Wybrane właściwości fizyczne niskoacetylowanej skrobi estryfikowanej kwasem oleinowym

Tomasz Boruczkowski

wbinoz@upwr.edu.pl
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Hanna Boruczkowska


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Maciej Bienkiewicz


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Wioletta Dróżdż


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Ewa Tomaszewska-Ciosk


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Piotr Regiec


Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Abstrakt

W niniejszej pracy przeprowadzono enzymatyczną estryfikację skrobi niskoacetylowanej kwasem tłuszczowym z użyciem enzymów w środowisku rozpuszczalnika organicznego. Analizom zostały poddane zarówno substancje wyjściowe jak i produkty powstałe w reakcji estryfikacji. W wyniku reakcji estryfikacji przy zastosowaniu lipazy z drożdży Candida antarctica oraz dwóch wyodrębnionych na drodze przemysłowej frakcji tego enzymu (A i B) powstały 3 estry skrobi acetylowanej i kwasu oleinowego Ich stopień podstawienia oznaczony za pomocą analizy spektrum 1HNMR wynosił od 0,07 do 0,12 i był zależny od frakcji zastosowanego enzymu. Analiza termiczna przy użyciu różnicowego kalorymetru skaningowego wykazała, że ciepło właściwe przemiany fazowej produktów estryfikacji było wyższe niż ciepło właściwe przemiany fazowej skrobi acetylowanych. Istotny wpływ na zbadane właściwości fizyczne otrzymanych związków miał stopień acetylacji skrobi.

Instytucje finansujące

Praca wykonana w ramach grantu MNiSW, umowa nr 2338/B/P01/2009/36 o realizację projektu badawczego nr NN312233836

Słowa kluczowe:

estryfikacja, kwas oleinowy, lipaza, skrobia

Adamczak M., Bednarski W. 2004. Enhanced activity of intercellular lipases from Rhizomucor miehei and Yarrovia lipolytica by immobilization on biomass support particles. Process Biochemistry: 39: 1347 — 1361.
Google Scholar

Bello-Pérez L. A., Agama-Acevedo E., Zamudio-Flores P. B., Mendez-Montealvo, G., Rodriguez-Ambriz, S. L. 2010. Effect of low and high acetylation degree in the morphological, physicochemical and structural characteristics of barley starch. LWT — Food Science and Technology, Vol. 43, Issue: 9: 1434 — 1440.
Google Scholar

Bornscheuer U. T., Kazalauskas R. J. 1999. Hydrolyses in organic synthesis: region- and steroselective biotransformation. Wiley-VCH, Weinheim.
Google Scholar

Boruczkowska H., Leszczyński W., Boruczkowski T., Drożdż W., Żołnierczyk A. 2008. Wpływ zastosowanego rozpuszczalnika organicznego na stopień podstawienia skrobi i jej pochodnych kwasem laurynowym. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych: 530: 459 — 468.
Google Scholar

Dubreucq E., Ducret A., Lortie R. 2000. Optimization of lipase-catalyzed sorbitol monoester synthesis in organic medium. Journal of Surfactants and Detergents: 3: 327 — 333.
Google Scholar

Degn P., Zimmermann W. 2001. Optimization of carbohydrate fatty acid ester synthesis in organic media by lipase from Candida antarctica. Biotechnology and Bioengineering: 74: 483 — 634.
Google Scholar

Elomaa M., Asplund T., Soininen P., Laatikainen R., Peltonen S., Hyvarinen S., Urtti A. 2004. Determination of the degree of substitution of acetylated starch by hydrolysis, 1HNMR and TGA/IR. Carbohydrate Polymers: 57: 261 — 267.
Google Scholar

Fortuna T., Różnowski J. 2002. Skrobie modyfikowane chemicznie, ich właściwości i zastosowanie. Żywność: 2 (31): 16 — 29.
Google Scholar

Hui C., Kun X., Xiuli W., Qiang C., Donghua X., Chunlei S., Wende Z., Pixin W. 2008. Effect of acetylation on the properties of corn starch. Food Chemistry: 106: 923 — 928.
Google Scholar

