Wpływ poziomu ochrony i nawożenia azotem na plonowanie i skład chemiczny ziarna kilku odmian jęczmienia jarego pastewnego. Część II. Skład chemiczny

Tomasz Zbroszczyk

tomasz.zbroszczyj@upwr.edu.pl
Katedra Żywienia Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Władysław Nowak


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Abstrakt

W latach 2001–2003 przeprowadzono 3 serie doświadczeń polowych, w których porównywano wpływ poziomu ochrony i nawożenia azotem na skład chemiczny ziarna trzech odmian jęczmienia jarego pastewnego. Badano wpływ podstawowego poziomu ochrony chemicznej i pełnego, oraz zróżnicowanego nawożenia azotem (40, 80 i 120 kg azotu na ha ), na zmiany składu chemicznego ziarna trzech odmian jęczmienia jarego pastewnego, w tym jednej odmiany nieoplewionej — Rastik, oraz dwóch oplewionych Bryl i Refren Stwierdzono istotne zróżnicowanie zawartości większości analizowanych składników miedzy odmianami, nawożenie azotem wpływało istotnie tylko na zawartość białka w ziarnie, poziom ochrony istotnie różnicował tylko zawartość P, K i Ca.


Słowa kluczowe:

jęczmień jary, nawożenie azotem, poziom ochrony, skład chemiczny

Czuba R., Mazur T. 1988. Wpływ nawożenia na jakość plonów. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Dobrzańska A., Kutyna M., Plewa J. 1990. Wpływ nawożenia azotem na zawartość białka i niektórych składników mineralnych w ziarnie jęczmienia jarego. Pam. Puł. 97: 93 — 99.
Google Scholar

Jurkowska H., Wiśniowska-Kielian B., Wojciechowicz T. 1981. Wpływ formy i dawki azotu na zawartość makro- i mikroelementów w roślinach. Cz. I: Makroelementy. Acta Agr. et Silv,. ser. Agraria, vol. XX: 107 — 119.
Google Scholar

Karczmarczyk S., Laskowski S. 1982. Wpływ deszczowania i nawożenia mineralnego na plonowanie i skład chemiczny nasion bobiku oraz ziarna pszenicy i jęczmienia. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 236: 303 — 317.
Google Scholar

Koszański Z., Karczmarczyk S., Podsiadło C. 1995. Wpływ deszczowania i nawożenia azotem na jęczmień browarny i pastewny uprawiany na glebie kompleksu żytniego. Cz. II. Skład chemiczny plonu. Zesz. Nauk, AR we Wrocławiu, nr 267: 171 — 177.
Google Scholar

Kawka A., Klockiewicz-Kamińska E., Anioła J., Cierniewska A., Gąsiorowski H. 1998. Ocena niektórych wyróżników jakościowych jęczmienia uprawianego w Polsce. Pam. Puł. 112: 85 — 91.
Google Scholar

Kruczek G. 1995. Plonowanie oraz jakość ziarna jęczmienia jarego w zależności od nawożenia azotowego. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 421 a: 233 — 237.
Google Scholar

Kwiatkowski C. 2004. Plonowanie i jakość ziarna nagoziarnistej i oplewionej formy jęczmienia jarego w zależności od zróżnicowanej ochrony zasiewów. Pam. Puł. 135: 137 — 144.
Google Scholar

Lipa J. 1999. Nowoczesna ochrona zbóż. Pam. Puł. 114: 243 — 257.
Google Scholar

Nowotny-Mieczyńska A. 1976. Fizjologia mineralnego żywienia roślin. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Myszka A., GinalskI J., Filipek T., Ochał J. 1983. Wpływ zróżnicowanego nawożenia mineralnego na plony ziarna i białka jęczmienia jarego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 238: 147 — 153.
Google Scholar

Nowak W., Zbroszczyk T. 2003. Wpływ poziomu intensywności uprawy na zawartość składników mineralnych w ziarnie pszenicy. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 493, cz. II: 439 — 445.
Google Scholar

Noworolnik K., Żebrowski Z. 1983. Wpływ podzielonych dawek azotu na plon białka i jego zawartość w ziarnie jęczmienia jarego. Agrotechnika jęczmienia jarego. IUNG Puławy.
Google Scholar

Noworolnik K. 1985. Plonowanie i zawartość białka w ziarnie odmian jęczmienia jarego w zależności od nawożenia azotem i gęstości siewu. Biul. IHAR 158: 69 — 78.
Google Scholar

Noworolnik K., Leszczyńska D. 2000. Reakcja odmian jęczmienia na poziom nawożenia azotem. Biul. IHAR 214: 163 — 166.
Google Scholar

Szempliński W. 2003. Plonowanie nagich i oplewionych form owsa i jęczmienia jarego pastewnego. Biul. IHAR 229: 147 — 156.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2009

Cited By / Share

Zbroszczyk, T. i Nowak, W. (2009) „Wpływ poziomu ochrony i nawożenia azotem na plonowanie i skład chemiczny ziarna kilku odmian jęczmienia jarego pastewnego. Część II. Skład chemiczny”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (251), s. 145–152. doi: 10.37317/biul-2009-0091.

Autorzy

Tomasz Zbroszczyk 
tomasz.zbroszczyj@upwr.edu.pl
Katedra Żywienia Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Autorzy

Władysław Nowak 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Statystyki

Abstract views: 53
PDF downloads: 22


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Tomasz Zbroszczyk, Władysław Nowak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.