Estimation of oat grain quality on the basis of chemical composition

Wioletta Biel

dziekanat.biot@zut.edu.pl
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)

Krum Petkov


Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)

Robert Maciorowski


Zakład Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)

Zygmunt Nita


Hodowla Roślin Strzelce, Sp. z o.o. (Poland)

Izabela Jaskowska


Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)

Abstract

The grain harvested in the field experiment carried out in 2003 at Lipnik station was evaluated. The study included 7 objects: three dwarf strains of naked oat (STH 15944, STH 7091, STH 16316), two naked oat varieties (Akt, Polar) and husked var. Chwat. The naked oats contained more crude protein (20%) and crude fat (66%) than the covered form. The lower content of crude fibre and structural fibre fractions in naked oat grain make naked oats a valuable fodder for monogastric animals. Quality parameters of the dwarf oat strains were only sporadically poorer than those of the standard naked oat cvs Akt and Polar.


Keywords:

amino acid composition, basic chemical composition, fractions of dietary fibre, macroelements, naked oat

Barneveld R. J. Szarvas S. R., Barr A. R. 1998. The apparent ileal digestibility of amino acids and the digestible energy content of naked oats (Avena sativa cv. Bandicoot) fed to growing pigs. J. Sci. Food Agr. 76: 277 — 284. DOI: https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199802)76:2<277::AID-JSFA946>3.3.CO;2-R
Google Scholar

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 a. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych, Cz. I. Ogólna charakterystyka owsa. Białka, tłuszcze. Biul. IHAR 215: 209 — 222.
Google Scholar

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 b. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych, Cz. II. Polisacharydy i włókno pokarmowe, składniki mineralne, witaminy. Biul. IHAR 215: 223 — 237.
Google Scholar

Borecka-Jamro D., Tobiasz-Salach R. 1999. Ocena wartości gospodarczych nowych rodów owsa nagoziarnistego, uprawianego w województwie rzeszowskim. Żywność 1 (18) Supl.: 90 — 96.
Google Scholar

Brand T. S., Cruywagen C. W., Brandt D. A., Vijoen M., Burger W. W. 2003. Variation in the chemical composition, physical characteristics and energy values of cereals grains produced in the Western Cape area of South Africa. South Africa J. Anim. Sci. 33 (2): 117 — 126. DOI: https://doi.org/10.4314/sajas.v33i2.3765
Google Scholar

Brand T. S., van der Merve J. P. 1996. Naked oats (Avena nuda) as a substitute for maize in diets for weanling and grower — finisher pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 57: 139 — 147. DOI: https://doi.org/10.1016/0377-8401(95)00827-6
Google Scholar

Czubaszek A. 2003. Wybrane cechy fizyczne i skład chemiczny ziarna kilku odmian owsa. Biul. IHAR 229: 307 — 316.
Google Scholar

Fabijańska M., Kosieradzka I., Bekta M. 2003. Owies nagi w żywieniu trzody chlewnej i drobiu. Cz. I. Owies nagi w żywieniu tuczników. Biul. IHAR 229: 317 — 328.
Google Scholar

Fabijańska M., Kosieradzka I., Sokół J. L, Bekta M., Bobel B. 2002. Polskie odmiany zbóż nagoziarnistych w żywieniu zwierząt. Zesz. Nauk. PTZ Przegląd Hodowlany 60: 197 — 210.
Google Scholar

Givens D. I., Davies T. W., Laverick R. M. 2004. Effect of variety, nitrogen fertiliser and various agronomic factors on the nutritive value of husked and naked oats grain. Anim. Feed Sci. Tech. 113: 169 — 181. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2003.11.009
Google Scholar

Kwalczyk J., Żebrowska T. 1997. Włókno w żywieniu przeżuwaczy. W: Włókno pokarmowe — skład chemiczny i biologiczne działanie. Mat. Konf. Nauk. Radzików: 119 — 127.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z. 2000. Owies nagi — agrotechnika, wartość użytkowa i perspektywy uprawy. Biul. Inf. JUNG. 12: 33 — 37.
Google Scholar

Maciejewicz-Ryś J., Sokół J. 1999. Wartość pokarmowa ziarna owsa oplewionego (Avena sativa L.) i nagoziarnistego (A. sativa var. nuda). Żywność, Technologia, Jakość 1 (18). Supl. 273 — 277.
Google Scholar

Nita Z. T. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywność. 1 (18). Supl. 186 — 191.
Google Scholar

Nita Z., Werwińska K. 2003. Efekt zastosowania genów karłowatości w owsie. Konferencja Naukowa „Nauka w hodowli zbóż”, Zakopane 27–31 styczeń 2003 r, poster.
Google Scholar

Pawlik I. 1972. Oznaczanie zawartości metioniny w niektórych materiałach paszowych. Biul. Cent. Stacji Oceny Pasz. Czechnica 2: 39 — 42.
Google Scholar

Petkov K., Piech M., Lubowicki R., Łukaszewski Z., Jaskowska I., Biel W. 2001. Ocena wartości pokarmowej ziarna owsa nieoplewionego i oplewionego w żywieniu trzody chlewnej. Rocz. Nauk. Zootech. 28 (2): 165 — 173.
Google Scholar

Piech M., Petkov K., Maciorowski R. 2003. Plon ziarna i składników pokarmowych owsa nieoplewionego i oplewionego uprawianego przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Biul. IHAR 229: 103 — 113.
Google Scholar

Skibniewska T., Kakowska-Lipińska J. 1970. Oznaczanie tryptofanu w produktach spożywczych. Rocz. PZH. 21. 3: 303 — 310.
Google Scholar

Skulmowski J., 1974. Metody określania składu pasz i ich jakości. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Van Soest P. J. 1963. Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. Preparation a fiber residues of low nitrogen content. J. A. O. A. C. 46, 5. DOI: https://doi.org/10.1093/jaoac/46.5.825
Google Scholar

Van Soest P. J. 1967. Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. Determination of plant cell wall constituents. J. A. O. A. C. 50, 50. DOI: https://doi.org/10.1093/jaoac/50.1.50
Google Scholar


Published
2006-03-31

Cited by

Biel, W. (2006) “Estimation of oat grain quality on the basis of chemical composition”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (239), pp. 205–211. doi: 10.37317/biul-2006-0090.

Authors

Wioletta Biel 
dziekanat.biot@zut.edu.pl
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland

Authors

Krum Petkov 

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland

Authors

Robert Maciorowski 

Zakład Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland

Authors

Zygmunt Nita 

Hodowla Roślin Strzelce, Sp. z o.o. Poland

Authors

Izabela Jaskowska 

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland

Statistics

Abstract views: 31
PDF downloads: 9


License

Copyright (c) 2006 Wioletta Biel, Krum Petkov, Robert Maciorowski, Zygmunt Nita, Izabela Jaskowska

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>