Seed purity of winter cereals and botanical composition of other seeds occurring in grain used for sowing on farms

Dagmara Pacoń

d.pacon@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-3619-9424

Abstract

The quality of winter cereal seeds sown in 2018-2019 on farms located in the Mazovia Province was assessed based on laboratory analyses of the seed purity and content of other seeds. The share of samples meeting the requirements for certified seed material in wheat and triticale was small and ranged from 6% to 13%. However, in the case of rye, each of the tested samples would be disqualified. In both years of the study, exceeding the permissible content of seeds of species other than cereals would result in the rejection of more samples of rye and wheat than the content of grains of other cereals. The opposite situation was observed in triticale. The tested grain samples were observed aslo seeds weed limited in the ordinance. The largest number of samples in which the permissible content was exceeded occurred in winter rye in 2019, with as many as 29% of samples containing more than 3 seeds of field cockle (Agrostemma githago L.).


Keywords:

seed purity, other seeds, cereals

Bohne, B., Dietze, P. (2008). Rośliny trujące 170 gatunków roślin ozdobnych i dziko rosnących. Bellona Spółka Akcyjna, Warszawa: 17.
Google Scholar

Brzozowska, I., Brzozowski, J. (2011). Effectiveness of weed control and the yield of winter triticale depending on the tending method and nitrogen fertilization. Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura. 10(4): 25-33.
Google Scholar

COBORU (2011-2020). Zboża ozime – jęczmień, pszenica, pszenżyto, żyto. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych.
Google Scholar

Duer, I., Feledyn-Szewczyk, B., (2003). Skład gatunkowy i biomasa chwastów występujących w pszenicy ozimej uprawianej w różnych systemach produkcji oraz ich udział w pobieraniu składników mineralnych z gleby. Pamiętnik Puławski. 134: 65-77.
Google Scholar

European Commission. Dostęp: 25.03.2024. https://agridata.ec.europa.eu/extensions/DashboardCereals/CerealsProduction.html
Google Scholar

Fahad, S., Hussain, S., Chauhan, B., S., Saud, S., Wu, C., Hassan, S., Tanveer, M., Jan, A., Huang, J. (2015). Weed growth and crop yield loss in wheat as influenced by row spacing and weed emergence times. Crop Protection. 71: 101-108. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cropro.2015.02.005
Google Scholar

Gharde, Y., Singh, P., K., Dubey, R., P., Gupta, P., K. (2018). Assessment of yield and economic losses in agriculture due to weed in India. Crop Protection. 107: 12-18. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cropro.2018.01.007
Google Scholar

GUS. (2011-2020). Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
Google Scholar

Hofmeijer, M., A., J., Krauss, M., Berner, A., Peigné, J., Mäder, P., Armengot, L. (2019). Effects of reduced tillage on weed pressure, nitrogen availability and winter wheat yields under organic management. Agronomy. 9(4): 180. https://www.mdpi.com/2073-4395/9/4/180 DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy9040180
Google Scholar

Hussain, S., Khaliq, A., Bajwa, A., A., Matloob, A., Areeb, A., Ashref, U., Hafeez, A., Imran, M. (2017). Crop growth and yield losses in wheat due to little seed Canary Grass infestation differ with weed densities and changes in environment. Planta daninha. 35: 1-15. DOI: https://doi.org/10.1590/s0100-83582017350100073
Google Scholar

ISTA. (2018-2019). International Rules for Seed Testing.
Google Scholar

Jaczewska-Kalicka, A. (2007). Kierunki zmian produkcji zbóż w Polsce po integracji z Unią Europejską. Zeszyty Naukowe SGGW. Problemy Rolnictwa Światowego 2(17): 57-62. DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2007.2.19
Google Scholar

Judzińska, A. (2006). Produkcja żywności pochodzenia roślinnego w Polsce na tle UE (sektor zbożowy, olejarski i cukrowniczy). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 8(2): 81-85.
Google Scholar

Khazaei, F., AghaAlikhani, M., Mobasser, S., Mokhtassi-Bidgoli, A., Asharin, H., Sadeghi, H. (2016). Evaluation of wheat (Triticum aestivum, L.) seed quality of certified seed and farm- saved seed in three provinces of Iran. Plant Breeding and Seed Science. 73: 99-115. DOI: https://doi.org/10.1515/plass-2016-0009
Google Scholar

Kieć, J. (2003). Konkurencyjność pszenżyta jarego w stosunku do owsa głuchego. Zeszyty Problemowe Postępu Nauk Rolniczych. 490: 105-111.
Google Scholar

Krasowicz, S. (2019). Regionalne zróżnicowanie uwarunkowań konkurencyjności polskiego rolnictwa. Studia i Raporty IUNG-PIB. Zeszyt 59(13): 93-108.
Google Scholar

Krasowicz, S., Madej, A. (2020). Organizacyjno-ekonomiczne uwarunkowania produkcji zbóż w różnych regionach Polski. Studia i Raporty IUNG-PIB. Zeszyt 62(16): 35-70.
Google Scholar

