Wpływ mączniaka prawdziwego zbóż i traw na uprawy pszenicy w kontekście zmian klimatu
Aleksandra Pietrusińska
a.pietrusinska@ihar.edu.plPlant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-6089-7030
Monika Żurek
Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-4597-7734
Abstrakt
Pszenica (Triticum aestivum L.) to jedno z kluczowych zbóż na świecie. Z powodu ogromnej roli pszenicy w światowym systemie żywnościowym, zmiany w wolumenie jej produkcji, jakości oraz dostępności mogą mieć znaczący wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe na świecie. Wysokość globalnej produkcji i jakość plonów pszenicy jest silnie uzależniona od zmian klimatu, których efektem jest spadek areałów upraw zbóż i dostępności wody pitnej przy jednoczesnym spadku opłacalności produkcji rolniczej.
Obserwowany wzrost temperatury i wilgotności powietrza wpływa na występowanie i rozwój w zasiewach pszenicy mączniaka prawdziwego zbóż i traw (Blumeria graminis f.sp. tritici). Choroba ta, występuje każdego roku, w różnym nasileniu, powodując straty w plonach sięgające 20-40%. Ze zmianami klimatu związana jest migracja mączniaka prawdziwego zbóż i traw w kierunku północnym, w strefę klimatu chłodniejszego i wilgotniejszego.
W przeciwdziałaniu niekorzystnych zmian klimatu na produkcję rolniczą ważną rolę odgrywa modelowanie matematyczne, które staje się kluczowym narzędziem stosowanym do prognozowania stabilnej produkcji roślinnej. Ponadto, ważnym kierunkiem badań obejmujących przeciwdziałanie negatywnym skutkom zmian klimatu na produkcję roślinną jest zrównoważone wykorzystanie zasobów genowych. Poszerzenie bazy genetycznej w dobie zmieniającego się klimatu jest istotnym aspektem dzisiejszej hodowli odpornościowej.
W niniejszej publikacji przedstawiono doniesienia dotyczące wpływu zmian klimatu na mączniaka prawdziwego zbóż i traw, prognozowanie zagrożeń przy wykorzystaniu modeli matematycznych, jak również podkreślono znaczenie zasobów genetycznych w przeciwdziałaniu negatywnym skutkom zmian klimatu.
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
Blumeria graminis, mączniak prawdziwy zbóż i traw, modelowanie matematyczne, zasoby genetyczne, zmiany klimatuBibliografia
Asseng, S., Ewert, F., Martre, P., Rötter, R.P., Lobell, B.D., Cammarano, D., Kimball, B.A., Ottman, M.J., Wall, G.W., White, J.W., Reynolds, M.P., Alderman, P.D., Prasad, P.V.V., Aggarwal, P.K., Anothai, J., Basso, B., Biernath, C., Challinor, A.J., De Sanctis, G., Doltra, J., Fereres, E., Garcia-Vila, M., Gayler, S., Hoogenboom, G., Hunt, L.A., Izaurralde, R.C., Jabloun, M., Jones, D.C., Kersebaum, K.C., Koehler, A.K., Müller, C., Kumar, S.N., Nendel, C., O’Leary, G., Olesen, J.E., Palosuo, T., Priesack, E., Rezaei, E.E., Ruane, A.C., Semenov, M.A., Shcherbak, I., Stöckle, C., Stratonovitch, P., Streck, T., Supit, I., Tao, F., Thorburn, P.J., Waha, K., Wang, E., Wallach, D., Wolf, J., Zhao, Z., Zhu, Y., 2015. Rising temperature reduces global wheat production. Nat. Clim. Change 5, 143–147.