Kapuśniak J., Siemion P. 2007. Thermal reactions of starch with long-chain unsaturated fatty acids. Part 2. Linoleic acid. Journal of Food Engineering: 78: 323 — 332.
Google Scholar

Kennedy J. F., Kumar H., Panesar P. S., Marwaha S. S., Goyal R., Parmar A., Kaur S. 2006. Enzyme-catalyzed regioselective synthesis of sugar esters and related compounds. Journal of Chemical technology and Biotechnology: 81: 866 — 876.
Google Scholar

Kołakowski E. W., Bielecki S. 2005. Enzymatyczne modyfikacja składników żywności. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie.
Google Scholar

Leszczyński W. 2006. Zastosowanie skrobi modyfikowanych w przemyśle spożywczym (cz. I). Przegląd piekarski i cukierniczy: 5: 54 — 56.
Google Scholar

Leszczyński W. 2006. Zastosowanie skrobi modyfikowanych w przemyśle spożywczym (cz. II). Skrobie chemicznie modyfikowane. Przegląd piekarski i cukierniczy: 6: 6 — 8.
Google Scholar

Lortie R. 1997. Enzyme catalyzed esterification. Biotechnology Advances: 15: 1 — 15.
Google Scholar

Rajan A., Abraham T. E. 2006. Enzymatic modification of cassava starch by bacterial lipase. Bioprocess and Biosystems Engineering: 29: 65 — 71.
Google Scholar

Rajan A., Sudha J. D., Abraham T. E. 2008. Enzymatic modification of cassava starch by fungal lipase. Industrial Crops and Products: 27: 50 — 59.
Google Scholar

Saxena R. K., Sheoran A., Giri B., Davidson S. 2003. Purification strategies for microbial lipases. Journal of Microbiological Methods: 52: 1 — 18.
Google Scholar

Seino H., Uchibor T., Nishitani T., Inamasu S. 1984. Enzymatic synthesis of carbohydrate esters of fatty acid (I) esterification of sucrose, glucose, fructose and sorbitol. Journal of the American Oil Chemists' Society: 61: 1761 — 1765.
Google Scholar

Singh N., Chawla D., Singh J. 2004. Influence of acetic anhydride on physicochemical, morphological and thermal properties of corn and potato starch. Food Chemistry: 86: 601 — 608.
Google Scholar

Tsitsimpikou C., Daflos H., Kolisis F. N. 1997. Comparative studies on the sugar esters synthesis catalysed by Candida Antarctica and Candida rugosa lipases hexane. Journal of Molecular Catalysis: 3: 189 — 192.
Google Scholar

Ward O. P., Fang J., Li Z. 1997. Lipase-catalyzed synthesis of a sugar ester containing arachidonic acid. Enzyme and Microbial Technology: 20: 52 — 56.
Google Scholar

Yan H., Zhengbiao G. U. 2010. Morphology of modified starches prepared by different methods. Food Research International: 43: 767 — 772.
Google Scholar

Ye R., Pyo S. H., Hayes D. G. 2010. Lipase-catalyzed synthesis of saccharide-fatty acid esters using suspensions of saccharide crystals in solvent-free media. Journal of the American Oil Chemists’ Society: 87: 281 — 293.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Boruczkowski, T. (2012) „Wybrane właściwości fizyczne niskoacetylowanej skrobi estryfikowanej kwasem oleinowym”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 191–203. doi: 10.37317/biul-2012-0019.

Autorzy

Tomasz Boruczkowski 
wbinoz@upwr.edu.pl
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Hanna Boruczkowska 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Maciej Bienkiewicz 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Wioletta Dróżdż 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Ewa Tomaszewska-Ciosk 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Piotr Regiec 

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Statystyki

Abstract views: 46
PDF downloads: 49


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Tomasz Boruczkowski, Hanna Boruczkowska, Maciej Bienkiewicz, Wioletta Dróżdż, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Piotr Regiec

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.