Wpływ siły ściskania bulw ziemniaka w czasie przechowywania na wielkość strat przechowalniczych
Zbigniew Czerko
z.czerko@ihar.edu.plZakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin (Poland)
Magdalena Grudzińska
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin (Poland)
Abstrakt
Celem doświadczenia była ocena strat przechowalniczych i przyrostu nekroz pouszkodzeniowych na przechowywanych bulwach poddanych sile ściskania. Przed przechowywaniem bulwy 3 odmian: Flaming. Elanda, Almera zostały umieszczone w rurach o średnicy 6 cm i wysokości 60 cm w następujących kombinacjach: uszkodzone bez zabliźnień — bez ściskania; uszkodzone bez zabliźnień — siła ściskania 60 N; uszkodzenia zabliźnione — siła ściskania 60 N. Rury umieszczono w komorze przechowalni, w temperaturze 8°C. Po 6 miesiącach przechowywania oceniane były: powierzchnia uszkodzeń ciśnieniowych, ubytki naturalne, długość i liczba kiełków, wielkość uszkodzeń zewnętrznych i wewnętrznych. Uszkodzenia ciśnieniowe obserwowane były na bulwach wszystkich badanych odmian. Średnia powierzchnia odcisku wynosiła 382 mm2. Wpływ na wielkość uszkodzeń ciśnieniowych miały warunki termiczno-wilgotnościowe występujące podczas wegetacji. Wielkość uszkodzeń ciśnieniowych powstałych na bulwach istotnie różniła się między badanymi odmianami. Sposób zabliźniania bulw nie miał wpływu na wielkość uszkodzeń ciśnieniowych. Nekrozy na bulwie, powstałe po uszkodzeniach zewnętrznych i wewnętrznych powiększyły się na wszystkich odmianach po przechowywaniu. Powierzchnia nekroz istotnie różniła się między odmianami — u odmiany Almera wynosiła 31,8 mm2, a u odmiany Flaming 73,4 mm2. Uszkodzenia w postaci zmiażdżenia miąższu spowodowały przyrost grubości nekroz po przechowywaniu od 1,2 mm w odmianie Almera i do 4,1 mm w odmianie Flaming. Na grubość nekrozy nie miała wpływu siła ściskania bulw, a tylko sposób zabliźniania skaleczeń. Poziom ubytków naturalnych był wyższy w ziemniakach nie ściskanych, które nie przeszły okresu gojenia bulw. Siła ściskania bulw wpływała na przebieg kiełkowania podczas przechowywania. Po przechowywaniu większą ilość kiełków zaobserwowano w ziemniakach ściskanych nie zabliźnionych niż ściskanych ale zabliźnionych.
Słowa kluczowe:
przechowywanie, straty, uszkodzenia cisnieniowe, ziemniakBibliografia
Burton W. G., Es van A., Hartmans K. L. 1992. The physics and physiology of storage. In: The potato crop: the scientific basis for improvement. Second Edition, ed. by Paul Harris (Chapman and Hall), London: 608 — 727.
Google Scholar
Czerko Z. 2003. Reakcja bulw ziemniaka na ściskanie podczas przechowywania przy składowaniu luzem. Biul. IHAR 228: 275 — 281.
Google Scholar
Czerko Z., Nowacki W. 2005. Monitorowanie maszyn do obróbki ziemniaków za pomocą „bulwy elektronicznej” PMS-60. Inż. Rol. 1: 49 — 55.
Google Scholar
Czerko Z. 2006. Straty po przechowywaniu bulw poddanych sile ściskania. Zeszyty Prob. Post. Nauk Rol. Z 511: 531 — 537.
Google Scholar
Czerko Z. 2010. Zasady budowy i eksploatacji przechowalni ziemniaków. IHAR — PIB Jadwisin. ss. 67
Google Scholar
Czerko Z. 2011. Wpływ mechanizacji prac przechowalniczych na uszkodzenia mechaniczne bulw ziemniaka. Ziemn. Pol. 1: 1 — 5.
Google Scholar
Dean B. B., Jackowiak N., Nagel M., Pavek J., Corsini D. 1993. Blackspot pigment development of resistant and susceptible Solanum tuberosum L. genotypes at harvest and during storage measured by three methods of evaluation. Am. Potato J. 70: 201 — 217.