Kumar, S., Rana, S., S. Chander, R., Chander, N. (2013). Herbicide combinations for broad-spectrum weed control in wheat. Indian Journal of Weed Science. 45(1): 29–33.
Google Scholar

Lehoczky, E., Okumu Nelima, M., Szabó, R., Szalai, A., Nagy, P. (2011). Allelopathic effect of Bromusspp. and Loliumspp. shoot extraxts on some crops. Communica-tions in Agricultural and Applied Biological Sciences. 76(3): 537-544.
Google Scholar

Lisowska, M., Bombik, A., Rymuza, K., Ziemińska, J., Wyrzykowska, M. (2013). Stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego w wybranych gospodarstwach rolnych w rejonie Polski środkowo-wschodniej. Fragmenta Agronomica. 30(2): 112-122.
Google Scholar

Majchrzak, L. (2007). Kiełkowanie zbóż w warunkach sąsiedztwa ziarniaków Avena fatua L. i Festuca rubra L. – aspekt allelopatyczny. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin – Polonia E. 62(2): 185-192. DOI: https://doi.org/10.24326/as.2007.2.21
Google Scholar

Mikhailova, Z., I., Puchkova, E., P.; Martynova, O., V. (2020). Harmfulness of the aweed plant Cirsium arvense and spring wheat productivity after herbicides application. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science. 548: 042010. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/548/4/042010 DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/548/4/042010
Google Scholar

NIK. (2018). NIK o spółkach hodowli roślin. Dostęp: 13.11.2023. https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-spolkach-hodowli-roslin.html
Google Scholar

Oleksiak, T. (2002). Efekty hodowli pszenicy ozimej. Część I. Zmiany potencjału plonowania odmian. Biuletyn IHAR 223/224: 67-75.
Google Scholar

Oleksiak, T. (2023). Rynek nasion. [w:] Rynek środków Produkcji dla Rolnictwa. Red. Zalewski A. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
Google Scholar

Ponichtera, P. (2010). Ocena jakości materiału siewnego zbóż jarych przeznaczanych do siewu w gospodarstwach rolnych gminy Goworowo. Zeszyty Naukowe Ostroleckiego Towarzystwa Naukowego. 24: 113-122.
Google Scholar

Ponichtera, P., Lewicki, B. (2014). Charakterystyka materiału siewnego zbóż jarych w gminie Janów. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży. 56: 96-106.
Google Scholar

Prusiński, J., Jendrzejczak, E., Barca, K. (2013). Analiza wyników oceny wartości siewnej ziarna zbóż z plantacji nasiennych województwa pomorskiego w latach 2005-2010. Fragmenta Agronomica. 30(2): 123-133.
Google Scholar

Rola, H., Żurawski, H. (1988). Wpływ stopnia zachwaszczenia Apera spica-venti, Avena fatua, Anthemideae na zawartość azotu, fosforu i potasu w ziarnie pszenicy ozimej i jarej. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 349: 47-55.
Google Scholar

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 czerwca 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie terminów składania wniosków o dokonanie oceny polowej materiału siewnego poszczególnych grup roślin lub gatunków roślin rolniczych i warzywnych oraz szczegółowych wymagań w zakresie wytwarzania i jakości materiału siewnego tych roślin: Załącznik 3.
Google Scholar

Rudnicki, F., Jaskulski, D. (2006). Ocena wzajemnego oddziaływania konkurencyjnego pomiędzy roślinami uprawnymi a chwastami w łanach. Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura. 5: 45-52.
Google Scholar

Sharma, R., C., Duveiller, E. (2006). Spot blotch continues to cause substantial grain yield reductions under resource-limited farming conditions. J. Phytopathology. 154: 482–488. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.2006.01134.x
Google Scholar

Sułek, A., Jaśkiewicz, B. (2015). Regionalne zróżnicowanie produkcji pszenicy w Polsce. Roczniki Naukowe XVII(4): 308-331.
Google Scholar

Tandzi, N., L., Mutengwa, S., C. (2020). Factors affecting yield of crops [w:] Agronomy Climate Change & Food Security. Red. Amanullah. IntechOpen https://www.intechopen.com/chapters/70658
Google Scholar

Wicki, L., Dudek, H. (2009). Factors influencing productivity of cereals in Polish agriculture. Economic Science for Rural Development 20:79-88.
Google Scholar

Ziemińska, J., Wyrzykowska, M., Niewęgłowski, M. (2015). Jakość materiału siewnego pszenicy ozimej (Triticum aestivum) uprawianej w wybranych gospodarstwach w rejonie środkowo-wschodniej Polski. Fragmenta Agronomica. 32(4): 97-104.
Google Scholar


Published
2024-05-21

Cited by

Pacoń, D. (2024) “Seed purity of winter cereals and botanical composition of other seeds occurring in grain used for sowing on farms”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (301), pp. 35–44. doi: 10.37317/biul-2024-0004.

Authors

Dagmara Pacoń 
d.pacon@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Poland
https://orcid.org/0000-0002-3619-9424

Statistics

Abstract views: 130
PDF downloads: 55


License

Copyright (c) 2024 Dagmara Pacoń

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.