DOI: https://doi.org/10.1038/nclimate2470
Google Scholar
Asseng, S., Martre, P., Maiorano, A., Rötter, R.P., O’Leary, G.J., Fitzgerald, G.J., Girousse, C., Motzo, R., Giunta F., Babar, M.A., Reynolds, M.P., Kheir, A.M.S., Thorburn, P.J., Waha, K., Ruane, A.C., Aggarwal, P.K., Ahmed, M., Balkovič, J., Basso, B., Biernath, C., Bindi, M., Cammarano, D., Challinor, A.J., De Sanctis, G., Dumont, B., Rezaei, E.E., Fereres, E., Ferrise, R., Garcia-Vila, M., Gayler, S., Gao, Y. Horan, H., Hoogenboom, G., Izaurralde, R.C., Jabloun, M., Jones, C.D., Kassie, B.T., Kersebaum, K., Klein, C., Koehler, A., Liu, B., Minoli, S., Martin, M.M.S., Mülle,r C., Kumar, S.N., Nendel, C., Olesen, J.E., Palosuo, T., Porter, J.R., Priesack, E., Ripoche, D., Semenov, M.A., Stöckle ,C., Stratonovitch, P., Streck, T., Supit, I., Tao, F., van der Velde, M., Wallach, D., Wang, E., Webber, H., Wolf, J., Xiao, L., Zhang, Z., Zhao, Z., Zhu, Y., Ewert, F., 2018. Climate change impact and adaptation for wheat protein. Global Change Biol. 25, 155–173. https://doi.org/10.1111/gcb.14481
DOI: https://doi.org/10.1111/gcb.14481
Google Scholar
Balvanera, P., Sterer, P.F., Buchmann, A.B., He, N., Nakashizuka, J.S., Raffaelli, T., Schmid, B., 2006. Quantifying the evidence for biodiversity effects on ecosystem functioning and services. Ecol. Lett. 9, 1146–1156. https://doi.org/10.1111/j.1461-0248.2006.00963.x
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1461-0248.2006.00963.x
Google Scholar
Bennett, F.G.A., 1984. Resistance to powdery mildew in wheat: a review of its use in agriculture and breeding programmers. Plant Pathol. 33, 279–300.
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-3059.1984.tb01324.x
Google Scholar
Cammarano, D., Rötter, R.P., Asseng, S., Ewert, F., Wallach, D., Martre, P., Hatfield, J.L., Jones, J.W., Rosenzweig, C., Ruane, A.C., Boote, K.J., Thorburn, P.J., Kersebaum, K.C., Aggarwal, P.K., Angulo, C., Basso, B., Bertuzzi, P., Biernath, C., Brisson, N., Challinor, A.J., Doltra, J., Gayler, S., Goldberg, R., Heng, L., Hooke,r J.E., Hunt, L.A., Ingwersen, J., Izaurralde, R.C., Müller, C., Kumar, S.N., Nendel C., O’Leary G., Olesen J.E., Osborne T.M., Priesack E., Ripoche D., Steduto P., Stöckle C.O., Stratonovitch, P., Streck, T., Supit, I., Tao, F., Travasso, M., Waha, K., White, J.W., Wolf, J.,2016. Uncertainty of wheat water use: Simulated patterns and sensitivity to temperature and CO2. Field Crop Research 198, 80–92. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2016.08.015
DOI: https://doi.org/10.1016/j.fcr.2016.08.015
Google Scholar
Caubel, J., Launay, M., Lannou, C., Brisson, N., 2012. Generic response functions to simulate climate-based processes in models for the development of airborne fungal crop pathogens. Ecol. Modell. 242, 92–104. https://doi.org/10.1016/j.ecolmodel.2012.05.012
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecolmodel.2012.05.012
Google Scholar
Chen, J., Arsenault, R., Brissette, F. P., Zhang, S., 2021. Climate change impact studies: Should we bias correct climate model outputs or post-process impact model outputs? Water Resources Research, 57, e2020WR028638. https://doi.org/10.1029/2020WR028638
DOI: https://doi.org/10.1029/2020WR028638
Google Scholar
Chenu, K., Porter, J.R., Martre, P., Basso, B., Chapman, S.C., Ewert, F., Bindi, M., Asseng, S., 2017. Contribution of crop models to adaptation in wheat. Trends Plant Sci. 22, 472–490. https://doi.org/10.1016/j.tplants.2017.02.003
DOI: https://doi.org/10.1016/j.tplants.2017.02.003
Google Scholar
Elahi, I., Saeed, U., Wadood, A., Abbas, A., Nawaz, H., Jabbar, S., 2022. Effect of climate change on wheat productivity. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.1037 [dostęp 17.04.2022]
DOI: https://doi.org/10.5772/intechopen.103780
Google Scholar
Faber, A., Jarosz, Z., Król, A., 2019. Wpływ zmian klimatu na efektywność wykorzystywania azotu oraz jego straty. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 19(1): 37–46. https://doi.org/10.22630/PRS.2019.19.1.3
DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2019.19.1.3
Google Scholar
Farooq, A., Farooq, N., Akbar, H., Hassan Z.U., Gheewala, S.H., 2023. A critical review of climate change impact at a global scale on cereal crop production. Agronomy, 13:162. https://doi.org/10.3390/agronomy13010162
DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy13010162
Google Scholar
Fuhrer, J., 2006. Agricultural systems: sensitivity to climate change. CAB Reviews: Perspectives in Agriculture, Veterinary Science, Nutrition and Natural Resources, 1, article number 052. https://doi.org/10.1079/PAVSNNR20061052
DOI: https://doi.org/10.1079/PAVSNNR20061052
Google Scholar
Griffey, C.A., Das, M.K., Stromberg, E.L., 1993. Effectiveness of adult-plant resistance in reducing grain yield loss to powdery mildew in winter wheat. Plant Dis. 77(6), 618–622.
