Wpływ zasiewów mieszanych i czystych pszenicy ozimej na występowanie mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f. sp. tritici) i szkodników zbóż oraz plonowanie

Felicyta Walczak

sekretariat@iorpib.poznan.pl
Instytut Ochrony Roślin — PIB, Poznań (Poland)

Anna Tratwal


Instytut Ochrony Roślin — PIB, Poznań (Poland)

Kamila Rosiak


Instytut Ochrony Roślin — PIB, Poznań (Poland)

Abstrakt

W ostatnich latach w Polsce ponad 70% ogólnej powierzchni upraw rolniczych stanowią zboża, a najczęściej uprawianym gatunkiem jest pszenica ozima i jara. Często są to duże areały, kilkunasto-, a niekiedy kilkusethektarowe, obsiane rok po roku tym samym gatunkiem zboża lub nawet tą samą odmianą. Do strat związanych z obniżeniem wysokości i jakości plonu zbóż, oprócz niekorzystnych czynników klimatycznych i glebowych, przyczyniają się przede wszystkim choroby powodowane przez grzyby (głównie mączniak prawdziwy Blumeria graminis f. sp. tritici) i szkodniki (głównie skrzypionki — Oulema spp., mszyce — Aphididae i miniarki Agromyzidae). W zasiewach mieszanych, w porównaniu do siewów czystych, w przypadku chorób, a głównie mączniaka prawdziwego zbóż odnotowano redukcję nasilenia występowania, a w przypadku szkodników redukcję liczebności skrzypionek. Odnotowano również przyrost plonu w mieszankach w stosunku do zasiewów czystych.


Słowa kluczowe:

pszenica ozima, mieszanki odmian, mączniak prawdziwy, szkodniki zbóż

Finckh M. R., Gacek E. S., Goyeau H., Lannou Ch., Merz U., Mundt C. C., Munk L., Nadziak J., Newton A. C., de Vallavieille-Poppe C., Wolfe M. S. 2000. Cereal variety and species mixtures in practice, with emphasis on disease resistance. Agronomie 20: 813 — 837.
Google Scholar

Finckh M. R., Mundt Ch. C. 1992. Stripe rust, yield, and plant competition in wheat cultivar mixtures. Phytopathology 82: 905 — 913.
Google Scholar

Gacek E. 2000. Wykorzystanie różnorodności genetycznej roślin w zwalczaniu chorób roślin uprawnych. Postępy Nauk Rolniczych 5: 17 — 25.
Google Scholar

Gacek E., Czembor H. J., Nadziak J. 1997. Zastosowanie mieszanin odmian do poprawy zdrowotności oraz wysokości plonowania pszenicy ozimej. Biul. IHAR 201: 81 — 93.
Google Scholar

Łacicowa B. 1984. Systemy ochrony roślin rolniczych przed chorobami. Mat. V Zjazdu PTFiT, Wrocław.
Google Scholar

Mahmood T., Marshall D., Mc Daniel M. E. 1991. Effect of winter wheat cultivar mixtures on leaf rust severity and grain yield. Phytopathology Vol. 81, No 4: 470 — 474.
Google Scholar

Manthey R., Fehrmann H. 1993. Effects of cultivar mixtures in wheat on fungal diseases, yield and profitability. Crop Protection Vol. 12, 63 — 68.
Google Scholar

Welling B., Olsen C. Ch. 1991. Variety mixtures of winter wheat 1987–1989. Tidsskrift for Planteavl. 95: 21 — 30.
Google Scholar

Wolfe M. S., Lannou C., Pope C., Finckh M. R., Munk L., Merz U., Valenghi D., Gacek E. 1997. Variety mixtures in theory and practice. Cost Action 817. Compiled by Working Group 2. INRA-Grignon-France, May 1997.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2009

Cited By / Share

Walczak, F., Tratwal, A. i Rosiak, K. (2009) „Wpływ zasiewów mieszanych i czystych pszenicy ozimej na występowanie mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f. sp. tritici) i szkodników zbóż oraz plonowanie”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (253), s. 117–124. doi: 10.37317/biul-2009-0027.

Autorzy

Felicyta Walczak 
sekretariat@iorpib.poznan.pl
Instytut Ochrony Roślin — PIB, Poznań Poland

Autorzy

Anna Tratwal 

Instytut Ochrony Roślin — PIB, Poznań Poland

Autorzy

Kamila Rosiak 

Instytut Ochrony Roślin — PIB, Poznań Poland

Statystyki

Abstract views: 162
PDF downloads: 39


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Felicyta Walczak, Anna Tratwal, Kamila Rosiak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.