Charakterystyka nowych odmian ziemniaka pod względem możliwości przerywania spoczynku bulw

Sławomir Wróbel

s.wrobel@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Barbara Robak


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Abstrakt

W badaniach oceniano możliwość przerwania spoczynku bulw nowych odmian ziemniaka bezpośrednio po zbiorze na potrzeby próby oczkowej. Znajomość tej cechy odmianowej w istotny sposób usprawnia wykonywanie prób oczkowych we wczesnych terminach — tuż po zbiorach. Przebadano 23 odmiany (Bogatka, Boryna, Danuta, Etiuda, Eurostar, Gwiazda, Hermes, Honorata, Hubal, Ignacy, Igor, Innovator, Jubilat, Jurata, Jurek, Kaszub, Lavinia, Malaga, Mondeo, Oberon, Riviera, Sylvana, VR 808). Bulwy do badań pobierano z poletek zgodnie z urzędowymi terminami pobierania prób do badań weryfikacyjnych. Do przerywania spoczynku wykorzystano metodę polegającą na 15 minutowym moczeniu wycinków bulw w wodnym roztworze gibereliny, tiomocznika, Biseptolu 480 (sulfamethoxazolum, trimethoprimum) i daminozydu (B-Nine 85 SP). Większość badanych odmian miała relatywnie łatwy do przerwania spoczynek. U odmian Boryna, Hermes i Sylvana był on nieco trudniejszy pod tym względem w niektórych latach, dlatego korzystne jest przesunięcie zabiegu przynajmniej o 2–3 tygodnie po zbiorze. Do odmian, których spoczynek przerwać trudno, należą Hubal i Etiuda. Dla nich procedurę należy rozpoczynać znacznie później — nie wcześniej niż po 5 tygodniach od pobrania próby z pola. Zbyt wczesne przerywanie spoczynku tych odmian powodowało kiełkowanie jedynie około 36–64% wycinków bulw. Nie stwierdzono korelacji pomiędzy długością okresu spoczynku poszczególnych odmian a trudnością jego przerywania, jednak analizując poszczególne grupy wczesności, zaobserwowano znaczną ujemną współzależność (r = -0,66) w grupie odmian średnio wczesnych, co wskazuje, że dłuższy spoczynek u tych odmian jest relatywnie łatwiejszy do przerwania.


Słowa kluczowe:

daminozyd, giberelina, spoczynek bulw, tiomocznik, ziemniak

Akoumianakis K., Olympios C. M., Passam H. C. 2000. Effect of rindite and bromoethane on germination, sprout emergence, number of sprouts and total yield of tubers of potato cv. Spunta. Adv. Hort. Sci. 14: 33 — 35.
Google Scholar

Andrenelli L., Palchetti E., Malandrino L., Espen L., Vecchio V. 2005. In vitro study for dormancy in new potato clones. EAPR July, Bilbao: 785 — 787.
Google Scholar

Coleman W. K. 1984. Large scale application of bromoethane for breaking potato tuber dormancy. Am. Potato J. 61: 587 — 589.
Google Scholar

Czerko Z. 2011. Charakterystyka wybranych odmian ziemniaka pod względem intensywności kiełkowania podczas przechowywania w różnych temperaturach. Ziemn. Pol. 3: 1 — 7.
Google Scholar

Nowacki W. (red.). 2013. Charakterystyka Krajowego Rejestru Odmian Ziemniaka. Wyd. XVI. IHAR — PIB Oddz. Jadwisin, ISBN: 83-891172-64-X: 42 s.
Google Scholar

Ranalli P., Bizarri M., Borghi L., Mari M. 1994. Genotypic influence on in vitro induction, dormancy length, advancing age and agronomical performance of potato microtubers (Solanum tuberosum L.). Ann. Appl. Biol. 125 (1): 161 — 172.
Google Scholar

Struik P. C., Wiersema S. G. 1999. Seed potato technology. Wageningen Press: 129 (383 pp.).
Google Scholar

Wiltshire J. J. J., Cobb A. H. 1996. A review of the physiology of potato tuber dormancy. Ann. Appl. Biol. 129: 553 — 569.
Google Scholar

Wróbel S. 2008. Wczesne przerywanie okresu spoczynku bulw w aspekcie szybkiej diagnostyki wirusowej nowych odmian ziemniaka. Prog. Plant Prot. 48 (2): 552 — 555.
Google Scholar

Wróbel S., Robak B. 2009. Reakcja nowych odmian ziemniaka na przerywanie okresu spoczynku. Ziemn. Pol. 1: 11 — 13.
Google Scholar

Wróbel S., Robak B. 2011. Reakcja nowych odmian ziemniaka na terminy przerywania spoczynku bulw na potrzeby próby oczkowej. Fragm. Agron. 28 (3): 120 — 128.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2004. Długość okresu spoczynku bulw ziemniaka. Biul. IHAR 232: 5 — 14.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2010. Odmianowe zróżnicowanie długości okresu spoczynku bulw ziemniaka. Ziemn. Pol. 3: 14 — 17.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2014

Cited By / Share

Wróbel, S. i Robak, B. (2014) „Charakterystyka nowych odmian ziemniaka pod względem możliwości przerywania spoczynku bulw”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (272), s. 93–101. doi: 10.37317/biul-2014-0034.

Autorzy

Sławomir Wróbel 
s.wrobel@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Autorzy

Barbara Robak 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Statystyki

Abstract views: 57
PDF downloads: 45


Licencja

Prawa autorskie (c) 2014 Sławomir Wróbel, Barbara Robak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.