Technological value of winter durum wheat cv. Komnata as dependent on chemical plant protection
Radosław Spychaj
radoslaw.spychaj@upwr.edu.plZakład Technologii Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Zygmunt Gil
Zakład Technologii Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Barbara Chrzanowska-Drożdż
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)
Abstract
The influence of chemical plant protection on properties of grain and flour was determined in winter durum wheat (T. durum L.) cv. Komnata. The field experiment was carried out in the years 2005–2008 at the Agriculture Experimental Station in Pawłowice, in vicinity of Wrocław, Poland, on lessive soil developed from silty clay, after winter oilseed rape forecrop. The 16.5 m2 plots were arranged in randomized replicate blocks.In the experiment three ways of chemical plant protection were applied together with the control, without chemical plant protection. Physical and milling properties of the obtained grain and milling properties and quality features of flour were estimated according to the current methodology used in hard wheat technology. The results show greater influence of weather conditions than that of chemical plant protection on the grain and flour features. The best grain was harvested in 2006 when, during maturation, the lowest rainfall was recorded (12 mm) and temperature was higher, about 5°C in comparison to means from the years 1976–2005. The value of Sielinianov coefficient for this period was only 0.16. The best grain, excluding particle size index, was obtained from plants cultivated from the treated seed and twice sprayed with fungicides. Influence of the estimated factor on milling properties, excluding break flour and middling extraction, was not important. Chemical plant protection decreased considerably only flowingness of gluten.
Keywords:
chemical plant protection, grain quality, winter durum wheatReferences
American Association of Cereal Chemists. 2000. Approved methods of the AACC. 10th Ed. Methods 76-60, 80-60; 14-50. The Association: St. Paul, MN.
Google Scholar
Aalami M., Leelavathi K., Prasada Rao U. J. S. 2007. Spaghetti making potential of Indian durum wheat varieties in relation to their protein, yellow pigment and enzyme contents. Food Chemistry 100: 1243 — 1248.
Google Scholar
Bojarczuk J. 2005. A może pszenic twarda?, Agroserwis. 6: 4 — 5.
Google Scholar
Bourdet A., Feillet P. 1967. Distribution of phosphorus compounds in the protein fraction of various types of wheat flour. Cereal Chem. 44: 457 — 482.
Google Scholar
Cacak-Pietrzak G. 2008. Wykorzystanie pszenicy w różnych gałęziach przemysłu spożywczego-wymagania technologiczne. Prz. Zboż. Młyn. 11: 11 — 13.
Google Scholar
Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Torba J. 2005 Wartość przemiałowa wybranych odmian pszenicy z hodowli „Nasiona Kobierzyc” Pam. Puł. 139: 27 — 38.
Google Scholar
Ciołek A., Makarska E. 2004 a. Wpływ chemicznej ochrony na aktywność antyoksydacyjną polifenoli i frakcji tokoferoli ziarniaków pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Biul. IHAR 231:147 —156.
Google Scholar
Ciołek A., Makarska E. 2004 b. Ocena jakości nowych linii pszenicy twardej na podstawie charakterystyki białek gliadynowych i glutenowych w warunkach stosowania zróżnicowanego nawożenia azotem. Acta Scient. Pol. Technol. Aliment. 3 (2): 147 — 155.
Google Scholar
Ciołek A., Makarska E. 2004 c. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i ochrony chemicznej na wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej. Annales UMSC, Sec. E, LIX,2:777 — 784.
Google Scholar
El-khayat G. H., Samaan J., Manthey F. A., Fuller M. P., Brennan C. S. 2006. Durum wheat quality I. some physical and chemical characteristics of Syrian durum wheat genotypes. Int. J. Food Sci. and Technology 41 (Supplement 2): 22 — 29.
Google Scholar
Fabriani G., Lintas C. 1988. Durum wheat: chemistry and technology. AACC Inc.
Google Scholar
Feillet P., Autran J., Icard-Vernie`re C. 2000. Pasta Brownness: An Assessment. J. Cereal Sci. 32: 215 — 233.
Google Scholar
Gąsiorowski H., Kołodziejczyk P., Obuchowski W. 1999. Twardość ziarna pszenicy. Przeg. Zboż.-Młyn. 7:
Google Scholar
— 8.
Google Scholar
Hruskova M., Skodova V., Blazek J. 2004. Wheat sedimentation values and falling number. Czech J. Food Sci. 22 (2): 51 — 57.
Google Scholar
Jakubczyk T., Haber T. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Zakład Graficzny Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1983.
Google Scholar
Jurga R. 2007 a. Stan i perspektywy krajowego przetwórstwa zbóż. Przeg. Zboż. Młyn. 9: 7 — 8.
Google Scholar
Jurga R. 2007 b. 10-lecie działalności Polskiej Izby Makaronowej. Przeg. Zboż. Mlłyn. 7: 23 — 25.
Google Scholar
Kilborn K. R, Black H. C., Dexter J. E., Martin D. G. 1982. Energy consumption during milling: description of two measuring systems and influence of wheat hardness on energy requirements. Cereal Chem. 59 (4): 284 —288.
Google Scholar
Laskowski J., Różyło R. 2004. Ocena wpływu stopnia uszkodzenia skrobi w mace pszennej na właściwości reologiczne (alweograficzne) ciasta. Acta Agrophisica 4 (2): 373 — 380.
