The effect of nitrogen fertilization on yielding of one naked and one husked oat cultivars

Aleksander Szmigiel

kszur@urk.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)

Andrzej Oleksy


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)

Abstract

The work presents effects of nitrogen treatment, dosed 0, 20, 40, 60, 80 and 100 kg N·ha-1, on yielding of two oat cultivars: Akt (naked) and Chwat (husked). The field experiment was conducted in 2001–2003 on a soil of very good wheat type. The phosphorus and potassium fertilization was 50 kg P2O5·ha-1 and 60 kg K2O·ha-1 and wheat was grown as a forecrop. The applied nitrogen fertilization increased grain yield of the husked oat from 4.84 (control) to 6.50 t·ha-1 at the dose of 100 kg·ha-1. The naked form yield increased from 3.20 t·ha-1 to 4.53 t·ha-1, respectively. The protein yield ranged between 292 and 621 kg·ha-1, depending on the N-dose and oat form. Protein content grew constantly with the increasing nitrogen doses, from 8.81% to 10.24% in the husked oat grain and from 10.90% to 14.17% in the naked form.


Keywords:

cultivars, grain yield, oat, nitrogen fertilization, protein content

Budzyński W., Wróbel E., Dubis B. 1999. Reakcja owsa nagiego na czynniki agrotechniczne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. PTTŻ Kraków, 1: 97 — 103.
Google Scholar

Dubis B., Budzyński W. 2003. Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na termin i gęstość siewu. Biul. IHAR 229: 139 — 146.
Google Scholar

Król M., Filipiak K. 1978. Wpływ nawożenia mineralnego na plonowanie odmian owsa na kompleksie żytnim słabym. Pam. Puł. 70: 83 — 90.
Google Scholar

Michalski T., Idziak R., Menzel L. 1999. Wpływ warunków pogodowych na plonowanie owsa. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. PTTŻ Kraków, 1: 46 — 52.
Google Scholar

Nita Z. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 186 — 192.
Google Scholar

Nowak K., Barczak B. 1991. Wpływ dawek nawożenia azotowego na jakoś białka ziarna owsa odmiany Markus. Zesz. Nauk. AR Kraków, 262, z. 34: 81 — 85.
Google Scholar

Panek K. 1992. Działanie i współdziałanie opadów na plonowanie owsa w różnych rejonach kraju. Biul. Inf. ATR Olsztyn, 33: 95 — 104.
Google Scholar

Petkov K., Piech M., Łukaszewski Z., Kowieska A. 1999. Porównanie składu chemicznego i wartości pokarmowej owsa nieoplewionego i oplewionego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. PTTŻ Kraków, 1: 253 — 259.
Google Scholar

Piech M., Maciorowski R., Petkov K. 2003. Plon ziarna i składników pokarmowych owsa nieoplewionego i oplewionego uprawianego przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Biul. IHAR 229: 103 — 114.
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 1999. Porównanie plonowania dwóch odmian owsa nieoplewionego z oplewionym przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. PTTŻ Kraków, 1: 137 — 141.
Google Scholar

Rudnicki F. 1995. Porównanie reakcji jęczmienia jarego i owsa na warunki opadowo-termiczne. Fragm. Agron. 3, 47: 21 — 32.
Google Scholar

Rudnicki F., Wasilewski P. 1993. Wpływ doboru gatunków i ilości opadów na wydajność jarych mieszanek zbożowych. Fragm. Agron. 4, 40: 95 — 96.
Google Scholar

Rudnicki F., Wasilewski P. 1999. Efekty uprawy mieszanek zbożowych z udziałem owsa nieoplewionego. Materiały z konferencji „Przyrodnicze i produkcyjne aspekty uprawy roślin w mieszankach”. Poznań, 2–3.12.1999: 102 — 103.
Google Scholar

Szafrański W. 1995. Wpływ poziomu i sposobu nawożenia azotowego na plonowanie wybranych odmian jęczmienia jarego i owsa w zróżnicowanych warunkach siedliskowych pogórza. Cz. I. Współczynnik zbioru i wysokość plonu ziarna. Zesz. Nauk. AR Kraków, 300, z. 32: 99 — 111.
Google Scholar

Szempliński W. 2003. Plonowanie nagich i oplewionych form owsa i jęczmienia jarego w siewie czystym i mieszanym. Biul. IHAR 229: 147 — 156.
Google Scholar

Ulmann L. 1988. Vliv vysevku a stupnovanych davok dusiku na vynos ovsa odrud David a Orlik. Rostl. Vyr., R. 34, Cies. 12: 1305 — 1313.
Google Scholar

Walens M. 2003. Wpływ nawożenia azotowego i gęstości siewu na wysokość i jakość plonu ziarna odmian owsa oplewionego i nagoziarnistego. Biul. IHAR 229: 115 — 124.
Google Scholar

Wróbel E. 1993. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i jakość białka ziarna jęczmienia jarego i owsa uprawianych na paszę. Zesz. Nauk. AR-T Olsztyn, 56: 3 — 52.
Google Scholar

Wróbel E., Budzyński W., Dubis B. 1999. Rolnicza, energetyczna i ekonomiczna efektywność uprawy owsa i jęczmienia jarego na glebie lekkiej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. PTTŻ Kraków, 1: 166 — 172.
Google Scholar

Wróbel E., Krajewski T., Krajewski W. 2003. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i strukturę plonu owsa oplewionego i nagoziarnistego. Biul. IHAR 229: 95 — 102.
Google Scholar


Published
2006-03-31

Cited by

Szmigiel, A. and Oleksy, A. (2006) “The effect of nitrogen fertilization on yielding of one naked and one husked oat cultivars”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (239), pp. 27–33. doi: 10.37317/biul-2006-0071.

Authors

Aleksander Szmigiel 
kszur@urk.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Krakowie Poland

Authors

Andrzej Oleksy 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Krakowie Poland

Statistics

Abstract views: 76
PDF downloads: 23


License

Copyright (c) 2006 Aleksander Szmigiel, Andrzej Oleksy

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)