Google Scholar
Duncan H. J. 1973. Rapid bruise development in potatoes with oxygen under pressure. Potato Research. 16: 306 — 310.
Google Scholar
Elandt R. 1964. Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolniczego. PWN, Warszawa.
Google Scholar
Gruczek T. 2001. System pielęgnowania ziemniaka a jakość plonu. Fragm. Agronom. 2: 37 — 51.
Google Scholar
Krzysztofik B. 2012. Wpływ wybranych czynników na wartość indeksu mechanicznych uszkodzeń bulw ziemniaka przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego. Biul. IHAR 266: 235 — 243.
Google Scholar
Kubicki K. 1980. Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków. PWN, Warszawa: 207 ss.
Google Scholar
Ittersum van M. K. 1992. Dormancy and growth vigour of seed potatoes. Doctoral thesis. Wageningen Agricultural University: 187 ss.
Google Scholar
Listowski A. 1974. Biologia ziemniaka. W: Ziemniak. Pod redakcją W. Gabriela. PWRiL, Warszawa: 15 — 60.
Google Scholar
Lulai E. C. 1996. Cellular changes and physiological responses to tuber pressure-bruising. Am. Potato J. 73: 197 — 209.
Google Scholar
Lutomirska B. 2000. Odporność polskich i zagranicznych odmian ziemniaka na uszkodzenia mechaniczne bulw. Biul. IHAR 214: 183 — 194.
Google Scholar
Marks N. 1998. Wpływ techniki uprawy na plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka. Inż. Rol. 2: 175 — 187.
Google Scholar
Marks N. 2009. Mechaniczne uszkodzenia bulw ziemniaka. Pol. Tow. Inż. Rol. Kraków: 117 ss.
Google Scholar
Mathew R., Hyde G. M. 1997. Potato impact damage thresholds. Trans. ASAE. 40: 705 — 709.
Google Scholar
Meijers C. P. 1981. Diseases and defects liable to affect potatoes during storage. In: Rastovski A., Van Es A., Hartmans K. J., Buitelaar N., Haan P. H. D., Maijers C. P., Schild J. H. W. V. D., Sijbring P. H., Sparenberg H., Zwol B. H. V. Storage of potatoes. Centre for Agricultural Publishing and Documentation, Wageningen: 138 — 166.
Google Scholar
Nowacki W. 2006 a. Straty w plonie handlowym czynnikiem determinującym efektywność ekonomiczna produkcji ziemniaków jadalnych. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. i Agrobiznesu 8 (1): 133 — 136.
Google Scholar
Nowacki W. 2006 b. Udział plonu handlowego w plonie ogólnym jadalnych odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 429 — 440.
Google Scholar
Nowacki W. 2007. Plon handlowy i straty przechowalnicze ziemniaka jadalnego uprawianego w systemie ekologicznym i integrowanym. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering vol. 52 (4): 5 — 9.
Google Scholar
Roztropowicz S., Czernik L. 1985. Wstępne uszeregowanie 30 odmian ziemniaka pod względem odporności na uszkodzenia mechaniczne. Biul. Inst. Ziem. 33:19 — 26
Google Scholar
Schorling E. 2000. Ursachen für das unterschiedliche Auftreten von Lagerdruckestellen. Kartoffelbau 51 (8): 332 — 336.
Google Scholar
Autorzy
Zbigniew Czerkoz.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin Poland
Autorzy
Magdalena GrudzińskaZakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin Poland
Statystyki
Abstract views: 46PDF downloads: 34
Licencja
Prawa autorskie (c) 2014 Zbigniew Czerko, Magdalena Grudzińska
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Zbigniew Czerko, Możliwość wykorzystania warunków atmosferycznych do wentylacji naturalnej w przechowalniach ziemniaków , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 257/258 (2010): Wydanie regularne
- Magdalena Grudzińska, Kazimiera Zgórska, Wpływ zabiegu rekondycjonowania na zmniejszenie zawartości cukrów redukujących w bulwach badanych odmian ziemniaka , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 259 (2011): Wydanie regularne
- Zbigniew Czerko, Przechowywalność sześciu odmian ziemniaka uprawianych w latach 2007–2009 , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 262 (2011): Wydanie regularne
- Zbigniew Czerko, Wyznaczenie optymalnych terminów rozpoczęcia i zakończenia sezonu przechowalniczego ziemniaków na obszarze Polski , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 255 (2010): Wydanie regularne