Zdolność kiełkowania komonicy zwyczajnej (Lotus corniculatus L.) w zależności od odkażania i fazy dojrzałości nasion

Anna Szydłowska

a.szydlowska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Elżbieta Małuszyńska


Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Zbigniew Bodzon


Zakład Traw, Roślin Motylkowatych i Energetycznych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Abstrakt

Celem pracy było wskazanie najlepszej fazy zbioru nasion dla uzyskania wysokiej zdolności kiełkowania oraz wpływu odkażania na jakość nasion komonicy zwyczajnej. Badano nasiona 2 form komonicy zwyczajnej, odmiany Skrzeszowickiej — S i nowej populacji — K. Zbiór nasion przeprowadzono w 4 terminach (T1–T4) wyznaczonych w oparciu o stopień zabarwienia 60–70% wytworzonych strąków, tj. T1 — barwa oliwkowo-brązowa, T2 — barwa jasnobrązowa, T3 — barwa brązowa, T4 — barwa ciemnobrązowa (brunatna). Optymalnymi terminami okazały się fazy T3 i T4, w których nasiona komonicy obu form osiągnęły najwyższą średnią zdolność kiełkowania (blisko 30% i 22%). Zastosowano odkażanie Topsinem M 500 SC i podchlorynem sodu. Stwierdzono, że u odmiany Skrzeszowickiej odkażanie dało pożądany efekt: zdolność kiełkowania istotnie wzrosła niezależnie od wariantu odkażania (o 19%), a ponadto zmniejszył się udział nasion twardych (o 23%). Odkażanie podchlorynem nasion populacji K spowodowało zwiększenie zdolności kiełkowania w porównaniu do odkażania Topsinem M (o 6%).


Słowa kluczowe:

dojrzałość nasion, komonica zwyczajna, nasiona twarde, odkażanie, zdolność kiełkowania

Dorywalski J. (red.) 1956. Nasionoznawstwo roślin uprawnych. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Frame J. 2014 w http://www.fao.org/Ag/agp/agpc/doc/Gbase/DATA/pf000344.HTM Lotus corniculatus.
Google Scholar

Hampton J. G., Charlton J. F. L., Bell D. D., Scott D. J. 1987. Temperature effects on the germination of herbage legumes in New Zealand. Proc. New. Zeal. Grassl. Assoc. 48: 177 — 183.
Google Scholar

ISTA 2014. International Seed Testing Association. ISTA Rules. Zurich, Switzerland.
Google Scholar

Kaniewska J., Płaczkowska M., Poćwiardowski W. 2012. Wpływ stężenia kwasu nadoctowego na zdolność kiełkowania nasion rzodkiewki. Zesz.Probl.Post.Nauk Roln. 570: 65 — 72.
Google Scholar

Krawczyk K., Maćkowiak-Sochacka A., Zwolińska A. 2009. Wpływ powszechnie stosowanych metod dezynfekcji na kiełkowanie nasion pomidora. Post. Ochr.Rośl, 49 (3):1291 — 1297.
Google Scholar

Kurzawińska H., Duda-Surman J. 2009. Skuteczność preparatów naturalnych w zwalczaniu fitopatogenów zasiedlających nasiona stewarcji kameliowej (Stewartia pseudocamellia max.). Post. Ochr. Rośl. 49 (3): 1512 — 1515.
Google Scholar

Pet I., Dragomir N., Pet E., Cristea C., Dragomir C., Mihaescu L. 2008. Study of correlations by groups of characters for seed production in birdsfoot trefoil (Lotus corniculatus L.). Bulletin UASVM, Agriculture 65 (1): 197 — 200.
Google Scholar

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 18.04.2013. w sprawie terminów składania wniosków o dokonanie oceny polowej materiału siewnego poszczególnych grup roślin lub gatunków roślin rolniczych i warzywnych oraz szczegółowych wymagań w zakresie wytwarzania i jakości materiału siewnego. Dziennik Ustaw poz.517.
Google Scholar

Sawińska Z., Banach P. 2007. Wpływ łącznego stosowania fungicydu Topsin M 500 SC z nawozem dolistnym Mantrac 500 na zdrowotność pszenicy ozimej. Post.Ochr. Rośl. 47 (2): 310 — 313.
Google Scholar

Sazońska B. 2010. Uprawa wybranych starych gatunków roślin uprawnych. CDR Brwinów, oddz. Radom.
Google Scholar

Stephenson A. G., Winsor J. A. 1986. Lotus corniculatus regulates offspring quality through selective fruit abortion. Evol.Inter.Jour.Org.Evol.40 (3): 453 — 458.
Google Scholar

Trętowski J, Wójcik A.R., 1991. Metodyka doświadczeń rolniczych. Wyd. WSRP, Siedlce.
Google Scholar

Weiner W., Domoradzka O. 2007. Badania odkażania nasion papryki. Inż. Roln. 6 (9): 361 — 365.
Google Scholar

www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/Kalkulator/Zazielenianie_przewodnik.pdf
Google Scholar

www.coboru.pl/Polska/Rejestr/gat_w_rej.aspx
Google Scholar

www.piorin.gov.pl/rolnictwo-ekologiczne/wykaz-materialu-ekologicznego
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2014

Cited By / Share

Szydłowska, A., Małuszyńska, E. i Bodzon, Z. (2014) „Zdolność kiełkowania komonicy zwyczajnej (Lotus corniculatus L.) w zależności od odkażania i fazy dojrzałości nasion”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (274), s. 125–132. doi: 10.37317/biul-2014-0012.

Autorzy

Anna Szydłowska 
a.szydlowska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Autorzy

Elżbieta Małuszyńska 

Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Autorzy

Zbigniew Bodzon 

Zakład Traw, Roślin Motylkowatych i Energetycznych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Statystyki

Abstract views: 52
PDF downloads: 39


Licencja

Prawa autorskie (c) 2014 Anna Szydłowska, Elżbieta Małuszyńska, Zbigniew Bodzon

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.