Odmianowe i środowiskowe zróżnicowanie zawartości glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka

Cezary Trawczyński

c.trawczynski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Anna Wierzbicka


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Abstrakt

Celem badań polowych przeprowadzonych w latach 2006–2009 było określenie zawartości glikoalkaloidów w bulwach nowych odmian ziemniaka (bardzo wczesne — Impala, Miłek, Velox, wczesne — Augusta, Ewelina, Nora, Oman, średnio wczesne — Elanda, Marlen, Meridian, średnio późna — Roko, późne – Medea, Kuras, Pokusa) z uwzględnieniem warunków klimatycznych w okresie wegetacji. Badania przeprowadzono na glebie lekkiej, nawożonej organicznie słomą i międzyplonem gorczycy białej. Nawożenie mineralne stosowano w dawce: 100 kg N∙ha-1, 39,2 kg P∙ha-1, 99,6 kg K∙ha-1. Sumaryczną zawartość glikoalkaloidów (cTGA) oznaczono kolorymetryczną metodą Bergersa. Stwierdzono, że zawartość glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka w większym stopniu różnicowana była przez czynnik genetyczny-odmiany (50%) niż czynnik środowiskowy — warunki klimatyczne w latach (27%). Zawartość glikoalkaloidów wahała się od 29 mg·kg-1 w odmianie Impala do 134 mg·kg-1w bulwach odmiany Kuras. W roku 2007 o dużej ilości opadów i niskiej temperaturze powietrza w okresie wegetacji stwierdzono największą zawartość glikoalkaloidów w bulwach.


Słowa kluczowe:

glikoalkaloidy, lata uprawy, odmiany, ziemniak

Bergers W. W. A. 1980. A rapid quantitative assay for solanidine glycoalkaloids in potatoes and industrial potatoprotein. Potato Res. 23: 105 — 110.
Google Scholar

Beukema H. P., Van Der Zaag D. E. 1990. Introduction to potato production. Pudoc Wageningen: 121 — 123.
Google Scholar

Bushway R. J. 1983. Alpha-chaconine and alpha-solanine content of potato peels and potato peel products. J. Food Sci. 48: 84 — 86.
Google Scholar

Dale M. F. B., Griffiths D. W., Bain H., Tood D. 1993. Glycoalkaloid increase in Solanum tuberosum on exposure to light. Ann. Appl. Biol. 121: 411 — 418.
Google Scholar

Friedman M., Dao L. 1992. Distribution of glycoalkaloids in potato plants and commercial potato products. J. Agric. Food. Chem. 40: 419 — 423.
Google Scholar

Friedman M., McDonald G. M. 1997. Potato glycoalkaloids: chemistry, analysis, safety and plant physiology. Crit. Rev. Plant Sci. 16: 103.
Google Scholar

Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. 1995. Nitrate and glycoalkaloid concentration and potato tubers during the vegetation and storage period. Joint Meeting Agronomy and Utilization Sections of EAPR. Abstract of papers, Vila Real, Portugalia, 24-30 VII 1995: 50 — 51.
Google Scholar

Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. 2000. Wpływ stresu wywołanego działaniem światła i uszkodzeń mechanicznych na akumulację glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 469: 285 — 292.
Google Scholar

Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. 2001. Wpływ genotypu na akumulację glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka wywołaną działaniem uszkodzeń mechanicznych i światła. Roczn. PZH 52 (2): 139 — 144.
Google Scholar

Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. 2002. Czynniki wpływające na akumulację glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 489: 283 — 290.
Google Scholar

Gregory P. 1984. Glycoalkaloid composition of potatoes: diversity and biological implications. Amer. Potato J. 61 (3): 115 — 122.
Google Scholar

Griffiths D. W., Dale M. F. B., Bain H. 1994. The effect of cultivar, maturity and storage on photo-induced changes in the total glycoalkaloids and chlorophyll contents of potatoes. Plant Sci. 98: 103.
Google Scholar

Lachman J., Hamouz K., Orsak M., Pivec V. 2001. Potato glycoalkaloids and their significance in plant protection and human nutrition-review. Rostlinna Vyroba 47 (4): 181 — 191.
Google Scholar

Mazurczyk W. 1988. Zmiany zawartości glikoalkaloidów w dojrzałych bulwach ziemniaka, zależnie od odmiany oraz wybranych czynników agrotechnicznych. Ziemniak: 29-43.
Google Scholar

Mazurczyk W., Lis B. 2000. Zawartość azotanów i glikoalkaloidów w dojrzałych bulwach ziemniaka jadalnego. Roczn. PZH 51(1): 37 — 41.
Google Scholar

Nitthammyong A., Vonable J. H., Wheeler R.M., Tibbitts T. W. 1999. Glycoalkaloids in potato tubers grown under controlled environments. Am. J. Potato Res. 76: 337 — 343.
Google Scholar

Olsson K. 1986. The influence of genotype on the effects of impact damage on the accumulation of glycoalkaloids in potato tubers. Potato Res. 29: 1 — 12.
Google Scholar

Papathanasiou F., Mitchell S. H., Harvey B. M. R. 1998. Glycoalkaloid accumulation during tuber development of early potato cultivars. Potato Res. 41: 117 — 125.
Google Scholar

Percival G., Dixon G. R. 1994. Glycoalkaloid concentration of potato tubers following continuous illumination. J. Sci. Food Agric. 66: 139 — 144.
Google Scholar

Percival G., Dixon G. R., Sword A. 1996. Glycoalkaloid concentration of potato tubers following exposure to daylight. J. Sci. Food Agric. 71: 5.
Google Scholar

Sinden S. L., Sanford I.I., Webb R. E. 1984. Genetic and environmental control of potato glycoalkaloids. Am. Potato J. 61: 141 — 156.
Google Scholar

Wroniak J., Mazurczyk W. 2006. Odmianowe zróżnicowanie zawartości glikoalkaloidów w zależności od przeciętnej masy bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 511: 189 — 195.
Google Scholar

Zrust J. 1997. The glycoalkaloid content in potato tubers as affected by cultivation technology and mechanical damage. Rostlinna Vyroba 43: 509 — 515.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/29/2011

Cited By / Share

Trawczyński, C. i Wierzbicka, A. (2011) „Odmianowe i środowiskowe zróżnicowanie zawartości glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (262), s. 119–126. doi: 10.37317/biul-2011-0011.

Autorzy

Cezary Trawczyński 
c.trawczynski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie Poland

Autorzy

Anna Wierzbicka 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie Poland

Statystyki

Abstract views: 439
PDF downloads: 35


Licencja

Prawa autorskie (c) 2011 Cezary Trawczyński, Anna Wierzbicka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>