Selected quality traits of potato tubers in integrated and organic production systems

Artur Makarewicz

iro@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Anna Płaza


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Barbara Gąsiorowska


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Milena A. Królikowska


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Abstract

The work presents results of studies conducted in 2006–2009 to determine the effect of fertilization with undersown catch crops on the cooking quality characteristics of potato tubers in integrated and organic production systems. Two factors were examined in the experiment: fertilization with the following undersown catch crops (control without undersown catch crop, farmyard manure, white melilot, white melilot + westerwolds ryegrass, westerwolds ryegrass, white melilot applied as mulch, westerwolds ryegrass + white melilot applied as mulch, westerwolds ryegrass applied as mulch) as well as production system (integrated, organic). Table potatoes were cultivated immediately after fertilization with the undersown catch crops. Tuber samples were taken to determine raw flesh, after-cooking darkening and flavour. The effect of undersown catch crops on the aforementioned table potato characteristics was similar to the impact of farmyard manure. The flesh of raw and boiled organic tubers darkened significantly less than the flesh of tubers produced in the integrated system. On the contrary, the potato tubers produced in the integrated production system had better flavour in comparison with organic potatoes.


Keywords:

darkening of tubers, farmyard manure, mulch, potato, production system, undersown cath crops, taste

Ceglarek F., Płaza A., Buraczyńska D., Jabłońska-Ceglarek R. 1998. Alternatywne nawożenie organiczne ziemniaka jadalnego w makroregionie środkowo-wschodnim. Cz. II. Wartość odżywcza i konsumpcyjna ziemniaka. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, T. 113, Zesz. 2–3: 189 — 201.
Google Scholar

Danilčenko H., Trečiokaite-Jarine E. 2002. Wpływ ekologicznego i integrowanego systemu produkcji ziemniaków na skład chemiczny bulw i jakość otrzymanych produktów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 309 — 318.
Google Scholar

Ding C.K., Chachin K., Ueda Y., Wang C.Y. 2002. Inhibition of loquat enzymatic browning by sulfhydryl compounds. Food Chem. 76: 213 — 218.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2006. Ciemnienie enzymatyczne miazgi bulw ziemniaka w zależności od odmiany. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 579 — 584.
Google Scholar

Hamouz K., Lachman J., Dvořǎk P., Pivec V. 2005. The effect of ecological growing on the potatoes yields and quality. Plant Soil Environ. 51: 397 — 402.
Google Scholar

Kaaber L., Martinsen B.K., Brathen E., Shomer I. 2002. Browning inhibition and textural changes of pre-peeled potatoes caused by anaerobic conditions. Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie, 35 (6): 526 — 531.
Google Scholar

Płaza A., Ceglarek F., Królikowska M.A. 2010: The influence of intercrops and farmyard manure fertilization in changeable weather conditions on consumption value of potato tubers. J. Centr. Europ. Agric. 11 (1): 47 — 54.
Google Scholar

Różyło K. 2002. Wstępna ocena walorów konsumpcyjnych odmiany Irga różnie nawożonej na glebie lekkiej i ciężkiej. Mat. konf. nauk. nt. „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. Perspektywy ekologicznej produkcji ziemniaka w Polsce”, AR Wrocław: 97 — 98.
Google Scholar

Sawicka B. 1991. Próba ustalenia niektórych czynników środowiska i zabiegów agrotechnicznych na ciemnienie miąższu bulw ziemniaka. Biul. IHAR 179: 67 — 75.
Google Scholar

Sawicka B. 2000. Wpływ technologii produkcji na jakość bulw ziemniaka. Pam. Puł. 120: 391 — 401.
Google Scholar

Sawicka B.,, Kuś J. 2002. Zmienność składu chemicznego bulw ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 273 — 282.
Google Scholar

Sawicka B., Kuś J., Barbaś P. 2006. Ciemnienie miąższu bulw ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu uprawy. Pam. Puł. 142: 445 — 457.
Google Scholar

Warman P. R., Havard K. A. 1998. Yield, vitamin and mineral contents of organically and conventionally grown potatoes and seed corn. Agric. Eco. Env. 68 (3): 207 — 216.
Google Scholar

Zarzyńska K., Goliszewski W. 2006. Uprawa ziemniaka w systemie ekologicznym i integrowanym a jakość plonu bulw. Pam. Puł. 142: 617 — 626.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000. Wpływ warunków w czasie wegetacji oraz temperatury przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. Biul. IHAR 213: 239 — 251.
Google Scholar


Published
2014-09-30

Cited by

Makarewicz, A. (2014) “Selected quality traits of potato tubers in integrated and organic production systems”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (273), pp. 73–82. doi: 10.37317/biul-2014-0019.

Authors

Artur Makarewicz 
iro@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Authors

Anna Płaza 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Authors

Barbara Gąsiorowska 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Authors

Milena A. Królikowska 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Statistics

Abstract views: 58
PDF downloads: 46


License

Copyright (c) 2014 Artur Makarewicz, Anna Płaza, Barbara Gąsiorowska, Milena A. Królikowska

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2