiany Flaming 73,4 mm2. Uszkodzenia w postaci zmiażdżenia miąższu spowodowały przyrost grubości nekroz po przechowywaniu od 1,2 mm w odmianie Almera i do 4,1 mm w odmianie Flaming. Na grubość nekrozy nie miała wpływu siła ściskania bulw, a tylko sposób zabliźniania skaleczeń. Poziom ubytków naturalnych był wyższy w ziemniakach nie ściskanych, które nie przeszły okresu gojenia bulw. Siła ściskania bulw wpływała na przebieg kiełkowania podczas przechowywania. Po przechowywaniu większą ilość kiełków zaobserwowano w ziemniakach ściskanych nie zabliźnionych niż ściskanych ale zabliźnionych.


Słowa kluczowe:

przechowywanie, straty, uszkodzenia cisnieniowe, ziemniak

Burton W. G., Es van A., Hartmans K. L. 1992. The physics and physiology of storage. In: The potato crop: the scientific basis for improvement. Second Edition, ed. by Paul Harris (Chapman and Hall), London: 608 — 727.
Google Scholar

Czerko Z. 2003. Reakcja bulw ziemniaka na ściskanie podczas przechowywania przy składowaniu luzem. Biul. IHAR 228: 275 — 281.
Google Scholar

Czerko Z., Nowacki W. 2005. Monitorowanie maszyn do obróbki ziemniaków za pomocą „bulwy elektronicznej” PMS-60. Inż. Rol. 1: 49 — 55.
Google Scholar

Czerko Z. 2006. Straty po przechowywaniu bulw poddanych sile ściskania. Zeszyty Prob. Post. Nauk Rol. Z 511: 531 — 537.
Google Scholar

Czerko Z. 2010. Zasady budowy i eksploatacji przechowalni ziemniaków. IHAR — PIB Jadwisin. ss. 67
Google Scholar

Czerko Z. 2011. Wpływ mechanizacji prac przechowalniczych na uszkodzenia mechaniczne bulw ziemniaka. Ziemn. Pol. 1: 1 — 5.
Google Scholar

Dean B. B., Jackowiak N., Nagel M., Pavek J., Corsini D. 1993. Blackspot pigment development of resistant and susceptible Solanum tuberosum L. genotypes at harvest and during storage measured by three methods of evaluation. Am. Potato J. 70: 201 — 217.
Google Scholar

Duncan H. J. 1973. Rapid bruise development in potatoes with oxygen under pressure. Potato Research. 16: 306 — 310.
Google Scholar

Elandt R. 1964. Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolniczego. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Gruczek T. 2001. System pielęgnowania ziemniaka a jakość plonu. Fragm. Agronom. 2: 37 — 51.
Google Scholar

Krzysztofik B. 2012. Wpływ wybranych czynników na wartość indeksu mechanicznych uszkodzeń bulw ziemniaka przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego. Biul. IHAR 266: 235 — 243.
Google Scholar

Kubicki K. 1980. Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków. PWN, Warszawa: 207 ss.
Google Scholar

Ittersum van M. K. 1992. Dormancy and growth vigour of seed potatoes. Doctoral thesis. Wageningen Agricultural University: 187 ss.
Google Scholar

Listowski A. 1974. Biologia ziemniaka. W: Ziemniak. Pod redakcją W. Gabriela. PWRiL, Warszawa: 15 — 60.
Google Scholar

Lulai E. C. 1996. Cellular changes and physiological responses to tuber pressure-bruising. Am. Potato J. 73: 197 — 209.
Google Scholar

Lutomirska B. 2000. Odporność polskich i zagranicznych odmian ziemniaka na uszkodzenia mechaniczne bulw. Biul. IHAR 214: 183 — 194.
Google Scholar

Marks N. 1998. Wpływ techniki uprawy na plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka. Inż. Rol. 2: 175 — 187.
Google Scholar

Marks N. 2009. Mechaniczne uszkodzenia bulw ziemniaka. Pol. Tow. Inż. Rol. Kraków: 117 ss.
Google Scholar

Mathew R., Hyde G. M. 1997. Potato impact damage thresholds. Trans. ASAE. 40: 705 — 709.
Google Scholar

Meijers C. P. 1981. Diseases and defects liable to affect potatoes during storage. In: Rastovski A., Van Es A., Hartmans K. J., Buitelaar N., Haan P. H. D., Maijers C. P., Schild J. H. W. V. D., Sijbring P. H., Sparenberg H., Zwol B. H. V. Storage of potatoes. Centre for Agricultural Publishing and Documentation, Wageningen: 138 — 166.
Google Scholar

Nowacki W. 2006 a. Straty w plonie handlowym czynnikiem determinującym efektywność ekonomiczna produkcji ziemniaków jadalnych. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. i Agrobiznesu 8 (1): 133 — 136.
Google Scholar

Nowacki W. 2006 b. Udział plonu handlowego w plonie ogólnym jadalnych odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 429 — 440.
Google Scholar

Nowacki W. 2007. Plon handlowy i straty przechowalnicze ziemniaka jadalnego uprawianego w systemie ekologicznym i integrowanym. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering vol. 52 (4): 5 — 9.
Google Scholar

Roztropowicz S., Czernik L. 1985. Wstępne uszeregowanie 30 odmian ziemniaka pod względem odporności na uszkodzenia mechaniczne. Biul. Inst. Ziem. 33:19 — 26
Google Scholar

Schorling E. 2000. Ursachen für das unterschiedliche Auftreten von Lagerdruckestellen. Kartoffelbau 51 (8): 332 — 336.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2014

Cited By / Share

Czerko, Z. i Grudzińska, M. (2014) „Wpływ siły ściskania bulw ziemniaka w czasie przechowywania na wielkość strat przechowalniczych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (274), s. 69–78. doi: 10.37317/biul-2014-0007.

Autorzy

Zbigniew Czerko 
z.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin Poland

Autorzy

Magdalena Grudzińska 

Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin Poland

Statystyki

Abstract views: 46
PDF downloads: 34


Licencja

Prawa autorskie (c) 2014 Zbigniew Czerko, Magdalena Grudzińska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.