Wpływ nawożenia saletrą amonową z mikroelementami na plon ziarna i białka owsa odmiany Komes

Bożena Barczak

biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Wojciech Kozera


Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Krystian Nowak


Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Edward Majcherzak


Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Abstrakt

Podstawę badań stanowiło doświadczenie polowe przeprowadzone w latach 1999–2001 w Stacji Badawczej ATR w Wierzchucinku k. Bydgoszczy na glebie płowej właściwej. Owies odmiany Komes nawożono saletrą amonową, magmolem (saletrą wzbogaconą w magnez i molibden), a także saletrą amonową uzupełnioną wieloskładnikowym nawozem mikroelementowym Sonata o zróżnicowanych dawkach (3 kg∙ha-1 i 6 kg∙ha-1). Przeprowadzone badania wykazały, że nawożenie mineralne istotnie podwyższało w porównaniu z obiektem kontrolnym wielkość plonu ziarna owsa, zawartość w nim białka oraz wysokość plonu białka. Najwyższy średni plon ziarna owsa uzyskano w wyniku zastosowania saletry amonowej i 3 kg·ha-1 nawozu Sonata — różnica w stosunku do obiektu nie-nawożonego wynosiła 1,56 t·ha-1, co stanowiło 54,4%. Nie stwierdzono istotnych różnic między obiektami nawozowymi pod względem zawartości białka w ziarnie owsa. Zastosowanie magmolu pozwoliło osiągnąć plon białka ziarna owsa o 5,5% wyższy niż w wyniku nawożenia saletrą amonową, pozbawioną dodatku innych składników. Z dwóch objętych badaniami dawek Sonaty jako dodatku do saletry amonowej, istotnie korzystniejszą pod względem wielkości plonu białka była dawka 3 kg·ha-1.


Słowa kluczowe:

białko, mikroelementy, nawożenie dolistne, owies, plon białka, plon ziarna

Barczak B., Nowak K. 1995. Wpływ nawożenia azotem na jakość białka ziarna jęczmienia ozimego. Rocz. Nauk Rol. 111, A, 1–2: 99 — 116.
Google Scholar

Barczak B., Kozera W. 2003. Oddziaływanie mikroelementami na zawartość i skład frakcyjny białka ziarna jęczmienia jarego. Acta Agrophysica 85: 31 — 38.
Google Scholar

Domska D., Anchim W., Bobrzecka D., Procyk Z. 1994. Wpływ nawożenia azotem i miedzią na plon, zawartość i skład aminokwasowy białka ziarna pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 3 (43): 46 — 53.
Google Scholar

Gąsiorowski H. (red.). 1995. Owies — chemia i technologia. PWRiL, Poznań.
Google Scholar

Grzywnowicz-Gazda Z. 1983. Wpływ niektórych mikroelementów na zawartość i plon białka w ziarnie jęczmienia jarego. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 238: 101 — 107.
Google Scholar

Kozera W., Barczak B. 2004. Zawartość i skład frakcyjny białka ziarna owsa nawożonego dolistnie wybranymi mikroelementami. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 502: 173 — 179.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z. 1995. Budowa i wydajność łanu jęczmienia jarego wielorzędowego w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem i obsady roślin. Pam. Puł. 106: 9 — 21.
Google Scholar

Michałojć Z., Szewczuk C. 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agrophysica 85: 9 — 17.
Google Scholar

Nowak K., Barczak B. 1991. Wpływ dawek nawożenia azotem na jakość białka ziarna owsa odmiany Markus. Zesz. Nauk. AR Kraków, 262, 34: 81 — 86.
Google Scholar

Podleśna A. 2002. Wpływ mikroelementów na jakość zbóż w Polsce. Wieś Jutra 5 (46): 36 — 37.
Google Scholar

Ruszkowska M., Wojcieska-Wyskupajtys U. 1996. Mikroelementy — fizjologiczne i ekologiczne aspekty ich niedoborów i nadmiarów. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 434: 1 — 11.
Google Scholar

Świderka-Ostapiak M., Stankowski S. 2002. Wpływ nawożenia azotem i siarką na plonowanie i komponenty plonu owsa nieoplewionego i oplewionego. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 484: 711 — 717.
Google Scholar

Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D. 2003. Wpływ nawozów dolistnych na plonowanie i skład chemiczny owsa. Acta Agrophysica 85: 89 — 98.
Google Scholar

Warechowska M., Domska D., Wojtkowiak K., Raczkowski M. 2002. Wpływ dolistnego dokarmiania azotem i mikroelementami na zawartość i skład białka ziarna pszenżyta jarego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 484: 733 — 741.
Google Scholar

Wojcieska U. 1985. Rola mikroelementów w kształtowaniu fotosyntetycznej produkcyjności roślin. Post. Nauk Rol. 6: 10 — 24.
Google Scholar

Wróbel S. 2000. Poziom plonowania krajowych odmian produkcyjnych owsa a zawartość mikroelementów w glebie i roślinach. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 471: 609 — 617.
Google Scholar

Wróbel S., Sienkiewicz-Cholewa U. 2003. Potrzeby nawożenia borem roślin uprawnych w Polsce. Post. Nauk Rol. 1: 103 — 118.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2006

Cited By / Share

Barczak, B. (2006) „Wpływ nawożenia saletrą amonową z mikroelementami na plon ziarna i białka owsa odmiany Komes”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (239), s. 19–25. doi: 10.37317/biul-2006-0070.

Autorzy

Bożena Barczak 
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Autorzy

Wojciech Kozera 

Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Autorzy

Krystian Nowak 

Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Autorzy

Edward Majcherzak 

Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Statystyki

Abstract views: 23
PDF downloads: 16


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Bożena Barczak, Wojciech Kozera, Krystian Nowak, Edward Majcherzak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.