The influence of microstarters B and K on the volume and quality of potato tubers

Jerzy Osowski

j.osowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików (Poland)
http://orcid.org/0000-0002-4618-9991

Janusz Urbanowicz


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-9007-0333

Abstract

In the years 2016-2018, the IHAR-PIB Branch in Bonin assessed the effect of the application of micro 1 B and Micro 1 K micronutrient fertilizers as supplementary fertilization for basic fertilization for potatoes. The highest tuber yield was obtained for the combination in which the basic fertilization was additionally applied with Micro1K. In the plots where this set of fertilizers was applied, the highest increase in the total yield and the yield of large tubers (over 55 mm) suitable for processing was observed.


Keywords:

darkening of tubers, fertilizers, Micro 1 B, Micro 1 K, starch, yield

Bergman W. 1983. Erniihnmgsstorungen bei Kulturpflanzen, Veb Gustav Fischer Verlag Jena: 614 ss.
Google Scholar

Borówczak F. 2012. Nawadnianie ziemniaków. [W:] Produkcja i rynek ziemniaka. Red. Nauk. Jacek Chotkowski Wieś Jutra: 205−214.
Google Scholar

Brown P.H. 2004. Principles of micronutrient use. IFA International Symposium on Micronutrients, 23 – 25 II 2004, New Delhi, India: 12 ss.
Google Scholar

Chmura K., Dzieżyc H., Piotrowski M. 2013. Reakcja ziemniaków średnio wczesnych oraz średnio późnych na czynnik wodny w warunkach gleb kompleksów pszennych i żytnich. Infrastruktura i ekologia terenów wiejskich. Nr 2/I/2013: 103 – 113.
Google Scholar

Ciećko Z., Rogozińska I., Żołnowski A.C., Wyszkowski M. 2005. Oddziaływanie nawożenia potasem przy zróżnicowanych dawkach N i P na cechy kulinarne bulw ziemniaka. Biuletyn IHAR 237/238: 151−159.
Google Scholar

Czuba R. 2000. Mikroelementy we współczesnych systemach nawożenia. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 471: 161 – 169.
Google Scholar

Dzwonkowski, W. (2010). Perspektywy produkcji skrobi ziemniaczanej w Polsce. Ziemniak Polski,4: 3 – 7.
Google Scholar

Faber A., Fotyma M. 1988. Dolistne dokarmianie i ochrona roślin w świetle badań i doświadczeń praktyki rolniczej, w: Skuteczność działania wieloskładnikowych nawozów płynnych typu Wuxal. Mat. Sem. Nauk. IUNG Puławy: 155-169.
Google Scholar

Gabriel, W., Świeżyński, K. (1977). Hodowla i nasiennictwo ziemniaka. Warszawa, PWRiL, ISBN 83-09-00610-1.
Google Scholar

Grzyś E. 2004. Rola i znaczenie mikroelementów w żywieniu roślin. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 502: 89-99.
Google Scholar

Grzebisz W. 2011. Potas – system nawożenia. Wyd. „Prodruk” Poznań, ss 29.
Google Scholar

Grzebisz W., Hӓrdter R. 2006. Kizeryt w systemie nawożenia magnezem i siarką. [W:] ESTA® Kizeryt naturalny siarczan magnezu. K+S KALI GmbH, Agricultural Advisory Departament: 61−107.
Google Scholar

Grześkowiak A. 2013. Vademecum nawożenia czyli zbiór podstawowych, praktycznych informacji o nawożeniu. Grupa Azoty SA: 16−40.
Google Scholar

Imas P., Magen H. 2004. Chloride an essential micronutrient in crop management. IFA International Symposium on Micronutrients, 23 – 25 II 2004, New Delhi, India: 14 ss.
Google Scholar

Jabłoński, K. (2005). Wpływ nawożenia azotowego na plon i jakość bulw nowych odmian ziemniaka skrobiowego. Biuletyn IHAR 237/238, 143-149.
Google Scholar

Kołodziejczyk M. 2014. Wpływ warunków opadowo-termicznych na skład chemiczny oraz wybrane parametry jakości bulw średnio późnych i późnych odmian ziemniaka jadalnego. Annales Uniwersitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin VOL. LXIX (3) SECTIO E: 2−10.
Google Scholar

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Marks N., Krzysztofik B. 2005. Oddziaływanie rodzaju nawożenia i typu gleby na ciemnienie miąższu bulw średnio wczesnych odmian ziemniaka. Pam. Puł. 139, 65–74.
Google Scholar

