The influence of nitrogen fertilization on potato yielding, content of nitrates in tubers and mineral nitrogen in the soil

Cezary Trawczyński

c.trawczynski@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin (Poland)

Abstract

The field experiment was conducted in the Plant Breeding and Acclimatization Institute, Department in Jadwisin. The effects of different levels of nitrogen fertilization and years of study on yield, content of nitrates in potato tubers and quantity of mineral nitrogen in the soil after harvest of potato were determined. The experiment was carried out on light soil, which was conditioned every year with ploughing in the straw and aftercrop of white mustard. The following kinds and doses of phosphorus, potassium and nitrogen were applied: triple superphosphate — 52.3 kg P·ha-1, potassium salt — 149.4 kg K·ha-1 and different levels of ammonium nitrate - 0, 50, 100, 150, 200 kg N·ha-1. All the years of investigation (2003, 2004, 2005) were deficient in rainfalls in main vegetation months. The nitrogen doses and years of study significantly differentiated yield of potatoes, content of nitrates in tubers and residues of mineral nitrogen in the soil. The highest yield of tubers was obtained at the rate of 150 kg N·ha-1. The content of nitrates rose as the N-fertilization level increased, but even the highest dose (200 kg·ha-1) did not influence negatively the content of nitrates in tubers. After application doses of 150 and 200 kg N·ha-1 a high level of mineral nitrogen was stated in the soil layer of 0–60 cm after harvest of potato tubers. The nitrogen surplus may be leached from the soil into groundwater in the autumn and winter period.


Keywords:

nitrates, mineral nitrogen, nitrogen doses, soil, yield, potato

Ciećko Z., Wyszkowski M., Szagała J. 1996. Wpływ 4-letniego stosowania mineralnych nawozów azotowych na zawartość N-NO3 i N-NH4 w glebach. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 440: 27 — 33.
Google Scholar

Fotyma E. 1990. Określenie potrzeb nawozowych roślin w stosunku do azotu na przykładzie jęczmienia jarego. Fragm. Agron. 4: 4 — 78.
Google Scholar

Fotyma E. 1996. Zastosowanie metody Nmin do oceny środowiskowych skutków nawożenia azotem. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 440: 89 — 100.
Google Scholar

Fotyma E. 1997. Efektywność nawożenia azotem podstawowych roślin uprawy polowej. Fragm. Agron. 1 (53): 46 — 66.
Google Scholar

Fotyma E., Boguszewska M. 1998. Zawartość azotu mineralnego w glebach Polski jako wskaźnik stanu środowiska rolniczego. Mat. Konf. Nauk „Dobre praktyki w produkcji rolniczej” 1: 61 — 70.
Google Scholar

Fotyma E., Wilkos G., Pietruch Cz. 1998. Test glebowy azotu mineralnego – możliwości praktycznego wykorzystania. Mat. szkol. 69/98: 48 ss.
Google Scholar

Fotyma M., Fotyma E., Stuczyński T. 1999. Wykorzystanie wyników analiz chemicznych w doradztwie nawozowym i ochronie środowiska. Nawozy i Nawożenie 1: 44 — 58.
Google Scholar

Fotyma E. 2000. Zasady nawożenia azotem z wykorzystaniem testów glebowych i roślinnych. Nawozy i Nawożenie 3a: 17 — 37.
Google Scholar

Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. 1990. Zawartość azotanów w bulwach kilku odmian ziemniak uprawianych w Jadwisinie w 1988 r. Biul. Inst. Ziemn. 40: 17 — 22.
Google Scholar

Karłowski K., Kłosińska J., Oliwa G., Jamborowicz K., Kahl S. 1988. Występowanie azotanów i azotynów w żywności. Cz. III Warzywa i ziemniaki. Roczn. PZH 39: 291 — 296.
Google Scholar

Lis. B. 1995. Poziom azotanów w bulwach ziemniaka odmian wczesnych w odniesieniu do propozycji normy dopuszczalnej ich zawartości. Materiały XXVIII Sesji Naukowej. „Agrotechnika i wybrane zagadnienia z przechowalnictwa”. Bonin: 63 — 66.
Google Scholar

Lis B. 1996. Wpływ długości okresu wegetacji odmian i nawożenia azotowego na zawartość azotanów w bulwach ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 440: 217 — 222.
Google Scholar

