Wpływ stosowanych dolistnie mikroelementów na zawartość azotu i aminokwasów w ziarnie owsa oraz wskaźniki wartośc
Krystian Nowak
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.plKatedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)
Edward Majcherzak
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)
Bożena Barczak
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)
Wojciech Kozera
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)
Abstrakt
W ziarnie z przeprowadzonego w latach 1999–2001 doświadczenia polowego, w którym badano dolistne nawożenie owsa roztworami mikroelementów (Cu, Zn, Mn, Mo, B) w formie pojedynczych soli nieorganicznych oraz w postaci nawozu zawierającego te pierwiastki w formie schelatowanej (Mikrochelat Gama) oznaczono zawartość aminokwasów. Przeprowadzone badania wykazały, że w warunkach prowadzenia badań na zawartość aminokwasów wpływały zastosowane dolistnie: molibden, bor i miedź. Pierwiastki te powodowały zwiększenie w ziarnie w stosunku do nie nawożonej mikroelementami kontroli, zawartości: argininy, tyrozyny, lizyny oraz kwasu glutaminowego. Miedź wpływała też wyraźnie na zawartość metioniny, powodując zwiększenie jej zawartości. Zawartość azotu ogólnego w ziarnie owsa nie była w badaniach modyfikowana przez stosowane mikroelementy. Zmiany w zawartości badanych aminokwasów w ziarnie zachodziły zatem głównie w następstwie oddziaływania badanych czynników na jakość białka wyliczanego z zawartości azotu ogółem w ziarnie. Z badanych czynników we wpływie na jakość wyróżnił się zwłaszcza molibden, który powodował wyraźne zwiększenie zawartości sumy badanych aminokwasów oraz zwiększenie wartości charakteryzującego jakość białka wskaźnika aminokwasów egzogennych. W badaniach zwraca uwagę, że zastosowanie mikroelementów łącznie w formie schelatowanej wpływa na skład aminokwasowy ziarna owsa w stopniu znacznie mniejszym, niż mikroelementów zastosowanych pojedynczo, w formie jonowej.
Słowa kluczowe:
aminokwasy, azot w ziarnie, mikroelementy, owiesBibliografia
Boligłowa E. 1995. Wpływ dolistnego dokarmiania na plonowanie i jakość bulw ziemniaka. Rozpr. Nauk. WSR-P. Siedlce, 41: 79.
Google Scholar
Czuba R. 1996. Celowość i możliwości uzupełniania niedoborów mikroelementów u roślin. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 55 — 64.
Google Scholar
Kozera W., Majcherczak E., Barczak B., Nowak K. 2005. Plon ziarna owsa w zależności od nawożenia mikroelementami. Biul. IHAR 239: 111 — 116.
Google Scholar
Kozera W., Barczak B., Majcherczak E. 2004. Zawartość i skład frakcyjny białka ziarna owsa uprawianego w warunkach dolistnego nawożenia molibdenem i borem. Annales UMCS, Sec. E, 59, 1: 375 — 382.
Google Scholar
Kozera W., Nowak K., Cwojdziński W. 2003. Wpływ nawożenia wybranymi mikroelementami na zawartość i jakość białka bulw ziemniaka. Acta Scienttiarum Polonorum, Agricultura 2 (2): 73 — 82.
Google Scholar
Leszczyńska D. 2002. Uprawa owsa nieoplewionego — stan obecny i przyszłość. Pam. Puł. 130: 463 — 469.
Google Scholar
Nowak K., Kozera W., Majcherczak E. 2004. Wpływ nawożenia mikroelementami na plon bulw ziemniaka.. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 502: 247 — 251.
Google Scholar
Nowak K., Barczak B. 1991. Wpływ dawek nawożenia azotowego na jakość białka ziarna owsa odmiany Markus. Zesz. Nauk. AR Kraków, 262: 81 — 86.
Google Scholar
Ziółek E., Desoń-Barańska B., Szafrański W. 1992. Wpływ nawożenia makro i mikroelementami na zawartość i skład aminokwasowy białka w ziarnie owsa i jęczmienia jarego w zależności od warunków siedliskowych. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 32: 375 — 395.
Google Scholar
Autorzy
Krystian Nowakbiuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland
Autorzy
Edward MajcherzakKatedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland
Autorzy
Bożena BarczakKatedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland
Autorzy
Wojciech KozeraKatedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland
Statystyki
Abstract views: 11PDF downloads: 16
Licencja
Prawa autorskie (c) 2006 Krystian Nowak, Edward Majcherzak, Bożena Barczak, Wojciech Kozera

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Wojciech Kozera, Bożena Barczak, Wpływ dolistnego nawożenia mikroelementami roślin ziemniaka na skład frakcyjny białka bulw , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 243 (2007): Wydanie regularne
- Edward Majcherzak, Wojciech Kozera, Krystian Nowak, Bożena Barczak, Zawartość aminokwasów w ziarnie owsa nawożonego saletrą amonową z dodatkiem mikroelementów , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Bożena Barczak, Wojciech Kozera, Krystian Nowak, Edward Majcherzak, Wpływ nawożenia saletrą amonową z mikroelementami na plon ziarna i białka owsa odmiany Komes , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Wojciech Kozera, Edward Majcherzak, Bożena Barczak, Krystian Nowak, Plon ziarna owsa w zależności od nawożenia mikroelementami , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Bożena Barczak, Wojciech Kozera, Wpływ dolistnego nawożenia mikroelementami na zawartość i skład frakcyjny białka ziarna jęczmienia jarego i owsa , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 233 (2004): Wydanie regularne