Breeding of starch potato cultivars with high utility parameters

Leszek Styszko

kancelaria.uczelni@tu.koszalin.pl
Katedra Biologii Środowiskowej, Politechnika Koszalińska, Koszalin (Poland)

Abstract

The elaboration concerns the problem of starch potato cultivars breeding in Poland. The attention was paid to some agronomical features (starch content in tubers, starch yield and correlation between starch content and other features), storage durability and quality of starch potato (size of starch grains, chemical composition, darkening of raw tubers flesh and glicoalkaloids content).


Keywords:

potato, breeding, starch, yield, quality of starch

Chotkowski J., Turska E., Borys J. 2002. Kryteria doboru i charakterystyka skrobiowych odmian ziemniaka. W: Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych pod redakcją Jacka Chotkowskiego. Wydawnictwo „Wieś Jutra” Sp. z o.o. Warszawa: 74 — 85.
Google Scholar

Doering M. 1999. Neue Stärke aus Gen-Kartoffeln. Kartoffelbau 50. Jg (1/2): 48 — 49.
Google Scholar

Głuska A. 2002. Aktualny rejestr odmian ziemniaka. W: Podręcznik producenta ziemniaków. IHAR Jadwisin: 123 — 129.
Google Scholar

Haase N. U. 2000. Bringt eine gezielte Sortenauswahl Vorteile bei Stärkekartoffeln? Kartoffelbau, 51, 4: 170 — 173.
Google Scholar

Janicki J., Szebiotko K., Grześkowiak Zb., Piasecki M., Pioruński J. 1967. Badania nad przydatnością polskich odmian i rodów ziemniaka dla celów przemysłowych. Cz. I. Charakterystyka skrobi niektórych odmian i rodów ziemniaka w aspekcie przydatności jej dla celów przemysłowych. Hod. Rośl. Aklim., 11, z. 4: 455 — 471.
Google Scholar

Kamasa J., Borys J. 1991. Ocena wartości gospodarczej odmian ziemniaka w Polsce. W: Synteza materiałów wyjściowych dla hodowli ziemniaka — dorobek i perspektywa. Inst. Ziemn. Bonin, 1991: 127 — 131.
Google Scholar

Kamasa J. 2002. Ziemniak. W: Lista opisowa odmian 2002. Prac. zbior. red R. Szymczyk. Słupia Wielka 2002: 121 — 149.
Google Scholar

Kubicki K. 1972. Zasady przechowywania ziemniaków. PWRiL, Warszawa: 83 s.
Google Scholar

Leszczyński W. 2000. Kryteria oceny jakości ziemniaka konsumpcyjnego i skrobiowego. W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. Konf. Nauk. Polanica Zdrój, 8 — 11 maja 2000, Wrocław 2000: 41 — 49.
Google Scholar

Leszczyński W. 2001. Zróżnicowanie właściwości skrobi. Przemysł spożywczy 3, 38 — 39.
Google Scholar

Lewosz J. 1985. Wybrane zagadnienia z biochemii ziemniaka. W: Biologia ziemniaka. Red. W. Gabriel. PWN, Warszawa: 120 — 312.
Google Scholar

Pałasiński M. 1972. Ziemniak jako surowiec przemysłowy. W: Technologia przetwórstwa ziemniaczanego. Red. Fr. Nowotny. Wyd. Nauk.-Tech. Warszawa: 24 — 76.
Google Scholar

Prueffer B. 1966. Metodyka hodowli na poszczególne cechy gospodarcze. W: Hodowla ziemniaka. Pr. zb. red. K. Roguski. PWRiL, Warszawa, 1966: 202 — 236.
Google Scholar

Ratuszniak E. 1990. Problematyka hodowli ziemniaka odpornego na główne zgnilizny bulw. Bonin: 91 s.
Google Scholar

Roztropowicz S. 1993. Zasady uprawy ziemniaków skrobiowych do przerobu na krochmal. W: Produkcja ziemniaków. Technologia — Ekonomika — Marketing. I. Ziem. Bonin: 85 — 89.
Google Scholar

Simek J. 1974. Amylosegehalt in der Stärke von Kartoffelweltsortiment. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 159: 87 — 92.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 1996. Analiza trwałości przechowalniczej polskich odmian ziemniaka w 30 letnim cyklu badawczy. Genetyczno-hodowlane podstawy postępu biologicznego w produkcji ziemniaka. I. Ziemn., Bonin: 74.
Google Scholar

Styszko L. 2002. Kierunki hodowli ziemniaka skrobiowego. W: Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych pod redakcją Jacka Chotkowskiego. Wydawnictwo „Wieś Jutra” Sp. z o.o. Warszawa: 61 — 73.
Google Scholar

Styszko L., Ohanowicz T. 1998. Relacje pomiędzy ciemnieniem miąższu bulw surowych i gotowanych a odpornością odmian ziemniaka na patogeny. Progress in Plant Protection/ Postępy w Ochronie Roślin, Poznań, vol. 38 (2): 516 — 518.
Google Scholar

Styszko L., Kamasa J., Ohanowicz T. 1999. Relacje pomiędzy zawartością glikoalkaloidów w bulwach a odpornością odmian ziemniaka na ważniejsze patogeny i mątwika ziemniaczanego. Materiały VIII Ogólnopolskiego Zjazdu Naukowego „Hodowla roślin ogrodniczych u progu XXI wieku”. Lublin 3–5 luty 1999. AR Lublin t. 2: 467 — 470.
Google Scholar

Styszko L. Modzelewski T., Kamasa J., Majewski A. 2001. Relacje pomiędzy odpornością odmian ziemniaka na ważniejsze patogeny a zawartością skrobi w bulwach i jej plonem. Mat. XXXXI Sesji naukowej IOR Poznań: 647 — 469.
Google Scholar

Styszko L., Modzelewski T., Kamasa J., Majewski A. 2001. Relacje pomiędzy cechami morfologii bulw ziemniaka a zawartością skrobi w bulwach i jej plonem. Zesz. Nauk. AR Wrocław, seria Rolnictwo, LXXX, 415: 283 — 293.
Google Scholar

Świeżyński K. 1977. Hodowla ziemniaka. W: Hodowla i nasiennictwo ziemniaka. Gabriel W., Świeżyński K (red.) PWRiL Warszawa: 11 — 230.
Google Scholar

Walkowski A., Lewandowicz G. Fornal J. 1995. Tworzywa biodegradowalne na bazie surowców skrobiowych. Opakowanie, 3: 16 — 18.
Google Scholar


Published
2004-06-30

Cited by

Styszko, L. (2004) “Breeding of starch potato cultivars with high utility parameters”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (232), pp. 275–283. doi: 10.37317/biul-2004-0093.

Authors

Leszek Styszko 
kancelaria.uczelni@tu.koszalin.pl
Katedra Biologii Środowiskowej, Politechnika Koszalińska, Koszalin Poland

Statistics

Abstract views: 60
PDF downloads: 38


License

Copyright (c) 2004 Leszek Styszko

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.