DOI: https://doi.org/10.1094/PD-77-0618
Google Scholar
Hajjar, R., Hodgkin, T., 2007. The use of wild relatives in crop improvement: a survey of developments over the last 20 years. Euphytica 156: 1–13. https://doi.org/10.1007/s10681-007-9363-0
DOI: https://doi.org/10.1007/s10681-007-9363-0
Google Scholar
Hellin, J., Shiferaw, B., Cairns, J., Reynolds, M.,Ortiz-Monasterio, I., Banziger, M., Sonder, K., Rovere, R., 2012. Climate change and food security in the developing world: Potential of maize and wheat research to expand options for adaptation and mitigation. J. Dev. Agric. Econ. 4(12), 311–321.
Google Scholar
Hoisington, D., Khairallah, M., Reeves, T., Ribaut, J.M., Skovmand, B., Taba, S., Warburton M., 1999. Plant genetic resources: what can they contribute toward increased crop productivity? Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 96(11): 5937–5943. https://doi.org/10.1073/pnas.96.11.59
DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.96.11.5937
Google Scholar
Jarvis, A., Lane, A., Hijmans, R., 2008 The effect of climate change on crop wild relatives. Agric Ecosyst Environ 126: 13–23. https://doi.org/10.1016/j.agee.2008.01.013
DOI: https://doi.org/10.1016/j.agee.2008.01.013
Google Scholar
Ju, Z., Hu, C., Zhang, Y., Chen, S., 2010. Effects of temperature rising on soil hydrothermal properties, winter wheat growth and yield. 9th European IFSA Symposium; 4–7 July 2010; Vienna, Austria. 2010. pp. 1307–1316.
Google Scholar
Juroszek, P., Tiedemann, A., 2013. Climate change and potential future risks through wheat diseases: A review. Eur. J. Plant Pathol. 136, 21–33. https://doi.org/10.1007/s10658-012-0144-9
DOI: https://doi.org/10.1007/s10658-012-0144-9
Google Scholar
Kahiluoto, H., Kaseva, J., Balek, J., Olesen, J.E., Ruiz-Ramos, M., Gobin, A., Kersebaum, K.C., Takáč, J., Ruget, F., Ferrise, R., Bezak, P., Capellades, G., Dibari, C., Mäkinen, H., Nendel, C., Ventrella, D., Rodríguez, A., Bindi, M., Trnka, M., 2019. Decline in climate resilience of European wheat Proc Natl Aca. Sci USA 116: 123–128. https://doi.org/10.1073/pnas.1804387115
DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.1804387115
Google Scholar
Kocmánková, E., Trnká, M., Juroch, J., Dubrovský, M., Semerádová, D., Možný, M., Žalud, Z., 2009. Impact of climate change on the occurrence and activity of harmful organisms. Plant Prot. Sci. 45, 48–52.
