Wpływ warunków wegetacji i przechowywania na kiełkowanie bulw ziemniaka

Zbigniew Czerko

z.czerko@ihar.edu.pl
IHAR — PIB Radzików, Oddział w Jadwisinie, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka (Poland)

Magdalena Grudzińska


IHAR — PIB Radzików, Oddział w Jadwisinie, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka (Poland)

Abstrakt

Celem doświadczenia było określenie wpływu czynników hydrotermicznych w okresie wegetacji i temperatury 3°C, 5°C i 8°C podczas przechowywania na termin rozpoczęcia kiełkowania bulw ziemniaka. Ziemniaki przechowywane w temperaturze 8°C rozpoczynały kiełkowanie średnio w drugiej dekadzie stycznia. Po okresie przechowywania długość kiełków u badanych odmian wynosiła 84 mm. Temperatura przechowywania 5°C spowodowała opóźnienie terminu kiełkowania średnio o 4 dekady w stosunku do temperatury 8°C. Przechowywanie bulw w 3°C opóźniło rozpoczęcie kiełkowania średnio o 2 miesiące w odniesieniu do temperatury 8°C. Największy wpływ na termin rozpoczęcia kiełkowania w różnych latach miały opady występujące podczas wegetacji. Większe opady, a także wyższa wartość współczynnika Sielianinowa w okresie wegetacji spowodowały wydłużenie okresu spoczynku podczas przechowywania. O terminie rozpoczęcia kiełkowania poszczególnych odmian i warunków wegetacji decydowały stopniodni wyliczone w okresie od września do rozpoczęcia kiełkowania podczas przechowywania (w zakresie 5°–8°C).


Słowa kluczowe:

kiełki, opady, przechowywanie, warunki wegetacji, ziemniak

Bielińska-Czarnecka M. 1985. Fizjologia okresu spoczynku. Biologia ziemniaka. Wyd. PWN: 90 — 103.
Google Scholar

Burton W. G. 1963. Concepts and mechanism of dormancy. In: The growth of the potato. Ivnis J. D., Milthorope F. L. Butterworths, London:17 — 41.
Google Scholar

Czerko Z. 2008. Trwałość przechowalnicza wybranych odmian ziemniaka. Ziem. Pol., 3: 24 — 28.
Google Scholar

Czerko Z. 2010. Wpływ wybranych czynników na intensywność kiełkowania ziemniaków podczas przechowywania. Biul. IHAR 257/258: 215 — 223.
Google Scholar

Czerko Z. 2011. Przechowywalność sześciu odmian ziemniaka uprawianych w latach 2007–2009. Biul. IHAR 262: 127 — 139.
Google Scholar

Czerko Z,. Jankowska J. 2013 Wpływ odmiany, temperatury przechowywania i warunków pogodowych podczas wegetacji na straty przechowalnicze 11 odmian ziemniaka badanych w latach 2009–2011. Biul. IHAR 267: 131 — 144.
Google Scholar

Ittersum van M. K. 1992. Dormancy and growth vigour of seed potatoes. Doctoral thesis. Wageningen Agricultural University: 187 pp.
Google Scholar

Listowski A. 1974. Biologia ziemniaka. W: Ziemniak. Pr. zbior. pod red. W. Gabriela. PWRiL, Warszawa: 15 — 60.
Google Scholar

Rastovski A., Buitelaar N., van Es A., de Haan P. H., Hartmans K. J., Meijers C. P., van der Schild J. H. W., Sijbring P. H., Sparenberg H., van Zwol B. H., van der Zaag D. E. 1981. Storage of potatoes. Centre for Agricultural Publishing and Documentation, Wageningen: 262 pp.
Google Scholar

Reust W., Winiger F. A., Hebeisen T., Dutoit J. P. 2001. Assessment of the physiological vigour of new potato cultivars in Switzerland. Potato Res. 44: 11 — 17.
Google Scholar

Rykaczewska K. 1993. Znaczenie wieku fizjologicznego sadzeniaków w rozwoju i plonowaniu ziemniaka. W: Znaczenie jakości materiału siewnego w produkcji roślinnej. Mat. Konf. Nauk. SGGW, Warszawa: 260 — 266.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2000. Wpływ warunków wzrostu roślin i magazynowania bulw odmian jadalnych ziemniaka na ich trwałość przechowalniczą. Biul. IHAR 213: 225 — 232.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2002. Określenie optymalnej temperatury przechowywania sadzeniaków różnych odmian ziemniaka w skali 9-stopniowej. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 223/224: 361 — 368.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2004. Wpływ odmiany ziemniaka i warunków przechowywania bulw na długość okresu uśpienia i intensywność kiełkowania. Biul. IHAR 232: 23 — 36.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2004. Długość okresu spoczynku bulw odmian ziemniaka. Biul. IHAR 232: 5 — 14.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2014

Cited By / Share

Czerko, Z. i Grudzińska, M. (2014) „Wpływ warunków wegetacji i przechowywania na kiełkowanie bulw ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (271), s. 119–127. doi: 10.37317/biul-2014-0046.

Autorzy

Zbigniew Czerko 
z.czerko@ihar.edu.pl
IHAR — PIB Radzików, Oddział w Jadwisinie, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka Poland

Autorzy

Magdalena Grudzińska 

IHAR — PIB Radzików, Oddział w Jadwisinie, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka Poland

Statystyki

Abstract views: 67
PDF downloads: 50


Licencja

Prawa autorskie (c) 2014 Zbigniew Czerko, Magdalena Grudzińska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.