Hodowla odmian ziemniaka skrobiowego o wysokich parametrach użytkowych
Leszek Styszko
kancelaria.uczelni@tu.koszalin.plKatedra Biologii Środowiskowej, Politechnika Koszalińska, Koszalin (Poland)
Abstrakt
Opracowanie dotyczy problematyki hodowli ziemniaka skrobiowego w Polsce. Zwrócono uwagę na cechy użytkowe (zawartość skrobi w bulwach, plon skrobi, współzależność pomiędzy zawartością skrobi a innymi cechami), trwałość przechowalniczą oraz na cechy jakości ziemniaka skrobiowego (wielkość ziaren skrobi, ich skład chemiczny, ciemnienie miąższu bulw surowych i zawartość glikoalkaloidów).
Słowa kluczowe:
ziemniak, hodowla, skrobia, plon, jakość skrobiBibliografia
Chotkowski J., Turska E., Borys J. 2002. Kryteria doboru i charakterystyka skrobiowych odmian ziemniaka. W: Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych pod redakcją Jacka Chotkowskiego. Wydawnictwo „Wieś Jutra” Sp. z o.o. Warszawa: 74 — 85.
Google Scholar
Doering M. 1999. Neue Stärke aus Gen-Kartoffeln. Kartoffelbau 50. Jg (1/2): 48 — 49.
Google Scholar
Głuska A. 2002. Aktualny rejestr odmian ziemniaka. W: Podręcznik producenta ziemniaków. IHAR Jadwisin: 123 — 129.
Google Scholar
Haase N. U. 2000. Bringt eine gezielte Sortenauswahl Vorteile bei Stärkekartoffeln? Kartoffelbau, 51, 4: 170 — 173.
Google Scholar
Janicki J., Szebiotko K., Grześkowiak Zb., Piasecki M., Pioruński J. 1967. Badania nad przydatnością polskich odmian i rodów ziemniaka dla celów przemysłowych. Cz. I. Charakterystyka skrobi niektórych odmian i rodów ziemniaka w aspekcie przydatności jej dla celów przemysłowych. Hod. Rośl. Aklim., 11, z. 4: 455 — 471.
Google Scholar
Kamasa J., Borys J. 1991. Ocena wartości gospodarczej odmian ziemniaka w Polsce. W: Synteza materiałów wyjściowych dla hodowli ziemniaka — dorobek i perspektywa. Inst. Ziemn. Bonin, 1991: 127 — 131.
Google Scholar
Kamasa J. 2002. Ziemniak. W: Lista opisowa odmian 2002. Prac. zbior. red R. Szymczyk. Słupia Wielka 2002: 121 — 149.
Google Scholar
Kubicki K. 1972. Zasady przechowywania ziemniaków. PWRiL, Warszawa: 83 s.
Google Scholar
Leszczyński W. 2000. Kryteria oceny jakości ziemniaka konsumpcyjnego i skrobiowego. W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. Konf. Nauk. Polanica Zdrój, 8 — 11 maja 2000, Wrocław 2000: 41 — 49.
Google Scholar
Leszczyński W. 2001. Zróżnicowanie właściwości skrobi. Przemysł spożywczy 3, 38 — 39.
Google Scholar
Lewosz J. 1985. Wybrane zagadnienia z biochemii ziemniaka. W: Biologia ziemniaka. Red. W. Gabriel. PWN, Warszawa: 120 — 312.
Google Scholar
Pałasiński M. 1972. Ziemniak jako surowiec przemysłowy. W: Technologia przetwórstwa ziemniaczanego. Red. Fr. Nowotny. Wyd. Nauk.-Tech. Warszawa: 24 — 76.
Google Scholar
Prueffer B. 1966. Metodyka hodowli na poszczególne cechy gospodarcze. W: Hodowla ziemniaka. Pr. zb. red. K. Roguski. PWRiL, Warszawa, 1966: 202 — 236.
Google Scholar
Ratuszniak E. 1990. Problematyka hodowli ziemniaka odpornego na główne zgnilizny bulw. Bonin: 91 s.
Google Scholar
Roztropowicz S. 1993. Zasady uprawy ziemniaków skrobiowych do przerobu na krochmal. W: Produkcja ziemniaków. Technologia — Ekonomika — Marketing. I. Ziem. Bonin: 85 — 89.
Google Scholar
Simek J. 1974. Amylosegehalt in der Stärke von Kartoffelweltsortiment. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 159: 87 — 92.
Google Scholar
Sowa-Niedziałkowska G. 1996. Analiza trwałości przechowalniczej polskich odmian ziemniaka w 30 letnim cyklu badawczy. Genetyczno-hodowlane podstawy postępu biologicznego w produkcji ziemniaka. I. Ziemn., Bonin: 74.
Google Scholar
Styszko L. 2002. Kierunki hodowli ziemniaka skrobiowego. W: Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych pod redakcją Jacka Chotkowskiego. Wydawnictwo „Wieś Jutra” Sp. z o.o. Warszawa: 61 — 73.
Google Scholar
Styszko L., Ohanowicz T. 1998. Relacje pomiędzy ciemnieniem miąższu bulw surowych i gotowanych a odpornością odmian ziemniaka na patogeny. Progress in Plant Protection/ Postępy w Ochronie Roślin, Poznań, vol. 38 (2): 516 — 518.
Google Scholar
Styszko L., Kamasa J., Ohanowicz T. 1999. Relacje pomiędzy zawartością glikoalkaloidów w bulwach a odpornością odmian ziemniaka na ważniejsze patogeny i mątwika ziemniaczanego. Materiały VIII Ogólnopolskiego Zjazdu Naukowego „Hodowla roślin ogrodniczych u progu XXI wieku”. Lublin 3–5 luty 1999. AR Lublin t. 2: 467 — 470.
Google Scholar
Styszko L. Modzelewski T., Kamasa J., Majewski A. 2001. Relacje pomiędzy odpornością odmian ziemniaka na ważniejsze patogeny a zawartością skrobi w bulwach i jej plonem. Mat. XXXXI Sesji naukowej IOR Poznań: 647 — 469.
Google Scholar
Styszko L., Modzelewski T., Kamasa J., Majewski A. 2001. Relacje pomiędzy cechami morfologii bulw ziemniaka a zawartością skrobi w bulwach i jej plonem. Zesz. Nauk. AR Wrocław, seria Rolnictwo, LXXX, 415: 283 — 293.
Google Scholar
Świeżyński K. 1977. Hodowla ziemniaka. W: Hodowla i nasiennictwo ziemniaka. Gabriel W., Świeżyński K (red.) PWRiL Warszawa: 11 — 230.
Google Scholar
Walkowski A., Lewandowicz G. Fornal J. 1995. Tworzywa biodegradowalne na bazie surowców skrobiowych. Opakowanie, 3: 16 — 18.
Google Scholar
Autorzy
Leszek Styszkokancelaria.uczelni@tu.koszalin.pl
Katedra Biologii Środowiskowej, Politechnika Koszalińska, Koszalin Poland
Statystyki
Abstract views: 60PDF downloads: 38
Licencja
Prawa autorskie (c) 2004 Leszek Styszko

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Leszek Styszko, Tomasz Modzelewski, Juliusz Kamasa, Adam Majewski, Relacje pomiędzy typem konsumpcyjnym (kulinarnym) a cechami morfologii bulw ziemniaka , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 226/227 (2003): Wydanie regularne