DOI: https://doi.org/10.17221/2835-PPS
Google Scholar
Lackermann, K.V., Conley, S.P., Gaska, J.M., Martinka, M.J., Esker, P.D., 2011. Effect of location, cultivar, and diseases on grain yield of soft red winter wheat in Wisconsin. Plant Dis. 95, 1401–1406.https://doi.org/10.1094/PDIS-01-11-0005
DOI: https://doi.org/10.1094/PDIS-01-11-0005
Google Scholar
Lal, M., Singh, K.K., Rathore, L.S., Srinivasan, G., Saseendran, S.A., 1998. Vulnerability of rice and wheat yields in NW India to future changes in climate. Agri. For Meteorol. 89, 101–114.https://doi.org/10.1016/S0168-1923(97)00064-6
DOI: https://doi.org/10.1016/S0168-1923(97)00064-6
Google Scholar
Lione, G., Giordano, L., Sillo, F., Gonthier, P., 2015. Testing and modelling the effects of climate on the incidence of the emergent nut rot agent of chestnut Gnomoniopsis castanea. Plant Pathol. 64: 852–863. https://doi.org/10.1111/ppa.12319
DOI: https://doi.org/10.1111/ppa.12319
Google Scholar
Liu, B., Asseng, S., Müller, C., Ewert, F., Elliott, J., Lobell, D.B., Martre, P., Ruane, A.C., Wallach, D., Jones, J.W., Rosenzweig, C., Aggarwal, P.K., Alderman, P.D., Anothai, J., Basso, B., Biernath, C., Cammarano, D., Challinor, A., Deryng, D., De Sanctis, G., Doltra, J., Fereres, E., Folberth, C., Garcia-Vila, M., Gayler, S., Hoogenboom, G., Hunt, L.A., Izaurralde, R.C., Jabloun, M., Jones, C.D., Kersebaum, K.C., Kimball, B.A., Koehler, A.K., Kumar, S.N., Nendel, C., O’Leary, G., Olesen, J.E., Ottman, M.J., Palosuo, T., Prasad, P.V.V., Priesack, E., Pugh, T.A.M., Reynolds, M., Rezaei, E.E., Rötter, R.P., Schmid, E., Semenov, M.A., Shcherbak, I., Stehfest, E., Stöckle, C.O., Stratonovitch, P., Streck, T., Supit, I., Tao, F., Thorburn, P., Waha, K., Wall, G.W., Wang, E., White, J.W., Wolf, J., Zhao, Z., Zhu, Y., 2016. Similar negative impacts of temperature on global wheat yield estimated by three independent methods. Nat. Clim. Change 6, 1130–1136. https://doi.org/10.1038/nclimate3115
DOI: https://doi.org/10.1038/nclimate3115
Google Scholar
Liu, B., Martre, P., Ewert, F., Porter, J.R., Challinor, A.J., Mueller, C., Ruane, A.C., Waha, K., Thorburn, P.J., Aggarwal, P.K., Ahmed, M., Balkovič, J., Basso, B., Biernath, C., Bindi, M., Cammarano, D., De Sanctis, G., Dumont, B., Espadafor, M., Rezaei, E.E., Ferrise, R., Garcia‐Vila, M., Gayler, S., Gao, Y., Horan, H., Hoogenboom, G., Izaurralde, R.C., Jones, C.D., Kassie, B.T., Kersebaum, K.C., Klein, C., Koehler, A.K., Maiorano, A., Minoli, S., San Martin, M.M., Montesino, M., Kumar, S.N., Nendel, C., O’Leary, G.J., Palosuo, T., Priesack, E., Ripoche, D., Rötter, R.P., Semenov, M.A., Stöckle, C., Streck, T., Supi,t I., Tao, F., Van der Velde, M., Wallach, D., Wang, E., Webber, H., Wolf, J., Xiao, L., Zhang, Z., Zhao, Z., Zhu, Y., Asseng, S., 2019. Global wheat production with 1.5 and 2.0 degrees C above pre-industrial warming. Global Change Biol. 25, 1428–1444. https://doi.org/10.1111/gcb.14542
DOI: https://doi.org/10.1111/gcb.14542
Google Scholar
Matić, S., Cucu, M.A., Garibaldi, A., Gullino, M.L., 2018. Combined effect of CO2 and temperature on wheat powdery mildew. Plant Pathol. J. 34, 316–326. https://doi.org/10.5423/PPJ.OA.11.2017.0226
DOI: https://doi.org/10.5423/PPJ.OA.11.2017.0226
Google Scholar
Maxted, N., Kell, S., 2003. Biodiversity and conservation. Plant Diversity, conservation and use. Encyclopedia of Applied Plant Sciences, Elsevier, 25–48. https://doi.org/10.1016/B0-12-227050-9/00001-6
DOI: https://doi.org/10.1016/B0-12-227050-9/00001-6
Google Scholar
Mereu, V., Gallo, A., Trabucco, A., Gianluca, T., Carboni, G., Spano, D., 2021. Modeling high-resolution climate change impacts on wheat and maize in Italy. Clim. Risk Manag. 33: 100339. https://doi.org/10.1016/j.crm.2021.100339
DOI: https://doi.org/10.1016/j.crm.2021.100339
Google Scholar
Miedaner, T., Juroszek, P., 2021. Climate change will influence disease resistance breeding in wheat in Northwestern Europe. Theor. Appl. Genet. 134, 1771–1785.https://doi.org/10.1007/s00122-021-03807-0
DOI: https://doi.org/10.1007/s00122-021-03807-0
Google Scholar
Ottman, M.J., Kimball, B.A., White, J.W., Wall, G.W., 2012. Wheat growth response to increased temperature from varied planting dates and supplemental infrared heating. Agron J., 104:7–16.