Lis B., Wierzejska-Bujakowska A. 2000. Wykorzystanie azotu przez jadalne odmiany ziemniaka a ich plonowanie. Biul. IHAR 213: 87 — 98.
Google Scholar

Lis B., Mazurczyk W., Trawczyński C., Wierzbicka A. 2002. Czynniki ograniczające wykorzystanie azotu przez rośliny ziemniaka a zagrożenie środowiska. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 489: 165 — 174.
Google Scholar

Łabętowicz J. 1995. Skład chemiczny roztworu glebowego w zróżnicowanych warunkach nawożenia. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 421a: 245 — 251.
Google Scholar

Mazur T., Krefft L. 1983. Zawartość związków azotowych w bulwach pięciu odmian ziemniaka w zależności od nawożenia azotem w rejonie Olsztyna. Biul. Inst. Ziem. 30: 29 — 40.
Google Scholar

Mazur T. 1991. Azot w glebach uprawnych. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa: 127 — 137.
Google Scholar

Mazurczyk W., Wierzbicka A., Wroniak J. 2005. Wykorzystanie azotu z nawozów mineralnych przez odmiany wczesne ziemniaka. Fragm. Agron. 1 (85): 512 — 520.
Google Scholar

Müller S., Gorlitz H. 1990. Wykorzystanie metody Nmin w NRD. Fragm. Agron. 1: 23 — 35.
Google Scholar

Neeteson J. J. 1989. Evaluation of the performance for nitrogen fertilization of sugar beet and potatoes. Netherlands J. Agric. Sci. 37: 143 — 155.
Google Scholar

Postma R., Goffart J. P., Johnson P. A. Salomez J., Shepherd M. A. Wheatley R. E. 2000. Losses of mineral nitrogen from the plant soil system in potato production. In: Management of nitrogen and water in potato production. Haverkart A.J. Mackerron D.K.L. (eds). Wageningen Pers, Wageningen: 136 — 154.
Google Scholar

Reda S., Łojkowska E. 1993. Wpływ nawożenia azotem na zawartość azotanów w bulwach ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 42: 29 — 37.
Google Scholar

Rogozińska I. 1995. Wpływ nawożenia azotowego na bilans azotu oraz szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych w bulwach ziemniaka. Post. Nauk Roln. 1: 59 — 65.
Google Scholar

Roztropowicz S., Wierzejska-Bujakowska A. 1993. Nitrogen fertilization of Polish potato cultivars. Potato Res. 4: 384.
Google Scholar

Rutkowska B., Łabętowicz J., Szulc W. 2002. Zawartość azotu mineralnego w profilu glebowym w warunkach wieloletniego trwałego doświadczenia nawozowego. Nawozy i Nawożenie 1: 76 — 82.
Google Scholar

Trawczyński C. 2001. Wpływ opadów oraz zróżnicowanego nawożenia ziemniaka azotem na zawartość N-mineralnego w glebie. Biul. IHAR 217: 177 — 185.
Google Scholar

Trawczyński C. 2004. Zależność między dawką azotu a plonem odmian ziemniaka. Biul. IHAR 232: 131 — 140.
Google Scholar

Vos. J., Mackerron D.K.L. 2000. Basic concepts of the management of supply of nitrogen and water in potato production in: Management of nitrogen and water in potato production. Haverkart A. J., Mackerron D. K. L. (eds). Wageningen Pers, Wageningen: 136 — 154.
Google Scholar

Wierzbicka A., Lis B. 2002. Optymalizacja nawożenia azotem wczesnych odmian ziemniaka. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 489: 203 — 212.
Google Scholar

Wierzejska-Bujakowska A. 1996. Maksymalne biologicznie dawki azotu dla 22 odmian ziemniaka i ich zmiana pod wpływem ochrony przed zarazą ziemniaka (Phytophthora infestans (Mont) de Bary). Biul. Inst. Ziemn. 46: 51 — 62.
Google Scholar


Published
2007-12-31

Cited by

Trawczyński, C. (2007) “The influence of nitrogen fertilization on potato yielding, content of nitrates in tubers and mineral nitrogen in the soil”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (246), pp. 83–93. doi: 10.37317/biul-2007-0008.

Authors

Cezary Trawczyński 
c.trawczynski@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin Poland

Statistics

Abstract views: 151
PDF downloads: 22


License

Copyright (c) 2007 Cezary Trawczyński

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>