The effect of the system of spring barley cultivation on the percentage changes of crude fibre fraction
Monika Michalak
dziekanat.nzb@up.lublin.plKatedra Chemii, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)
Ewa Makarska
Katedra Chemii, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)
Antoni Lipiec
Instytut Żywienia Zwierząt, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)
Marta Wesołowska-Trojanowska
Katedra Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)
Abstract
The grain of spring barley (cultivars Rodos, Rambo, Start) from a two — year field experiment was used to study the effect of the cultivation system (monoculture, crop rotation) on the content of factors limiting the feed value of grain, i.e. crude fibre and its fractions. It was found that the cultivation system and the year of plant harvesting effected the level of the antidietary factors. No significant differences between varieties were found in the content of the determined components. In the case of crop rotation an increase in crude fibre and all its fractions was observed.
Keywords:
cellulose (CEL), crop rotation, crude fibre (CF), hemicellulose (HCEL), lignin (ADL), monoculture, spring barleyReferences
Barowicz T., Janik A. 1999. Włókno pokarmowe a zawartość cholesterolu we krwi i mięsie świń. Trzoda chlewna. 4: 54 — 55.
Google Scholar
Bjergegaard Ch., Sørensen H., Sørensen S. 1997. Dietary fibres — important parts of high quality food and feeds. J. Anim. Feed Sci. 6: 145 — 161.
DOI: https://doi.org/10.22358/jafs/69513/1997
Google Scholar
Czembor H. J., Gacek E. 1987. Badania nad sposobami zwiększenia trwałości odporności genetycznej jęczmienia na mączniak i inne choroby. Biul. IHAR 163: 25 — 32.
Google Scholar
Gacek E. 1986. Zastosowanie mieszanin odmian do zwalczania mączniaka prawdziwego jęczmienia. Rocz. Nauk Rol. Ser. E, 16/2: 95 — 103.
Google Scholar
Gacek E., Czembor H., Nadziak J. 1997. Zastosowanie mieszanin odmian do poprawy zdrowotności oraz wysokości plonowania pszenicy ozimej. Biul. IHAR 201: 81 — 93.
Google Scholar
Gąsiorowski H. 1997. Jęczmień — chemia i technologia. PWR i L, Poznań.
Google Scholar
Kapica E., Rabos A. 1998. Włókno pokarmowe w żywieniu świń. Trzoda chlewna. 3: 18 — 22.
Google Scholar
Korniewicz A. 1997. Uwaga: zboża mają więcej włókna, a mniej białka i energii. Top Agrar Polska Mag. Nowocz. Roln. 10: 20 — 22.
Google Scholar
Lipiec A. 1989. Badania nad oceną zawartości włókna całkowitego i jego frakcji przy zastosowaniu różnych metod oznaczania oraz wykorzystaniem frakcji włókna do szacowania wartości energetycznej pasz dla przeżuwaczy. Rozprawy Naukowe 124 AR w Lublinie.
Google Scholar
Łacicowa B., Pięta D., Kiecana I. 1997. Grzyby powodujące choroby podsuszkowe jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) uprawianego w monokulturze z uwzględnieniem Aureobasidium pullulans (de Bary) Arnaud). Ann. UMCS Sect. EEE, vol. 5: 237 — 254.
Google Scholar
Makarska E., Praczyk M., Wesołowski M., Lipiec A. 2001. Wpływ systemu uprawy na zawartość składników ograniczających wartość paszową ziarna jęczmienia. Materiały XXXII Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Warszawa 6 –7. 09. 2001.
Google Scholar
Makarska E., Praczyk M., Wesołowski M. 2001. Zawartość pokarmowych pierwiastków mineralnych w ziarnie jęczmienia uprawianego w monokulturze i płodozmianie. Materiały VIII Międzynar. Zjazdu PTM, Nałęczów 20 – 22. 09. 2001.
Google Scholar
Newman R., Newman C. 1991. Barley as a food grain. Cereal Foods World. vol. 36: 800 — 805.
Google Scholar
Niedźwiadek T. Matyka S. 1993. Wartość pokarmowa głównych zbóż krajowych. Pasze Przemysł. 2: 3.
Google Scholar
Oscarsson M., Andersson R., Salomonsson A. C., Aman P. 1996. Chemical composition of barley samples focusing on dietary fibre components. J. Cereal Sci. 24: 161 — 170.
DOI: https://doi.org/10.1006/jcrs.1996.0049
Google Scholar
Pawłowski F., Wesołowski M. 1988. Rola odmiany oraz poziomu agrotechniki w plonowaniu jęczmienia jarego w monokulturze. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., z. 331: 93 — 99.
Google Scholar
Piesiewicz H., Bartnikowska E. 1997. Zboże i jego przetwory – kopalnia składników włókna pokarmowego. Przegl. Piek. i Cukier. 5: 3 — 6.
Google Scholar
Rakowska M. 1993. Podsumowanie prac, wykonanych w latach 1984–1992, nad czynnikami antyodżywczymi żyta. Biul. IHAR 187: 71 — 81.
Google Scholar
Saunders R., Betschart A. A. 1980. The significance of protein as a component of dietary fiber. Am. J. Clin. Nutr. 33: 960 — 961.
DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn/33.5.960
Google Scholar
Selvendran R., R. 1984. The plant cell wall as a source of dietary fiber: chemistry and structure, Am. J. Clin. Nutr. 39: 320 — 337.
DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn/39.2.320
Google Scholar
Urbanowski S., Piekarczyk M., Rajs T. 1999. Plonowanie jęczmienia jarego w zmianowaniu i monokulturze. Zesz. Nauk. ATR w Bydgoszczy. Zesz. 220, Rolnictwo 44: 279 — 284.
Google Scholar
Wesołowski M., Kwiatkowski C. 1997. Reakcja niektórych odmian jęczmienia jarego na uprawę w krótkotrwałej monokulturze. Fragm. Agron. 4: 36 — 42.
Google Scholar
Authors
Monika Michalakdziekanat.nzb@up.lublin.pl
Katedra Chemii, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland
Authors
Ewa MakarskaKatedra Chemii, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland
Authors
Antoni LipiecInstytut Żywienia Zwierząt, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland
Authors
Marta Wesołowska-TrojanowskaKatedra Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland
Statistics
Abstract views: 63PDF downloads: 18
License
Copyright (c) 2003 Monika Michalak, Ewa Makarska, Antoni Lipiec, Marta Wesołowska-Trojanowska

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Anna Ciołek, Ewa Makarska, The influence of chemical protection on antioxidant activity of polyphenols and tocopherols in hard wheat (Triticum durum Desf.) grains , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 231 (2004): Regular issue