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2011.0212
Google Scholar
Rosenzweig, C., Iglesias, A., Yang, X.B., Epstein, P., Chivian, E., 2011. Climate change and extreme weather events: implications for food production, plant disease, and pests. Global Change and Human Health 2, 90–104. https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1023&context=nasapub
DOI: https://doi.org/10.1023/A:1015086831467
Google Scholar
Savary, S., Nelson, A., Sparks, A.H., Willocquet, L., Duveiller, E., Mahuku, G., Forbes, G., Garrett, K.A., Hodson, D., Padgham, J., Pande, S., Sharma, M., Yuen, J., Djurle, A., 2011. International agricultural research tackling the effects of global and climate changes on plant diseases in the developing world. Plant Dis. 95, 1204–1216. https://doi.org/10.1094/PDIS-04-11-0316
DOI: https://doi.org/10.1094/PDIS-04-11-0316
Google Scholar
Simeone, R., Piarulli, L., Nigro, D., Signorile, M.A., Blanco, E., Mangini, G., Blanco, A., 2020. Mapping powdery mildew (Blumeria graminis f. sp. tritici) resistance in wild and cultivated tetraploid wheats. Int J Mol Sci. 24, 21(21):7910. https://doi: 10.3390/ijms21217910
DOI: https://doi.org/10.3390/ijms21217910
Google Scholar
Singh, R.P., Prasad, P.V.V., Reddy, K.R., 2015. Climate change: implications for stakeholders in genetic resources and seed sector. Adv Agron 129:117–180. https://doi.org/10.1016/bs.agron.2014.09.002
DOI: https://doi.org/10.1016/bs.agron.2014.09.002
Google Scholar
Tang, X., Cao, X., Xu, X., Jiang, Y., Lou, Y., Ma, Z., Fan, J., Zhou, Y., 2017. Effects of climate change on epidemics of powdery mildew in winter wheat in China. Plant Dis. 101, 1753–1760. https://doi.org/10.1094/PDIS-02-17-0168-RE
DOI: https://doi.org/10.1094/PDIS-02-17-0168-RE
Google Scholar
Thomas, C.D., Cameron, A., Green, R.E., Bakkenes, M., Beaumont, L.J., Collingham, Y.C., Erasmus, B.F.N., Ferreira De Siqeira, M., Grainger, A., Hannah, L., Hughes, L., Huntley, B., Van Jaarsveld, A.S., Midgley, G.F., Miles ,L., Ortega-Huertas, M.A., Peterson, A.T., Phillips, O.L., Williams, S.E., 2004. Extinction risk from climate change. Nature 427:145–148. https://doi.org/10.1038/nature02121
DOI: https://doi.org/10.1038/nature02121
Google Scholar
Vollset, S.E., Goren, E., Yuan, C.W., Cao, J., Smith, A.E., Hsiao, T., Bisignano, C., Azhar, G.S., Castro, E., Chalek, J., Dolgert, A.J., Frank, T., Fukutaki, K., Hay, S., Lozano, R., Mokdad, A.H., Nandakumar, V., Pierce, M., Pletcher, M., Robalik, T., Steuben, K.M., Wunrow, H.Y., Zlavog, B.S., Murray, C.J.L., 2020. Fertility, mortality, migration, and population scenarios for 195 countries and territories from 2017 to 2100: a forecasting analysis for the global burden of disease study. The Lancet 396(10258), 1285–1306. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30677-2
DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30677-2
Google Scholar
Wheeler, T., Braun, J, 2013. Climate change impacts on global food security. Science 341, 508-513. https://doi.org/10.1126/science.1239402
DOI: https://doi.org/10.1126/science.1239402
Google Scholar
Xiao, Y., Wang, M., Song, Y., 2022. Abiotic and biotic stress cascades in the era of climate change pose a challenge to genetic improvements in plants. Forests, 13(5):780. https://doi.org/10.3390/f13050780
