Zróżnicowanie cech jakościowych wybranych genotypów orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta L.)

Hanna Sulewska

agro@up.poznan.pl
Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Zygmunt Nita


Hodowla Roślin Strzelce sp. z o.o., Strzelce (Poland)

Andrzej Kruczek


Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

Doświadczenie polowe przeprowadzono metodą losowanych bloków w latach 2001–2003 w ZDD Swadzim k/Poznania. Celem pracy była ocena zróżnicowania parametrów jakościowych ziarna 20 genotypów orkiszu pszennego oraz wskazanie form wyróżniających się pod tym względem. Badane genotypy orkiszu wyraźnie różniły się pod względem badanych cech jakościowych ziarna. Najwyższą zawartością białka ogółem charakteryzowały się rody HTRI 4473 oraz HTRI 9631, a najniższą genotypy 001950 — Radzików, Osterreischer Burgdorf oraz Spelt. inz Drogendijk. Największa zawartość glutenu wystąpiła u rodów HTRI 4473 oraz HTRI 9631, natomiast najmniejsza u Spelt. inz Drogendijk. Najwyższą wartość wskaźnika Zeleny’ego, około 30 ml stwierdzono u dwóch genotypów orkiszu Blauer Wi. Kolbendinkel i HTRI 4473. Niezależnie od przebiegu warunków pogodowych w obu latach rody HTRI 9631 i HTRI 4473 wyróżniały się wysoką wartością wypiekową wyrażoną wskaźnikiem RMT. Genotypy HTRI 9631 i HTRI 4473 cechowała wysoka zawartość białka i glutenu oraz najlepsza wartość wypiekowa.


Słowa kluczowe:

białko, gluten, orkisz pszenny, RMT, wskaźnik Zeleny’ego

Achremowicz B., Kulpa D., Mazurkiewicz J. 1999. Technologiczna ocena ziarna pszenic orkiszowych. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 360: 11 — 17.
Google Scholar

Baumgartel-Blaschke U. 1992. Dinkel für die neue deutsche Küche. DLG-Mitteilungen 106 (12): 44 — 47.
Google Scholar

Campbell K. G. 1997. Spelt agronomy, genetics and breeding. Plant Breeding Reviews 15: 188 — 213. DOI: https://doi.org/10.1002/9780470650097.ch6
Google Scholar

Dvočáček V., Čurn V., Moudrý J. 2002. Evaluation of amino acid content and composition in spelt wheat varieties. Cereal Research Commun. 30 (1–2): 187 — 193. DOI: https://doi.org/10.1007/BF03543407
Google Scholar

Grela E., Palys E., Günther K. D. 1993. Skład chemiczny i wartość odżywcza ziarna orkiszu (Triticum spelta) w żywieniu świń” Mat. z Symp. Proc. AR Lublin: 214 — 222.
Google Scholar

Moudrý J. 1999. Productivity of spelt wheat (Triticum spelta) spike. Scientia Agriculturae.
Google Scholar

Oliveira J. A. 2001. North Spanish emmer and spelt wheat landraces: agronomical and grain quality characteristic evaluation, FAO — IPGRI Issue No. 125: 16 — 20.
Google Scholar

Ostrowska D. 1993. Orkisz pszenny cennym surowcem piekarskim. Agrochemia 8: 11.
Google Scholar

Pałys E., Łabuda S. 1997. Yielding and elemental composition of spelt wheat grain and straw Rachis. Barley and Wheat Newsletter 1997, 16 (1/2): 67 — 70.
Google Scholar

Piergiovanni A. R., laghetti G., Perrino P. 1996. Characteristics of meal from hulled wheats (Triticum dicoccum and T. spelta L.): an evaluation of selected accessions. Cereal Chem. 73/6: 732 — 735.
Google Scholar

Ranhortra G. S., Gelroth J. A., Glaser B. K., Stallknecht G. F. 1996. Nutritional profile of three spelt wheat cultivars grown at five different locations. Cereal Chem. 73/5: 533 — 535.
Google Scholar

Reither E., Schmidt L., Werteker M., Berghofer E. 1999. Baking properties of spelt wheat varieties. XVII Conf. ICC 1999, Valencia, España, 6–9 June.
Google Scholar

Rüegger A., Winzeler H. 1993. Performance of spelt (Triticum spelta L.) and wheat (Triticum aestivum L.) at two contrasting environmental conditions. J. Agron. Crop Sci. 170: 289 — 295. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.1993.tb01088.x
Google Scholar

Stallknecht G. F., Gilbertson K. M., Ranney J. E. 1996. Alternative wheat cereals as food grains: einkorn, emmer, spelt, kamut, and triticale. Progress in New Crops. ASHS Press, Alexandria, VA. 3: 156 — 170.
Google Scholar

Waga J., Węgrzyn S., Boros D., Cygankiewicz A. 2002. Wykorzystanie orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta) do poprawy właściwości odżywczych pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare). Biul. IHAR 221: 3 — 16.
Google Scholar

Woźniak M. 2004. Cudowne zboże — orkisz. Cukiernictwo i Piekarstwo nr 5: 50 — 51.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2005

Cited By / Share

Sulewska, H., Nita, Z. i Kruczek, A. (2005) „Zróżnicowanie cech jakościowych wybranych genotypów orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta L.)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (235), s. 65–74. doi: 10.37317/biul-2005-0062.

Autorzy

Hanna Sulewska 
agro@up.poznan.pl
Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Zygmunt Nita 

Hodowla Roślin Strzelce sp. z o.o., Strzelce Poland

Autorzy

Andrzej Kruczek 

Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 21
PDF downloads: 9


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Hanna Sulewska, Zygmunt Nita, Andrzej Kruczek

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>