Effect of the protection level and nitrogen fertilization on yielding and chemical composition of the grain of several varieties of fodder spring barley. Part II. Chemical composition

Tomasz Zbroszczyk

tomasz.zbroszczyj@upwr.edu.pl
Katedra Żywienia Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Władysław Nowak


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Abstract

In the years 2001–2003 field investigation was conducted on the effect of the chemical protection level (basic and full) and differentiated nitrogen fertilization (40,80 and 120 kg N/ha) on the chemical composition of grain of three fodder spring barley varieties, including one non husked variety (Rastik) and two husked varieties (Refren and Bryl). It was found that the protection level did not significantly affect the content of the organic and mineral components assayed. Increasing dose of nitrogen significantly increased the general protein content and decreased the content of N-free extract compounds. However, significant differences occurred in the content of individual components between the varieties and investigation years.


Keywords:

spring barley, nitrogen fertilization, protection level, chemical composition

Czuba R., Mazur T. 1988. Wpływ nawożenia na jakość plonów. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Dobrzańska A., Kutyna M., Plewa J. 1990. Wpływ nawożenia azotem na zawartość białka i niektórych składników mineralnych w ziarnie jęczmienia jarego. Pam. Puł. 97: 93 — 99.
Google Scholar

Jurkowska H., Wiśniowska-Kielian B., Wojciechowicz T. 1981. Wpływ formy i dawki azotu na zawartość makro- i mikroelementów w roślinach. Cz. I: Makroelementy. Acta Agr. et Silv,. ser. Agraria, vol. XX: 107 — 119.
Google Scholar

Karczmarczyk S., Laskowski S. 1982. Wpływ deszczowania i nawożenia mineralnego na plonowanie i skład chemiczny nasion bobiku oraz ziarna pszenicy i jęczmienia. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 236: 303 — 317.
Google Scholar

Koszański Z., Karczmarczyk S., Podsiadło C. 1995. Wpływ deszczowania i nawożenia azotem na jęczmień browarny i pastewny uprawiany na glebie kompleksu żytniego. Cz. II. Skład chemiczny plonu. Zesz. Nauk, AR we Wrocławiu, nr 267: 171 — 177.
Google Scholar

Kawka A., Klockiewicz-Kamińska E., Anioła J., Cierniewska A., Gąsiorowski H. 1998. Ocena niektórych wyróżników jakościowych jęczmienia uprawianego w Polsce. Pam. Puł. 112: 85 — 91.
Google Scholar

Kruczek G. 1995. Plonowanie oraz jakość ziarna jęczmienia jarego w zależności od nawożenia azotowego. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 421 a: 233 — 237.
Google Scholar

Kwiatkowski C. 2004. Plonowanie i jakość ziarna nagoziarnistej i oplewionej formy jęczmienia jarego w zależności od zróżnicowanej ochrony zasiewów. Pam. Puł. 135: 137 — 144.
Google Scholar

Lipa J. 1999. Nowoczesna ochrona zbóż. Pam. Puł. 114: 243 — 257.
Google Scholar

Nowotny-Mieczyńska A. 1976. Fizjologia mineralnego żywienia roślin. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Myszka A., GinalskI J., Filipek T., Ochał J. 1983. Wpływ zróżnicowanego nawożenia mineralnego na plony ziarna i białka jęczmienia jarego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 238: 147 — 153.
Google Scholar

Nowak W., Zbroszczyk T. 2003. Wpływ poziomu intensywności uprawy na zawartość składników mineralnych w ziarnie pszenicy. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 493, cz. II: 439 — 445.
Google Scholar

Noworolnik K., Żebrowski Z. 1983. Wpływ podzielonych dawek azotu na plon białka i jego zawartość w ziarnie jęczmienia jarego. Agrotechnika jęczmienia jarego. IUNG Puławy.
Google Scholar

Noworolnik K. 1985. Plonowanie i zawartość białka w ziarnie odmian jęczmienia jarego w zależności od nawożenia azotem i gęstości siewu. Biul. IHAR 158: 69 — 78.
Google Scholar

Noworolnik K., Leszczyńska D. 2000. Reakcja odmian jęczmienia na poziom nawożenia azotem. Biul. IHAR 214: 163 — 166.
Google Scholar

Szempliński W. 2003. Plonowanie nagich i oplewionych form owsa i jęczmienia jarego pastewnego. Biul. IHAR 229: 147 — 156.
Google Scholar


Published
2009-03-31

Cited by

Zbroszczyk, T. and Nowak, W. (2009) “Effect of the protection level and nitrogen fertilization on yielding and chemical composition of the grain of several varieties of fodder spring barley. Part II. Chemical composition”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (251), pp. 145–152. doi: 10.37317/biul-2009-0091.

Authors

Tomasz Zbroszczyk 
tomasz.zbroszczyj@upwr.edu.pl
Katedra Żywienia Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Authors

Władysław Nowak 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Statistics

Abstract views: 53
PDF downloads: 22


License

Copyright (c) 2009 Tomasz Zbroszczyk, Władysław Nowak

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.