DOI: https://doi.org/10.3390/f13050780
Google Scholar
Zou, Y., Qiao, H., Cao, X., Liu, W., Fan, J., Song, Y., Wang, B., Zhou, Y., 2018. Regionalization of wheat powdery mildew oversummering in China based on digital elevation. Journal of Integrative Agriculture 17, 4: 901–910. https://doi.org/10.1016/S2095-3119(17)61851-3
DOI: https://doi.org/10.1016/S2095-3119(17)61851-3
Google Scholar
Autorzy
Aleksandra Pietrusińskaa.pietrusinska@ihar.edu.pl
Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0001-6089-7030
Autorzy
Monika ŻurekPlant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0002-4597-7734
Statystyki
Abstract views: 176PDF downloads: 72
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Aleksandra Pietrusińska, Monika Żurek
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Monika Żurek, Piotr Ochodzki, Roman Warzecha, Wykorzystanie właściwości allelopatycznych sorga (Sorghum bicolor) w ograniczaniu zachwaszczenia zbóż , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 287 (2019): Wydanie specjalne
- Aleksandra Pietrusińska, Monika Żurek, Dariusz Mańkowski, Poszukiwanie źródeł odporności na stresy biotyczne w dawnych odmianach i populacjach miejscowych pszenic i pszenżyta , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 287 (2019): Wydanie specjalne
- Monika Żurek, Wpływ cytoplazm męskosterylnych na plonowanie i cechy agronomiczne odmian mieszańcowych kukurydzy , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 299 (2023): Wydanie regularne
- Dr Aleksandra Pietrusińska , Efektywność piramidowania genów odporności na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f.sp. tritici) i rdzę brunatną (Puccinia triticina) w pszenicy ozimej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Aleksandra Pietrusińska, Jerzy H. Czembor, Struktura wirulencji populacji Blumeria graminis f. sp. tritici występującej na terenie Polski w latach 2012–2013 , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 274 (2014): Wydanie regularne
- dr Marcin Wit , Piotr Ochodzki , Roman Warzecha , Ada Zawadzka , Monika Żurek , Ewa Mirzwa-Mróz , Emilia Jabłońska , Dorota Bylicka , Józef Adamczyk , Anna Rogacka, Janusz Rogacki , Krzysztof Wójcik , Wojciech Wakuliński , Fusarium temperatum — znaczenie i szkodliwość w uprawie kukurydzy, poszukiwanie i charakterystyka źródeł odporności , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Prof. dr hab. Jerzy Czembor , Aleksandra Pietrusińska, Kinga Smolińska, Współdziałanie odporności na mączniaka (Blumeria graminis f.sp. hordei) warunkowanej genem mlo z wartością cech gospodarczych jęczmienia ozimego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Aleksandra Pietrusińska, Jerzy H. Czembor, Piramidyzacja genów — powszechne narzędzie używane w programach hodowlanych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 278 (2015): Wydanie regularne
- Grzegorz Żurek, Danuta Martyniak, Monika Żurek, Ocena przydatności słomy z wybranych gatunków i odmian zbóż i traw do produkcji słomek do napojów , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 300 (2023): Wydanie regularne
- Jerzy H. Czembor, Aleksandra Pietrusińska, Urszula Piechota, Hordeum bulbosum — jako źródło efektywnej odporności na rdzę karłową jęczmienia , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 281 (2017): Wydanie regularne