Google Scholar
Makowska A., Obuchowski W., Sulewska H., Koziara W., Paschke H. 2008. Effect of nitrogen fertilization of durum wheat varieties on some characteristics important for pasta production. Acta Sci. Pol., Trechnologia Alimenat. 7 (1): 28 — 39.
Google Scholar
Matsuo R. R., Dexter J. E. 1980. Relationship between some durum wheat physical characteristics and semolina milling properties. Can, J. Plant Sci. 60: 49 — 53.
Google Scholar
Molga M.. 1986. Podstawy klimatologii rolniczej. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar
Obuchowski W. 1997. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. AR Poznań.
Google Scholar
Obuchowski W., Bushuk W. 1980. Wheat hardness: comparison of methods of its evaluation. Cereal Chem. 57 (6): 421 — 425.
Google Scholar
Pląskowska E., Chrzanowska-Drodż B. 2008. Ocena zdrowotności i plonowania pszenicy twardej ozimej Triticum durum Desf. w zależności od sposobu ochrony roślin. Zeszyty Prob. Post. Nauk Rol. 531: 177 — 184.
Google Scholar
PN-75/A-04018-Produkty rolniczo-żywnościowe — Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
Google Scholar
PN-74041:1977. Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczenie ilości i jakości glutenu.
Google Scholar
PN- ISO 5529:1998. Pszenica. Oznaczenie wskaźnika sedymentacyjnego. Test Zeleny’ego.
Google Scholar
PN-ISO 3093:1999. Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina — oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena.
Google Scholar
Rachoń L. 2004. Ocena przydatności ziarna krajowych i zagranicznych linii i odmian jarej pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) do produkcji makaronu. Biul. IHAR 231: 129 — 137.
Google Scholar
Rachoń L., Dziamba Sz. 1999. Wpływ przedsiewnej biostymulacji nasion światłem na plonowania i jakość pszenicy twardej (Triticum durum Desf). Pam. Puł. 118: 341 — 347.
Google Scholar
Rachoń L., Szumiło G. 2002. Plonowanie i jakość niektórych polskich i zagranicznych odmian i linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Pam. Puł. 130: 619 — 624.
Google Scholar
Rachoń L., Szumiło G. 2006. Plonowanie i opłacalność upraw pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Pam. Puł. 142: 403 — 409.
Google Scholar
Rachoń L., Szumiło G. 2009. Yield of winter durum wheat (Triticum durum Desf.) lines in condition of different protection level of plants. Acta Sci. Pol. Agricultur 8 (3): 15 — 22.
Google Scholar
Rachoń L., Szwed-Urbaś K., Segit Z., 2002 a. Plonowanie nowych odmian linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu nawożenia azotem i ochrony roślin. Annales UMCS, Sec. E, LVII: 71 — 76.
Google Scholar
Rachoń L., Dziamba Sz., Obuchowski W., Kołodziejczyk P. 2002 b. Ocena przydatności ziarna odmian pszenicy twardej (Triticum durum) i zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare) do produkcji makaronu. Annales UMCS, Sec. E, LVII: 77 — 86.
Google Scholar
Samaan J., El-khayat G. H., Manthey F. A., Fuller M. P., Brennan Ch. S. 2006. Durum wheat quality II: The relationship of kernel physicochemical composition to semolina quality and end product utilisation. Int. J. Food Sci. and Technology 41 (Supplement 2): 47 — 55.
Google Scholar
Segit Z., Szwed-Urbaś K. 2008. Zróżnicowanie genetyczne cech użytkowych pszenicy twardej. Biul. IHAR 250: 117 — 124.
Google Scholar
Sulewska H., Koziara W, Bojarczuk J. 2007. Kształtowanie plonu i jakość ziarna wybranych genotypów Triticum durum Desf. w zależności od nawożenia azotem i gęstości siewu. Biul. IHAR 245: 17 — 28.
Google Scholar
Szwed-Urbaś K., Segit Z., Mazurek H. 1997. Parametry jakościowe ziarna krajowych linii pszenicy zwyczajnej. Biul. IHAR 204: 129 — 139.
Google Scholar
Troccoli A., Borrelli G. M., De Vita P., Fares C., Di Fonzo N. 2000. Durum wheat quality: a multidisciplinary concept. J. Cereal Sci. 32: 99 — 113.
Google Scholar
Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Agroph. 8 (3): 755 — 763.
Google Scholar
Woźniak A., Staniszewski M. 2007. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od jej udziału w zmianowaniu. Acta Agroph. 9 (3): 809 — 816.
Google Scholar
Authors
Radosław Spychajradoslaw.spychaj@upwr.edu.pl
Zakład Technologii Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Authors
Zygmunt GilZakład Technologii Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Authors
Barbara Chrzanowska-DrożdżKatedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland
Statistics
Abstract views: 72PDF downloads: 65
License
Copyright (c) 2011 Radosław Spychaj, Zygmunt Gil, Barbara Chrzanowska-Drożdż
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Barbara Chrzanowska-Drożdż, Krzysztof Kaczmarek, Response of two common millet cultivars to nitrogen fertilization , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 245 (2007): Regular issue