The effect of fertilization with ammonium nitrate and microelements on yields of grain and protein of the oat cultivar Komes

Bożena Barczak

biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Wojciech Kozera


Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Krystian Nowak


Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Edward Majcherzak


Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Abstract

The present study was based on a field experiment carried out on a good rye type soil in 1999–2001 at the ATR Research Station at Wierzchucinek near Bydgoszcz. Two types of ammonium nitrate: traditional and Magmol — the nitrate enriched with magnesium (1.4%) and molybdenum (0.04%) were applied to fertilize the oat of Komes variety together with a multi-component fertilizer called Sonata. Investigation showed that mineral fertilization with both types of nitrates and with the Sonata fertilizer containing microelements significantly increased the yield of oat grain, protein content in the grain and the level of protein yield with reference to the control object. The highest average oat grain yield was obtained after using the ammonium nitrate and 3 kg·ha-1 of Sonata fertilizer — the reminder amounted to 1.56 t·ha-1 in relation to the non-fertilized object, which was 54.4%. No significant differences between fertilized objects were observed, considering the content of protein in oat grain. The use of Magmol permitted a protein yield in the tested oat grain to be higher by 5.5% than the yield achieved as a result of ammonium nitrate with no addition of other components. Considering the two doses included in our experiment, a dose of 3 kg·ha-1 appeared to be significantly more advantageous as regards the level of protein yield.


Keywords:

fertilization, microelements, oat, protein, protein yield, grain yield

Barczak B., Nowak K. 1995. Wpływ nawożenia azotem na jakość białka ziarna jęczmienia ozimego. Rocz. Nauk Rol. 111, A, 1–2: 99 — 116.
Google Scholar

Barczak B., Kozera W. 2003. Oddziaływanie mikroelementami na zawartość i skład frakcyjny białka ziarna jęczmienia jarego. Acta Agrophysica 85: 31 — 38.
Google Scholar

Domska D., Anchim W., Bobrzecka D., Procyk Z. 1994. Wpływ nawożenia azotem i miedzią na plon, zawartość i skład aminokwasowy białka ziarna pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 3 (43): 46 — 53.
Google Scholar

Gąsiorowski H. (red.). 1995. Owies — chemia i technologia. PWRiL, Poznań.
Google Scholar

Grzywnowicz-Gazda Z. 1983. Wpływ niektórych mikroelementów na zawartość i plon białka w ziarnie jęczmienia jarego. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 238: 101 — 107.
Google Scholar

Kozera W., Barczak B. 2004. Zawartość i skład frakcyjny białka ziarna owsa nawożonego dolistnie wybranymi mikroelementami. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 502: 173 — 179.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z. 1995. Budowa i wydajność łanu jęczmienia jarego wielorzędowego w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem i obsady roślin. Pam. Puł. 106: 9 — 21.
Google Scholar

Michałojć Z., Szewczuk C. 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agrophysica 85: 9 — 17.
Google Scholar

Nowak K., Barczak B. 1991. Wpływ dawek nawożenia azotem na jakość białka ziarna owsa odmiany Markus. Zesz. Nauk. AR Kraków, 262, 34: 81 — 86.
Google Scholar

Podleśna A. 2002. Wpływ mikroelementów na jakość zbóż w Polsce. Wieś Jutra 5 (46): 36 — 37.
Google Scholar

Ruszkowska M., Wojcieska-Wyskupajtys U. 1996. Mikroelementy — fizjologiczne i ekologiczne aspekty ich niedoborów i nadmiarów. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 434: 1 — 11.
Google Scholar

Świderka-Ostapiak M., Stankowski S. 2002. Wpływ nawożenia azotem i siarką na plonowanie i komponenty plonu owsa nieoplewionego i oplewionego. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 484: 711 — 717.
Google Scholar

Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D. 2003. Wpływ nawozów dolistnych na plonowanie i skład chemiczny owsa. Acta Agrophysica 85: 89 — 98.
Google Scholar

Warechowska M., Domska D., Wojtkowiak K., Raczkowski M. 2002. Wpływ dolistnego dokarmiania azotem i mikroelementami na zawartość i skład białka ziarna pszenżyta jarego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 484: 733 — 741.
Google Scholar

Wojcieska U. 1985. Rola mikroelementów w kształtowaniu fotosyntetycznej produkcyjności roślin. Post. Nauk Rol. 6: 10 — 24.
Google Scholar

Wróbel S. 2000. Poziom plonowania krajowych odmian produkcyjnych owsa a zawartość mikroelementów w glebie i roślinach. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 471: 609 — 617.
Google Scholar

Wróbel S., Sienkiewicz-Cholewa U. 2003. Potrzeby nawożenia borem roślin uprawnych w Polsce. Post. Nauk Rol. 1: 103 — 118.
Google Scholar


Published
2006-03-31

Cited by

Barczak, B. (2006) “The effect of fertilization with ammonium nitrate and microelements on yields of grain and protein of the oat cultivar Komes”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (239), pp. 19–25. doi: 10.37317/biul-2006-0070.

Authors

Bożena Barczak 
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Authors

Wojciech Kozera 

Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Authors

Krystian Nowak 

Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Authors

Edward Majcherzak 

Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Statistics

Abstract views: 23
PDF downloads: 15


License

Copyright (c) 2006 Bożena Barczak, Wojciech Kozera, Krystian Nowak, Edward Majcherzak

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.