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Kulig B., Oleksy A., Lepiarczyk A. 2013. Ocena plonowania, składu chemicznego i jakości bulw wybranych odmian ziemniaka skrobiowego. Inżynieria Rolnicza 2013 Z.3(146) T.2: 123 – 130.
Google Scholar

Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność, 4 (25) Supl.: 5−27.
Google Scholar

Osowski J., Erlichowski T., Urbanowicz J. 2017. Wpływ nawożenia potasem, magnezem i siarką na plonowanie, ciemnienie bulw surowych oraz występowanie alternariozy i ospowatości bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 34(1): 49−59.
Google Scholar

Puła J., Skowera B. 2004. Zmienność cech jakościowych bulw ziemniaka odmiany Mila uprawianego na glebie lekkiej w zależności od warunków pogodowych. Acta Agrophys. 3(2): 359−366.
Google Scholar

Roztropowicz S. 1997. Ogólne zasady uprawy ziemniaków [W:] Produkcja ziemniaków,
Google Scholar

Technologia – Ekonomika – Marketing (red. J. Chotkowski) Instytut Ziemniaka Bonin.
Google Scholar

Sawicka B. 2000. Wpływ technologii produkcji na jakość bulw ziemniaka. Pam. Puł. 120, 391–401.
Google Scholar

Stępień W., Rutkowska B., Szulc W. 2009 Wpływ stosowania różnych nawozów potasowych na plony i jakość roślin. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 538: 251−256.
Google Scholar

Stępień W., Mercik S., Sosulski T. 2005. Wpływ formy nawozu potasowego i sposobu nawożenia na plon i jakość roślin. Nawozy i nawożenie 3(24): 401−407.
Google Scholar

Styszko, L., Kamasa, J. (2006). Relacje pomiędzy odpornością odmian ziemniaka na patogeny a plonem skrobi w latach o różnym poziomie plonowania. Progres in Plant Protection / Postępy w Ochronie Roślin, 46(2), 512-516.
Google Scholar

Styszko, L., Modzelewski, T., Kamasa, J., Majewski, A. (2001). Relacje pomiędzy cechami morfologii bulw ziemniaka a zawartością skrobi w bulwach i jej plonem. Zeszyty Naukowe AR Wrocław, ser. Rolnictwo, 415, 283-293.
Google Scholar

Sznajder M., Tarant S. 2002. Ekonomika i rynek. [W:] Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych. Red. Nauk. Jacek Chotkowski Wieś Jutra: 7−15.
Google Scholar

Szewczuk C. 2009. Wpływ dokarmiania dolistnego na plon bulw ziemniaka. Annales UMCS,
Google Scholar

Agricultura, 64 (1): 7-12.
Google Scholar

Trawczyński C. 2005. Wykorzystanie potasu przez ziemniak w warunkach zróżnicowanego nawożenia. Fragmenta Agronomica 85: 591−599.
Google Scholar

Trawczyński C. 2012. Przygotowanie stanowiska i nawożenie ziemniaka. [W:] Produkcja i rynek ziemniaka. Red. Nauk. Jacek Chotkowski Wieś Jutra: 183−197.
Google Scholar

Trawczyński C., Prokop W. 2016. Plon i jakość bulw ziemniaka w zależności od
Google Scholar

zastosowanego nawożenia z wykorzystaniem doglebowych i dolistnych wieloskładnikowych
Google Scholar

preparatów nawozowych. Polish Journal of Agronomy 2016, 24, 23 – 29.
Google Scholar

Wierzbicka, A. (2011). Wybrane cechy jakości bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od nawadniania. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56(4), 203-207.
Google Scholar

Wierzbicka A., 2012. Wpływ odmiany, nawożenia azotem i terminu zbioru na zawartość suchej masy i skrobi w bulwach ziemniaków wczesnych. Fragm. Agron. 29(2), 134–142.
Google Scholar

Wojciechowski W., Lehmann A., Wacławowicz R. 2013. Reakcja odmian na uproszczenia w zmianowaniu. Fragm. Agron. 30(4): 181−188.
Google Scholar

Zarzecka K. 2006. Uprawa ziemniaka w Polsce warunkująca właściwą jakość plonu. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 511: 53-72.
Google Scholar


Published
2021-02-10

Cited by

Osowski, J. and Urbanowicz, J. . (2021) “The influence of microstarters B and K on the volume and quality of potato tubers”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (292), pp. 13–20. doi: 10.37317/biul-2020-0027.

Authors

Jerzy Osowski 
j.osowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików Poland
http://orcid.org/0000-0002-4618-9991

Authors

Janusz Urbanowicz 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0001-9007-0333

Statistics

Abstract views: 215
PDF downloads: 175 PDF downloads: 36


License

Copyright (c) 2021 Jerzy Osowski

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>