Ocena wartości technologicznej nowych polskich rodów pszenicy ozimej z doświadczeń wstępnych w latach 2005–2006

Tadeusz Śmiałowski

zhsmialo@cyf-kr.edu.pl
Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, IHAR Kraków (Poland)

Maria Stachowicz


Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, IHAR Kraków (Poland)

Abstrakt

Celem badań była ocena wartości technologicznej 181 nowych polskich hodowlanych rodów pszenicy ozimej badanych w doświadczeniach przed rejestracyjnych w latach 2005–2006. Oznaczono parametry jakości: liczbę sedymentacji z SDS, liczbę opadania, zawartość białka w suchej masie ziarna, wodochłonność mąki, rozmiękczenie ciasta, energię ciasta, wydajność mąki ogółem, objętość chleba oraz dodatkowo czas stałości i liczbę jakości, gluten mokry i indeks gluten oraz liczbę wartości chleba jako wskaźnik jakości miękiszu. Stwierdzono dużą zmienność CV (%) rodów pszenicy ozimej w obu latach badań pod względem cech takich jak: liczba sedymentacji, liczba opadania, czas stałości, liczba jakości, rozmiękczenie ciasta, energia ciasta, indeks gluten oraz niską wartość CV (%) dla cech; wodochłonność, wydajność mąki i objętość chleba. Przeprowadzona klasyfikacja jakościowa na podstawie 8 cech: liczba sedymentacji, liczba opadania, zawartość białka, wodochłonność mąki, rozmiękczenie ciasta, energia ciasta, wydajność mąki, objętość chleba ujawniła 56 rodów pszenicy ozimej w klasie jakości E i A co stanowiło 31% wszystkich badanych rodów. Aż 29 badanych rodów pszenicy ozimej łączyła wysoką jakość technologiczną z bardzo dobrą i dobrą plennością. Uzyskane w ostatnich latach wyniki hodowli nowych rodów pszenicy ozimej dowodzą skuteczności stosowanych metod i prac hodowlanych w polskich stacjach hodowlanych.


Słowa kluczowe:

jakość technologiczna, plon, pszenica ozima, rody hodowlane

Axford D. W. E., Mc Dermott E.E., Retman D. G. 1979. Dodecyl-sulfate test of bread-making quality: Comparison with Pelshenke and Zeleny tests. Cereal Chem. 56 (6): 582.
Google Scholar

Banaszak Z. Majchrzycki D. 2006. Pszenica jakościowa — od hodowcy do młynarza. Przegląd Zbożowo — Młynarski VII: 17 — 19.
Google Scholar

Bichoński A. 1995. Ocena wybranych cech technologicznych z kolekcji pszenicy ozimej. Biul. IHAR 194: 131 — 138.
Google Scholar

Bichoński A., Stachowicz M. 1998. Powiązanie białek gliadynowych i gluteninowych z wybranymi cechami technologicznymi rodów i odmian pszenicy ozimej. Biul. IHAR 208: 43 — 47.
Google Scholar

Ceglińska A., Cacak-Pietrzak. G., Haber T. 2003. Współzależność pomiędzy cechami jakościowymi rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 230: 65 — 70.
Google Scholar

COBORU. 2007. Lista Opisowa Odmian. COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Cygankiewicz A. 1995. Ocena niektórych cech jakościowych nowych rodów hodowlanych pszenicy ozimej i jarej. Biul. IHAR 194: 139 — 148.
Google Scholar

Cygankiewicz A. 1997. Wartość technologiczna ziarna materiałów hodowlanych pszenicy ozimej i jarej na tle badań własnych i światowych. Biul. IHAR 204: 219 — 238.
Google Scholar

Węgrzyn S., Wojas T., Śmiałowski T. 2002. Uwarunkowania genetyczne oraz współzależność plonu i wybranych cech użytkowych pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) Biul. IHAR 223/224: 77 — 88.
Google Scholar

ICC Standards. 2005. Standard Methods of the International Association for Cereal Science and Technology (ICC). Amylograph Nr. 126; Falling Number 1800 Nr 117: 58 — 81; Farinograph Resistograph Nr. 115: 20 — 54; Glutomatic System 2200 Nr. 137.
Google Scholar

Śmiałowski T. 2004. Ocena rodów pszenicy ozimej z polskiej hodowli w doświadczeniach przed rejestrowych w roku 2004. Biul. IHAR 235: 13 — 22.
Google Scholar

Śmiałowski T., Nita Z., Witkowski E. 2006. Ocena współzależności cech pszenicy ozimej na podstawie analizy ścieżek. Biul. IHAR 240/241: 43 — 50.
Google Scholar

Wrigley C. W. 2005. Mitigating the damaging effects of growth and storage conditions on grain quality. Wheat CRC and Ford Science Australia. (Sydney).
Google Scholar

Zych. J. 2006. Wartość technologiczna odmian pszenicy. Przegląd Zbożowo — Młynarski VII: 7 — 12.
Google Scholar

Stachowicz M., Śmiałowski T. 2007. Jakość technologiczna nowych rodów pszenicy ozimej badanych w doświadczeniach wstępnych. Konferencja Nauka dla Hodowli Roślin Uprawnych. Streszczenia: 181 — 182.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2007

Cited By / Share

Śmiałowski, T. i Stachowicz, M. (2007) „Ocena wartości technologicznej nowych polskich rodów pszenicy ozimej z doświadczeń wstępnych w latach 2005–2006”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (245), s. 57–66. doi: 10.37317/biul-2007-0023.

Autorzy

Tadeusz Śmiałowski 
zhsmialo@cyf-kr.edu.pl
Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, IHAR Kraków Poland

Autorzy

Maria Stachowicz 

Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, IHAR Kraków Poland

Statystyki

Abstract views: 49
PDF downloads: 36


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Tadeusz Śmiałowski, Maria Stachowicz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>